Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,104 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Cisarsky alebo VBAC

    , Autor: slniecko992

    Dobry den, som v 23. tyzdni termin mam 4.4. 2023
    chcem sa opytat ohladom porodu.
    Prva dcera sa mi narodila cisarskym rezom vdaka covidu ( mala som zapal pluc) 33.tyzden najhorsi mesiac pre mna pretoze ja som potom skoncila na plucnom a ona bola v inkubatore. Takze sme si presli peklom.
    Na stastie druhy krat som otehotnela aj pri mojej vahe bez problemu. ( 109 kg 165 cm)
    Teraz som rozmyslala aj nad VBAC ale kedze mam viac kg ako by som mala mat 109kg ( od zaciatku som zatial nepribrala nic, snazim sa jest zdravo a aj sa hybat) rozhodla som sa ze radsej budem za cisarsky ale tu nastava hacik.
    Aj cisarsky ma svoje komplikacie a nie kazdy lekar mi ho len tak schvali v porodnici
    Ja sa len strasne bojim ze v porodnici na mna budu tlacit ze by som isla prirodzene a chcem sa opytat ako sa vlastne postupuje pri VBAC ak by uz bolo najhorsie.

    Ja som za to aby zena vela netrpela pri porode. Nechcem tam skrabat stenu od bolesti napr 12 hodin a potom mi povedia ze aj tak bude cisarsky.
    Chcem sa opytat :
    Ako sa postupuje pri VBAC ?

    Caka sa do terminu a ked sa do vtedy nezacne porod mozu mi ho aj vyvolat? ( tu sa bojim zas ruptury maternice)
    Mozu mi napr pichnut aj epiduralku ?

    Ak by v porodnici suhlasili s cisarskym kolko dni pred terminom sa moze robit cisarsky ?

    A este jedna otazka ci sa moj gynekolog do 36. tyzdna moze / nemusi / musi vyjadrit k porodu
    ...myslim to tak ze napr da odporucanie na cisarsky alebo napr. napise do karty ze pacientka moze rodit aj normalne a nie je nutny cisarsky.
    Neviem ci to maju v kompetencii gynekologovia ku ktorym chodia zeny na tehotensku poradnu.

    Co by ste vy mne odporucali ? :)

    Dakujem velmi pekne za radu a za vysvetlenie.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak už máte za sebou jeden pôrod cisárskym rezom, máte v podstate na výber. Už samotná diagnóza stavu po sekcii je indikáciou k cisárskemu rezu, ak žena vyslovene nechce rodiť spontánne. Plánovaný cisársky rez sa štandardne plánuje 7 - 10 dní pred termínom pôrodu. U pacientiek, ktoré chcú vyskúšať rodiť spontánne po cisárskom reze (TOLAC) platia samozrejme obmedzenia. Nemôžu sa používať Prostaglandíny na dozretie pôrodných ciest, takže nález na pôrodných cestách musí byť priaznivý a pôrod by sa mal spustiť najlepšie sám. Povolená je polovičná dávka oxytocínu v prípade potreby podporenia kontrakčnej činnosti pri slabej spontánnej kontrakčnej činnosti. Na našej klinike dávame termín cisárskeho rezu aj pacientkam, ktoré chcú VBAC, štandardne, niekoľko dní po termíne pôrodu. Ak dovtedy nedôjde k spontánnemu nástupu pôrodnej činnosti a nález na pôrodných cestách je nepriaznivý, ukončuje sa tehotenstvo cisárskym rezom. Samozrejme, aj pri VBAC je možné podanie epidurálnej analgézie, musí byť ale starostlivo zabezpečený monitoring matky a plodu. Obvodný gynekológ neindikuje cisársky rez, keďže až po 36. týždni prechádzate do starostlivosti lekárov nemocničného zariadenia, nemá skôr zmysel indikovať vedenie pôrodu, aj keď samozrejme obvodný gynekológ má tiež na to názor a vie Vám povedať, aké máte možnosti. Keďže ste ešte len v 23. týždni tehotenstva, je ešte veľmi predčasné riešiť vedenie pôrodu. Ak ste však už rodili cisárskym rezom a nechcete VBAC, pôrod sa môže viesť plánovaným cisárskym rezom.