Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,370 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Ovulácia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor, prosím aký konkrétny ovulacny test odporúčate? V minulosti som mala cyklus pravidelný (28 dni) ale minuly mesiac bol 25 dňový a teraz 26 dňový. Preto neviem čo si zadať do ovulacnej kalkulačky. Pri prvom dieťatku som mala cyklus pravidelný (28 dni) takze sa mi to ľahko rátalo. Vtedy som si pre potvrdenie ovulácie robila aj ovulacne testy avšak vždy mi vyšli negatívne ( predpokladám že falošne negatívne ) nakoľko som normálne otehotnela aj keď mi stále vychádzalo že nemám ovulaciu podľa testov. Ďakujem za radu

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, úprimne, osobne ovulačné testy veľmi neuznávam. Aj keď viem, že žena v dnešnej dobe si chce byť istá a všetko, čo sa dá skontrolovať alebo nejakým spôsobom vyšetriť chce využiť, nie vždy je to rozumné a najlepšie riešenie. Pri snažení sa otehotnieť odporúčam pravidelný nechránený pohlavný styk, 2 až 3 krát týždenne, počas celého cyklu, okrem obdobia menštruácie. Pri meškaní menštruácie aspoň 14 dní si môžete urobiť tehotenský test.

Podobné otázky

  • Otehotnenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň chcem sa spýtať je možné že žena otehotnie počas menštruácie? Snažíme sa o bábätko chcem sa spýtať ci existuje dáky gél na podporu počatia a v maternici spermie vydržia 5 dní je to pravda ale bez toho že žena sa nemôže sprchovať ? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, teoreticky, ak sa ovulácia prekrýva s menštruáciou, tehotenstvo sa vylúčiť nedá, no je pomerne nepravdepodobné. Ak má žena menštruáciu, krvácajúca maternica s menštruačnou drťou nie je veľmi schopná prijať oplodnené vajíčko. Ak však dôjde k oplodneniu ešte pred spustením menštruačného krvácania, tehotenstvo sa vylúčiť nedá. Neexistuje žiaden gél, ktorý by udržal spermi, najmä nie počas menštruácie. Sprchovanie na to nemá vplyv. Ak má žena nechránený pohlavný styk, po ktorom sa ide osprchovať, tehotenstvu nezabráni. Je to skôr otázka hygieny. Ak sa snažíte otehotnieť, praktizujete nechránený pohlavný styk 2 až 3 krát týždenne a aj napriek tomu sa Vám nedarí otehotnieť po viac ako roku snaženia, navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vám realizuje potrebné vyšetrenia. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Ako správne užívať Duphaston?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,

    bol mi predpísaný duphaston na úpravu MC, kedže sa mi predlžoval pomaly na 35 dni. Chcem sa preto opýtať lekárka mi povedala, že ho mám brať od 11. do 25. cyklu preto sa chcem opýtať či sa to berie ako 11 deň cyklu alebo od 11 dňa po MS teda už aj po ovulácii. Ďakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, schémy užívania Duphastonu sú rôzne, podľa toho, čo sa rieši. Prvý deň cyklu si rátate ako prvý deň menštruácie. Teda 11. deň cyklu je 11 dní od začiatku menštruácie. Ovulácia štandardne prebieha na 14. až 16. deň cyklu.

  • Testosterón

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, čím by sa dal znížiť testosterón? Mám 2,75.
    Vajičkovody mám priechodné, bola som na laparoskopii, Dr. povedal, že kontrastná látka len preletela, že sú 100% priechodné.
    Ovulácia prebieha každý mesiac, potvrdené bazalnou teplotou, výtokom, folikulometriou a užívam Duphaston.
    Napriek všetkému sa nám nedarí otehotnieť.
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ako som už písal, príčin môže byť viacero. Vhodné je vyšetriť aj spermiogram partnera. Ak to bude v poriadku a aj napriek tomu s Vám nedarí otehotnieť, vhodné bude navštíviť centrum asistovanej reprodukcie.

  • Testosterón

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    snažíme sa o bábätko 2,5 roka, mám PCO, ovulácia prebieha potvrdená ovulacnymi testami aj tento mesiac mám robený hormonálny profil a folikulometriu, s tým, že dnes folikul 21mm, krv všetko v norme až na testosterón ten je 2.75, AMH 7.72.
    Myslíte, že môže mať vplyv testosterón nato, že sa nám nedarí otehotnieť?
    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin problémov s otehotnením môže byť viacero. Podiel na tom môže mať aj hladina testosterónu. AMH máte pomerne vysoké, takže je otázne, či ovulujete pravidelne každý mesiac. Ak sa Vám aj napriek pravidelnému nechránenému pohlavnému styku nedarí otehotnieť viac ako dva roky, je vhodné uvažovať o návšteve centra asistovanej reprodukcie a tak isto uvažovať aj o realizovaní vyšetrenia priechodnosti vajíčkovodov. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Termín IUI

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som si len overiť správnosť postupu / termínov. V pondelok 8.4. som bola na folikulometrii, kde mi povedali, že ešte nevidia ani jeden folikul (bol to 12 deň cyklu), dnes 11.4 som mala kontrolnú folikulometriu, kde videli dominantný folikul v pravom vaječníku vo veľkosti 17 mm, termín IUI mi dali v pondelok 15.4 skoro ráno s tým, že Ovitrelle si mám pichnúť presne o 22,00 v sobotu 13.4. Mne sa to zdá neskoro, domnievam sa, že ovulácia prebehne cez víkend a v pondelok už bude oveľa menšia pravdepodobnosť úspechu pri už aj tak malej pravdepodobnosti. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak by aj došlo k ovulácii v nedeľu, do pondelka by malo uvoľnené vajíčko "počkať" na spermie a následne by malo dôjsť k oplodneniu. Iba na základe opisu si myslím, že je nastavený správny postup. Nevenujem sa však asistovanej reprodukcii, takže s odhadom a vhodným načasovaním nemám skúsenosti. Najvhodnejšie je postupovať podľa lekárov centra asistovanej reprodukcie, ktorí si myslím vedia, čo robia.