Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,106 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Covid

    , Autor: hirjakova-monika

    Dobry deň,môjmu manželovi včera potvrdil antigenovy test pozitivitu na Covid19,mal teplotu do 38,bol slabý,točila sa mu hlava,plný nos a trochu kašeľ.Ja som momentálne v 21 TT,oddnes má boli hrdlo,bolia ma kolená,hlava,teplota 37,4,cítim sa slabo.Moja otázka sa týka mojho dieťatka,keďže ja som testovaná nebola,tak neviem či som pozitívna aj ja,v prípade že by som bola aký dopad to môže mať na moje dieťa?Pohyby cítim.Mam sa dať otestovať aj ja?Hoci považujem to za zbytočné,keďže sme všetci v karanténe a poradňu mám až v januari.Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak žijete v spoločnej domácnosti s človekom pozitívne testovaným na COVID-19 a máte prejavy ochorenia, je pravdepodobné, že ste pozitívna aj vy a preto ste spolu v domácej karanténe. Podľa posledných štúdií to zásadný vplyv na tehotenstvo nemá, je to porovnateľné s chrípkou.

Podobné otázky

  • Epiduralka

    , Autor: Nika Ned

    Dobry den pan doktor. Chcela by som sa opytat ci by sa pri vhodnosti pacientky na podanie EDA mali robit nejake krvne testy? Zistovala som si viacero porodnic a niektore robia testy z krvi na odd anesteziologie a niektore daju podpisat len suhlas s Eda. Je to v poriadku?
    Ja konkretne o Eda uvazujem (rodim onedlho), ale mam chronicky zapal dutin po covide, casto ma z neho boli hlava, teraz v 8-9 mesiaci uz 2 tyzdne neznestitelne bolesti hlavy, s ktorymi neviem co mam robit. Kazdy ma len odbije, nech uz tolko vydrzim ????‍♀️ Myslite si, ze s takou diagnozou a castymi bolestami hlavy, je vhodne podavat Eda?

    Dakujem krasne
    Nika

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nachladenie nemá nič spoločné s podaním epidurálnej analgézie. Na našej klinike sa každej pacientke pri príjme na pôrodnú sálu automaticky realizuje odber krvi na krvný obraz a koagulačné faktory. Tehotné absolvujú počas tehotenských poradní poučenie s epidurálnou analgéziou na našej anesteziologickej ambulancii.

  • Cisarsky alebo VBAC

    , Autor: slniecko992

    Dobry den, som v 23. tyzdni termin mam 4.4. 2023
    chcem sa opytat ohladom porodu.
    Prva dcera sa mi narodila cisarskym rezom vdaka covidu ( mala som zapal pluc) 33.tyzden najhorsi mesiac pre mna pretoze ja som potom skoncila na plucnom a ona bola v inkubatore. Takze sme si presli peklom.
    Na stastie druhy krat som otehotnela aj pri mojej vahe bez problemu. ( 109 kg 165 cm)
    Teraz som rozmyslala aj nad VBAC ale kedze mam viac kg ako by som mala mat 109kg ( od zaciatku som zatial nepribrala nic, snazim sa jest zdravo a aj sa hybat) rozhodla som sa ze radsej budem za cisarsky ale tu nastava hacik.
    Aj cisarsky ma svoje komplikacie a nie kazdy lekar mi ho len tak schvali v porodnici
    Ja sa len strasne bojim ze v porodnici na mna budu tlacit ze by som isla prirodzene a chcem sa opytat ako sa vlastne postupuje pri VBAC ak by uz bolo najhorsie.

    Ja som za to aby zena vela netrpela pri porode. Nechcem tam skrabat stenu od bolesti napr 12 hodin a potom mi povedia ze aj tak bude cisarsky.
    Chcem sa opytat :
    Ako sa postupuje pri VBAC ?

    Caka sa do terminu a ked sa do vtedy nezacne porod mozu mi ho aj vyvolat? ( tu sa bojim zas ruptury maternice)
    Mozu mi napr pichnut aj epiduralku ?

    Ak by v porodnici suhlasili s cisarskym kolko dni pred terminom sa moze robit cisarsky ?

    A este jedna otazka ci sa moj gynekolog do 36. tyzdna moze / nemusi / musi vyjadrit k porodu
    ...myslim to tak ze napr da odporucanie na cisarsky alebo napr. napise do karty ze pacientka moze rodit aj normalne a nie je nutny cisarsky.
    Neviem ci to maju v kompetencii gynekologovia ku ktorym chodia zeny na tehotensku poradnu.

    Co by ste vy mne odporucali ? :)

    Dakujem velmi pekne za radu a za vysvetlenie.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak už máte za sebou jeden pôrod cisárskym rezom, máte v podstate na výber. Už samotná diagnóza stavu po sekcii je indikáciou k cisárskemu rezu, ak žena vyslovene nechce rodiť spontánne. Plánovaný cisársky rez sa štandardne plánuje 7 - 10 dní pred termínom pôrodu. U pacientiek, ktoré chcú vyskúšať rodiť spontánne po cisárskom reze (TOLAC) platia samozrejme obmedzenia. Nemôžu sa používať Prostaglandíny na dozretie pôrodných ciest, takže nález na pôrodných cestách musí byť priaznivý a pôrod by sa mal spustiť najlepšie sám. Povolená je polovičná dávka oxytocínu v prípade potreby podporenia kontrakčnej činnosti pri slabej spontánnej kontrakčnej činnosti. Na našej klinike dávame termín cisárskeho rezu aj pacientkam, ktoré chcú VBAC, štandardne, niekoľko dní po termíne pôrodu. Ak dovtedy nedôjde k spontánnemu nástupu pôrodnej činnosti a nález na pôrodných cestách je nepriaznivý, ukončuje sa tehotenstvo cisárskym rezom. Samozrejme, aj pri VBAC je možné podanie epidurálnej analgézie, musí byť ale starostlivo zabezpečený monitoring matky a plodu. Obvodný gynekológ neindikuje cisársky rez, keďže až po 36. týždni prechádzate do starostlivosti lekárov nemocničného zariadenia, nemá skôr zmysel indikovať vedenie pôrodu, aj keď samozrejme obvodný gynekológ má tiež na to názor a vie Vám povedať, aké máte možnosti. Keďže ste ešte len v 23. týždni tehotenstva, je ešte veľmi predčasné riešiť vedenie pôrodu. Ak ste však už rodili cisárskym rezom a nechcete VBAC, pôrod sa môže viesť plánovaným cisárskym rezom.

  • Dalsi cisarsky

    , Autor: slniecko992

    Dobry den, chcem sa opytat ako je to vlastne s dalsim cisarskym ( 2 roky ) . Ide o to ze prvy cisarsky som mala kvoli covidu ( dostala som zapal pluc )
    Ale teraz som znova tehotna. Ja mam ale strach z klasickeho porodu ( bojim sa ze praskne maternica alebo ze nestanu nejake komplikacie )
    Viem ze sa to moze stat aj pri cisarskom.
    Ale vsade mi hovoria ze to musim zvladnut a porodit klasicky ale jedna pani doktorka mi povedala ze nikto ma nemoze nutit cize da sa odmietnut klasicky porod ?
    Vraj je k tomu potrebny dokonca papier od psychiatra.
    Neviem kde taketo bludy beru ked dovod na sekciu tam je
    Je tam jazva ktora sa moze roztrhnut.
    Zaujala ma nemocnica v Saci a chcem sa uprimne opytat ako tam vy ako lekari beriete taketo pacientky ktore sa boja po 2 rokoch ist na klasicky porod z tych dovodov ktore som vyssie pisala.
    Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, keďže ste už po jednom cisárskom reze, máte možnosť si vybrať spôsob vedenia pôrodu. Ak žena žiada a chce rodiť spontánne po cisárskom reze, ak su splnené podmienky, za istých okolnosti sa to dá. Ak preferuje žena ďlaší pôrod cisárskym rezom po predchádzajúcom cisárskom reze, menežujeme to týmto smerom.

  • Opakovane pptraty

    , Autor: Simonka256

    Dobry den,mam za sebou 1 uspesne tehotenstvo a 5rocnu dcerku. Od roku 2020 sa mi ale nedari donosit babatko, 3x potrat v 8tt,zistena dedicna porucha zrazanlivosti krvi.Pocas posledneho tehotenstva som si pichala injekcie od 1 do 29tt.Tehotenstvo skoncilo pred tyzdnom,porodom mrtveho babatka ktoremu prestalo byt srdiecko.Pocas tehotenstva bolo vsetko v uplnom poriadku.Cakame na vysledky z pupocnej snury a placenty. Lekarka uviedla 3 mozne priciny,prekonany covid v 12tt,chromozomy alebo Downov syndrom.
    Mam nabrat odvahu a otehotniet zasa?Velmi chceme babatko ale bojim sa zopakovania scenara...

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, odporúčam realizovať hematologické, endokrinologické a genetické vyšetrenia. Ak máte hematológom potvrdený trombofilný stav, aplikovali ste si injekcie a aj napriek tomu by sa preukázala trombóza pupočníka, bude potrebné vyšetrenie zopakovať a v prípade tehotenstva aplikovať vyššiu dávku nízkomolekulárneho heparínu. Ak došlo k predčasnému pôrodu v 29. týždni tehotenstva, s ďalším otehotnením by som počkal minimálne 3 - 4 mesiace a pred samotným snažením sa otehotnieť by som realizoval vyššie spomínané vyšetrenia. Takto sa Vám bohužiaľ neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Očkovanie po cisárskom reze

    , Autor: Barbi717

    Dobrý deň , chcela by som sa opýtať na očkovanie proti covidu, po cisarskom reze. Rodila som 29.11.2021 , je potreba ešte nejaký čas počkať ? Mala som vnútromaternicový zápal , ak aj ta informácia je pre Vašu odpoved dôležitá . Vopred Vám ďakujem za odpoved .

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak už nemáte žiadne ťažkosti, môžete sa nechať zaočkovať, prípadne môžete počkať do skončenia šestonedelia a až následne sa nechať zaočkovať.