Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,370 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Opakovane pptraty

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,mam za sebou 1 uspesne tehotenstvo a 5rocnu dcerku. Od roku 2020 sa mi ale nedari donosit babatko, 3x potrat v 8tt,zistena dedicna porucha zrazanlivosti krvi.Pocas posledneho tehotenstva som si pichala injekcie od 1 do 29tt.Tehotenstvo skoncilo pred tyzdnom,porodom mrtveho babatka ktoremu prestalo byt srdiecko.Pocas tehotenstva bolo vsetko v uplnom poriadku.Cakame na vysledky z pupocnej snury a placenty. Lekarka uviedla 3 mozne priciny,prekonany covid v 12tt,chromozomy alebo Downov syndrom.
    Mam nabrat odvahu a otehotniet zasa?Velmi chceme babatko ale bojim sa zopakovania scenara...

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, odporúčam realizovať hematologické, endokrinologické a genetické vyšetrenia. Ak máte hematológom potvrdený trombofilný stav, aplikovali ste si injekcie a aj napriek tomu by sa preukázala trombóza pupočníka, bude potrebné vyšetrenie zopakovať a v prípade tehotenstva aplikovať vyššiu dávku nízkomolekulárneho heparínu. Ak došlo k predčasnému pôrodu v 29. týždni tehotenstva, s ďalším otehotnením by som počkal minimálne 3 - 4 mesiace a pred samotným snažením sa otehotnieť by som realizoval vyššie spomínané vyšetrenia. Takto sa Vám bohužiaľ neviem bližšie objektívne vyjadriť.