Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,370 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Testosterón

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, čím by sa dal znížiť testosterón? Mám 2,75.
    Vajičkovody mám priechodné, bola som na laparoskopii, Dr. povedal, že kontrastná látka len preletela, že sú 100% priechodné.
    Ovulácia prebieha každý mesiac, potvrdené bazalnou teplotou, výtokom, folikulometriou a užívam Duphaston.
    Napriek všetkému sa nám nedarí otehotnieť.
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ako som už písal, príčin môže byť viacero. Vhodné je vyšetriť aj spermiogram partnera. Ak to bude v poriadku a aj napriek tomu s Vám nedarí otehotnieť, vhodné bude navštíviť centrum asistovanej reprodukcie.

Podobné otázky

  • Testosterón

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    snažíme sa o bábätko 2,5 roka, mám PCO, ovulácia prebieha potvrdená ovulacnymi testami aj tento mesiac mám robený hormonálny profil a folikulometriu, s tým, že dnes folikul 21mm, krv všetko v norme až na testosterón ten je 2.75, AMH 7.72.
    Myslíte, že môže mať vplyv testosterón nato, že sa nám nedarí otehotnieť?
    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin problémov s otehotnením môže byť viacero. Podiel na tom môže mať aj hladina testosterónu. AMH máte pomerne vysoké, takže je otázne, či ovulujete pravidelne každý mesiac. Ak sa Vám aj napriek pravidelnému nechránenému pohlavnému styku nedarí otehotnieť viac ako dva roky, je vhodné uvažovať o návšteve centra asistovanej reprodukcie a tak isto uvažovať aj o realizovaní vyšetrenia priechodnosti vajíčkovodov. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Testosterón

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer,
    Ďakujem za vašu odpoveď ešte som zistila že tá kamarátka má ashermanov syndróm čo su zrasty po potrate , no a injekcie majú hormóny a ona má nerovnováhu hormónov a toho bývalého testosterón ma hladinu na ktoré je jej telo zvyknuté pretože každý muž ma inú hladinu , tak to bolo jej povedané. Preto vraj že by mala spávať s ním.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak je diagnostikovaný Ashermanov syndróm, mení to situáciu. Možností riešenia je viacero. Takto sa však neviem bližšie objektívne vyjadriť. K testosterónu som sa už vyjadril, neviem kto jej to povedal alebo ako jej to bolo vysvetlené a či to pochopila správne. Testosterón muža nemá vplyv na hladinu testosterónu ženy.

  • Testosterón

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    Mám kamarátku ktorá bola na potrate. Po potrate začala mať problém s testosterónom, má nedostatok testosterónu v tele. Vraj musí mať stály pohlavný styk, aby mala príjem vlastne mužského testosterónu. Dokonca že musí spávať s byvalim priateľom s ktorým bola tehotná, pretože vraj jej telo je zvyknuté na ten jeho testosterón. Chcela som sa opýtať či to môže byt pravda, pretože mne to príde osobne ako hlúposť. Mohla by si nájsť aj iného partnera ktorý by jej vlastne dodával taktiež ten testosterón a nemusí to byť iba od toho jedného muža. Taktiež viem že sú na to lieky.
    Napísala som to komplikovane ale snáď ma pochopíte a ďakujem za odpoveď.
    Prajem pekný zvyšok dňa.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, neviem, kto kamarátke povedal takéto informácie, ale je to ako s dobrého sci-fi filmu. Nie je to pravda. Pri poruche hormonálnych hladín sa dá nasadiť liečba, pri nízkych hladinách testosterónu sú to preparáty obsahujúce estrogény a testosterón, či už vo forme tabliet, alebo sa aplikujú injekcie či podkožné implantáty, prípadne náplasti či gély s obsahom testosterónu.

  • Hodnoty v krvi

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Chcem sa opýtať s manželom sa snažime už vyše roka o bábätko, ja mám 24 a on 29 on je zdraví co sa tyka krvi tela ale este nebol na spermograme ale chysta sa ale myslim si je chyba na mojej strane na kolko mam podozrenie na syndrom polycystickych vajecnikov bola som uz na vysetrení a mam taketo hodnoty hormonov
    Tsh 3/17 mlU/l
    DHEA-sulfat v sere 8.38 umol/l
    Testosterón v sére 1.89 nmol/l
    SHBG 13.20 nmol/l
    Pomer TST/ SHBG 14.32%
    Prolaktin v sére 18.07ug/l
    AMH 1.77 ug/l
    A pri glukozovom teste som mala hodnoty na lacno
    4.93 mmol/l
    Po hodine 8,94 mmol/l
    Po 2hod 8,52mmol/l
    Bol mi doporuceny diabetolog ale nic mi nebolo vysvetlene chcem sa spytat čo dalej mam aj obezitu okrem toho mi bola davno zistena tetania a citim sa hrozne v poslednej dobe. Mam aj neurceny zapal v tele a Dnu uz neviem ako sa vymotat z tohto bludneho kruhu a co ako zacat. Schudnut sa mi nedarí. Dakujem vopred za kazdu radu

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, je ťažké sa iba na základe opisu bližšie vyjadriť. Vhodné je však vo Vašom prípade spolu s manželom navštíviť Centrum asistovanej reprodukcie, kde majú pod jednou strechou všetkých špecialistov. Manželovi vyšetria spermiogram a Vám realizujú potrebné vyšetrenia a na základe všetkých vyšetrení sa určí ďalší postup.

  • Tehotensto

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den chcem sa poradit pan doktor pred 8 mesiacmi som otehotnela s priatelom .bohužial 10 tyžden tehotenstva sa to skončilo dietaku prestalo byt srdiečko od vtedy skušame dalej už 8 mesiacov podla gynekologa som poriadku akurat testosteron mam nizki .podla vas može byt chyba strani partnera ?mohli sa spermie zmenit alebo zhoršovat?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin, prečo sa Vám nedarí otehotnieť, môže byť viacero. Áno, problém môže byť aj ja strane partnera. Spermie sa tvoria prakticky neustále a na ich vývoj má vplyv viacero faktorov, takže kvalita spermií sa mení. Je vhodné vyšetriť spermiogram partnera. Ak bude spermiogram v poriadku, je vhodné pre začiatok realizovať hematologické a endokrinologické vyšetrenie. Ak sa Vám, aj napriek pravidelnému nechránenému pohlavnému styku 2 až 3 krát týždenne počas celého cyklu okrem menštruácie, nepodarí otehotnieť do roka, odporúčam navštíviť centrum asistovanej reprodukcie.