Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,259 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Epidurálna analgézia

    , Autor:

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať na ohľadom epidurálnej analgézie (PEDA).

    Rozhodli sme sa pre pôrod s pomocou epidurálky. Mala som kontrakcie 2 dni. Počas prvej noci som sa otvorila len na 1 cm, rozhodli sme sa ísť späť domov. Druhý deň sme prišli do nemocnice a bola som otvorená už na 5 cm. Podali mi epidurál, potom oxitocín na rozbehnutie pôrodu a na mňa v ten okamih prišla strašná únava a uvoľnenie po tých dvoch dňoch spania-nespania, tak som si so súhlasom personálu ľahla na bok. Skoro som tam zaspala, keď sa okolo mňa zhromaždil personál, že bábo stráca ozvy. Dali mi kyslík. Doktor povedal, že malý má zakliesnenú hlavičku a musí urobiť cisársky rez. (dodnes spáva naboku s hlavičkou veľmi zaklonenou dozadu, ale to asi nemôže mať vplyv). Už nie v jednom prípade som sa stretla s tým, že keď podali epidurálku, stratili sa ozvy plodu a museli urobiť cisársky rez. Nevyznám sa síce do "lekárskych záležitosti", ale ako matka viem, že kým mi ju nepodali, kontrakcie som cítila a predýchavala, ako sme sa to na tehu kurze učili. Keď na mňa však prišla únava po jej podaní, ani neviem, či som mala kontrakcie, lebo som nič necítila a začala som dýchať plytko, ako keď idete zaspať. Myslím si, že som tým spôsobila, že k bábu sa dostávalo málo kyslíka a preto nastal ten problém (nehoborím o tej zakliesnenej hlavičke, ale o strate oziev plodu). Má to, čo si vnútorne myslím aj zmysel po odbornej stránke?

    Je to pre mňa veľmi dôležité, chceli by sme ďalšie bábo a ja mám tak veľký strach a cítim veľkú zodpovednosť voči nemu, že sa bojím otehotnieť. Pri prvom pôrode som nemala strach, len som sa tešila, ale keď prišla komplikácia a bábo stratilo ozvy, uvedomila som si, že ide aj o jeho život a stašne ma to vydesilo. Keď som išla na operačku, bola som už otvorená na 8 cm, tak mi to bolo ľúto. Myslím, že by som to zvládla aj bez epidurálky, aj keď kontrakcie boli bolestivé, ale dobre som to znášala...

    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    ide o veľmi diskutovanú tému, je pravda, že po podaní epidurálnej anestézy môže v dôsledku poklesu tlaku dôjsť k poklesu oziev plodu, no ide zväčša o prechodnú záležitosť. Práve preto sú rodičky po podaní EDA vždy monitorované. Závažný pokles oziev ako to bolo vo vašom prípade je veľmi zriedkavý a je veľmi pravdepodobné, že išlo o kombináciu faktorov, ktoré to mohli spôsobiť a nešlo výlučne o podanie EDA. O tom, že by bol pokles oziev spôsobený podaním EDA sa dá hovoriť však len vtedy,ak sa tento pokles objavi tesne po podaní dávky, cca do 10 minút po podaní. Spomínate Oxytocín, preto mi z toho výplýva, že išlo skôr o hypoxiu dieťatka, ktorá súvisela s navodením kontrakcie. Je to omnoho viac pravdepodopbné ako to, že by stratu alebo pokles oziev vyvolala EDA. Navyše k tomu pridružené nesprávne naliehanie hlavičky, vytvára veľmi reálny predpoklad pre ukončenie pôrodu cisárskym rezom, a ani vy ani nikto to nemohol ovlyvniť. To sú bohužial komplikácie pôrodu.
    Čo sa týka ďalšieho pôrodu, je to otázne. Dôležitú úlohu zohráva psychika, preto ak nedôverujete epidurálnej analgézii, tak si ju nedávajte, určite pôrod zvládnete aj bez nej. Aj keď ja osobne ju považujem za bezpenú a rodičkám ju odporúčam.

Podobné otázky

  • Fragmin a epidural

    , Autor: Julia1988

    Dobrý večer,chcem sa opýtať som v 35 týždni tehotenstva už druhý týždeň beriem fragmin 1 x 2500 IU ako vasodilatacnu liecbu,môj gynekológ má informoval že mi možno neschvália epidural pri pôrode,ja mám veľmi zle skúsenosti z prvého pôrodu a bez epiduralky rodiť nechcem,je to taký problém keby sa jedna dávka fragminu pred pôrodom nepodala? Môže to uškodiť plodu? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aj keď je to otázka pre anesteziológa, viem Vám povedať, že epidurálna analgézia Vám môže byť podaná cca 12 hodín od podania nízkomolekulárneho heparínu. Pacientkam, ktoré si počas tehotenstva aplikujú nízkomolekulárny heparín, odporúčame si v prípade, že dôjde k rozbehnutiu kontrakčnej činnosti, neaplikovať si dávku. Jednorázovým nepodaním dávky nízkomolekulárneho heparínu sa nič nestane, ani Vám, ani plodu. Navyše, máte predpísanú pomerne nízku profylaktickú dávku, podľa opisu predpokladám pre hraničné, či patologické prietoky.

  • epidural ano ci nie?

    , Autor: kvietok123

    Dobry den, co by ste odporucil ako lekar prvorodicke ktora sa boji bolesti pri porode dat si epidural pichnut alebo nie?
    Bojim sa len toho ze to nezvladnem a ze ked pride k tlaceniu nebudem vediet vytlacit dieta. Uz nad tym dlho rozmyslam a casto menim nazor a neviem ze co mam robit.
    Teraz som v 29 tyzdni. Je to este daleko ale pomalicky sa uz pripravujem len ta psychika... A vselico som uz citala o epiduralke.

    Dakujem za radu :)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v prvom rade sa zbytočne nestresujte. Epidurálna analgézia je dobrá vec, treba však vedieť, kedy je vhodné podať a kedy nie. Pôrod sa musí manageovať tak, aby účinok epidurálnej analgézii bol taký, že žena bude cítiť a vedieť plod vytlačiť. Určite majte vybavené aspoň poučenie s epidurálom. Dopredu sa nikdy nedá predvídať priebeh pôrodu, je možné, že epidurál ani nevyužijete. Treba si trošku viac veriť, budete mamou, zvládnete to, zvládla to zatiaľ každá. Nebude tam sama, lekári a pôrodné asistentky Vám pomôžu a poradia.

  • Epidural

    , Autor: Kristyn

    Dobry den,
    Chcela by som sa spytat..Mam problem v tehotenstve s trpnutim lavej nohy. Pravidelne mi trpne pomaly kazdy vecer ked si lahnem do postele trva to celu noc. Mamina ma zrazanlivost krvi.. mne sa objavuje trpnutie len cez tehotenstvo. Myslite ze mozem rodit s epiduralkou a nebude to mat nasledky? V nemocnici som bola na pouceni ale krv mi nebrali. Na zaklade krvi mi doktor ma povedat ci som vhodna alebo nie? Moze zena po zlom vpichnuti epiduralky ochrnut?
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, epidurálna analgézia či anestéza je záležitosťou anesteziológa. Pre zhodnotenie možnosti pichnutia epidurálnej analgézie sú dôležité krvné výsledky koagulačných parametrov. Krv sa odoberá pri príjme na pôrodnú sálu, aby boli čo najaktuálnejšie. Tŕpnutie končatiny je predpokladám spôsobené tlakom maternice na chrbticu a útlakom nervového koreňa. Ešte som sa nestretol, aby žena po pichnutí PEDA ochrnula, to je skôr otázka na anesteziológa, ktorý má na starosti management zavedenia katétra a podania dávky.