Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,104 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Bolesti v podbrušku

    , Autor: Karinn

    Dobrý deň prajem, aktuálne som v 31+5tt a posledné 3dni cítim ako keby menštruačné bolesti.. bolest v krížoch a v podbrušku niekedy aj také pichanie zo spodu.. Tieto bolesti sa väčšinou objavujú na večer..možno raz za hodinu.. Môžu to byť prosím Vás už falošné konktrakcie? Nie je to priskoro? Môj gynekológ ordinuje až 8.12. a nechcem zbytočne chodiť na pohotovosť.. ale neviem či je to v normálne alebo sa mám obávať.. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin ťažkostí môže byť viacero. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Áno, teoreticky sa môže jednať aj o tonizácie maternice. Ak by došlo k spravidelneniu alebo zintenzívneniu týchto bolesti, prípadne k zhoršeniu zdravotného stavu, vyhľadajte v prípade nedostupnosti obvodného gynekológa tehotenskú pohotovosť v nemocničnom zariadení.

Podobné otázky

  • Bodavé bolesti v podbrušku

    , Autor: Miska8585

    Dobrý deň. Som v 38+2 tt. Už tretí deň mi pretrvávajú silné, bodavé bolesti v podbrušku, najmä pri chôdzi, či inej námahe. Poslednú poradňu mám zo 16.2. kedy bolo všetko v poriadku, krčok 1,5cm dlhý, otvorená na špic prsta. Kontrakcie mám iba falošné, nepravideľné.
    Chcela by som sa spýtať, či je toto bežný, sprievodný jav blížiaceho sa pôrodu alebo môže ísť o komplikáciu? Som druhorodička, plodová voda ani zátka neodtiekli. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemyslím si, že sa jedná o komplikáciu, ste však už v termínovom štádiu tehotenstva, preto sa už zo dňa na deň, či lepšie povedané z hodiny na hodinu môže stav meniť. K spomínaným bodavým bolestiam sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť, môže sa jednať o rozpínanie sa panvy. Ťažko takto povedať. Stále však platí, že pri ťažkostiach je potrebné navštíviť zdravotnícke zariadenie, kde plánujete rodiť, kde Vás poznajú a kde sa Vám budú vedieť najobjektívnejšie vyjadriť.

  • Krvácanie po pôrode

    , Autor: Viemneviem

    Dobrý deň, pred 3 týždňami som porodila sekciou. Už v nemocnici sestričky po pôrode riešili, že spinim slabo. Čakali, ze sa u mňa spustí spinenie deň po sekcii, keď ma postavili na nohy. Moje spinenie bolo na intimku už v pôrodnici. Strašne slabé. Po 4 dňoch ma pustili domov s tým, že maternica sa pekne sťahuje a spinenie pretrváva. 6 dni po pôrode som úplne prestala špiniť. Po dvoch týždňoch som sla na kontrolu do pôrodnice s tým, že mám bolesti v podbrusku. Maternica nebola ešte vycistena. Všetko ostatné bolo v poriadku. Tým, že mi to počas vyšetrenia podrazdili som možno hodinku po vyšetrení spinila. Odvtedy zasa vôbec nič. Jemne bolesti podbruska stále cítim (bolesti ako pred menštruáciou). Je to v poriadku? Nechcem behat do nemocnice len tak pre nič za nič. Po prvom pôrode som však krvacala 7 týždňov. Teraz 6 dni. Som z toho nesvoja a nechcem niečo zanedbať. Okrem jemných bolesti v podbrušku mi zatiaľ nie je vôbec nič. Mám však obavy, aby som nemusela ísť po šestonedelí na nejaké čistenie…

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, iba na základe Vášho opisu je ťažké sa vyjadriť objektívne. Slabé špinenie po cisárskom reze je normálne, najmä prvých štyri - päť dní, nakoľko počas operačného výkonu vyčistíme maternicu, takže sa najbližšie dni po sekcii nemá čo čistiť. Je to úplne iné, ako u pacientky po spontánnom pôrode. Bez vyšetrenia a videnia USG nálezu sa Vám takto naozaj neviem objektívne vyjadriť. Nemusí sa jednať o patológiu, už som zažil pacientku, ktorá špinila celkovo 4 dni a všetko bolo v poriadku. Záleží aj od toho, či kojíte alebo nie. Keďže ste ešte šestonedieľka, v starostlivosti Vás má ešte zdravotnícke zariadenie, kde ste rodili, ktoré navštívte v prípade pretrvávania ťažkostí alebo v prípade nejasností.

  • Teploty

    , Autor: Patiik

    Dobrý večer, písala som vsm des ohľadom teploty a prsníka. Avšak teplota pretrváva 37,5 a začínam mst bolesti v ľavom podbrušku . Signalizuje to začínajúci zápal maternice? Alebo aké by som mala príznaky ak vy vomne niečo po pôrode zostalo a kvôli tomu vznikli teploty?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak sa pridružili bolesti v podbrušku a teplota pretrváva, navštívte nemocničné zariadenie, kde ste rodili. Áno, môže sa teoreticky jednať aj o endometritídu, ale príčin ťažkostí môže byť viacero. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Utp

    , Autor: Hanka21

    Zdravím som už 2 týždne po utp, ale Dr mi zistil malú cystu na vaječníku povedal že sa to môže vylúčiť aj z prvou menštruáciou, špinenie už po utp nemám ak by sa náhodou nedostavila červená riešiť to?
    Mávam aj silnejšie bolesti v podbrušku a v ľavom vaječníku. Dúfam že to není nejaky ďalší problém Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, spomínaná “cysta” na vaječníku môže byť aj žlté teliesko, ktoré je normálnou súčasťou počas tehotenstva. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Bezpecnost

    , Autor: VL95

    Dobry den pan doktor, chcela by som prosim pocut Vas nazor na bezpecnost pohlavneho styku pri diagnoze uterus didelphys. Som v 7tt, pani doktorka povedala ze sex je v poriadku, ale po sexe,ci orgazme ma prepadne jemna a len chvilkova bolest v podbrusku. Nemoze to byt ohrozujuce pre babatko? Dakujem Vam za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, spomínané bolesti v podbrušku po pohlavnom styku, či po dosiahnutí orgazmu sú pomerne časté a normálne. Nesúvisia veľmi s vrodenou vývojovou chybou maternice. Na zárodok to vplyv nemá. Odsledujte si to. Pri pochybnostiach alebo obavách môžete dodržiavať pohlavnú abstinenciu.