Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,106 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Epidural

    , Autor: Kristyn

    Dobry den,
    Chcela by som sa spytat..Mam problem v tehotenstve s trpnutim lavej nohy. Pravidelne mi trpne pomaly kazdy vecer ked si lahnem do postele trva to celu noc. Mamina ma zrazanlivost krvi.. mne sa objavuje trpnutie len cez tehotenstvo. Myslite ze mozem rodit s epiduralkou a nebude to mat nasledky? V nemocnici som bola na pouceni ale krv mi nebrali. Na zaklade krvi mi doktor ma povedat ci som vhodna alebo nie? Moze zena po zlom vpichnuti epiduralky ochrnut?
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, epidurálna analgézia či anestéza je záležitosťou anesteziológa. Pre zhodnotenie možnosti pichnutia epidurálnej analgézie sú dôležité krvné výsledky koagulačných parametrov. Krv sa odoberá pri príjme na pôrodnú sálu, aby boli čo najaktuálnejšie. Tŕpnutie končatiny je predpokladám spôsobené tlakom maternice na chrbticu a útlakom nervového koreňa. Ešte som sa nestretol, aby žena po pichnutí PEDA ochrnula, to je skôr otázka na anesteziológa, ktorý má na starosti management zavedenia katétra a podania dávky.

Podobné otázky

  • Fragmin a epidural

    , Autor: Julia1988

    Dobrý večer,chcem sa opýtať som v 35 týždni tehotenstva už druhý týždeň beriem fragmin 1 x 2500 IU ako vasodilatacnu liecbu,môj gynekológ má informoval že mi možno neschvália epidural pri pôrode,ja mám veľmi zle skúsenosti z prvého pôrodu a bez epiduralky rodiť nechcem,je to taký problém keby sa jedna dávka fragminu pred pôrodom nepodala? Môže to uškodiť plodu? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aj keď je to otázka pre anesteziológa, viem Vám povedať, že epidurálna analgézia Vám môže byť podaná cca 12 hodín od podania nízkomolekulárneho heparínu. Pacientkam, ktoré si počas tehotenstva aplikujú nízkomolekulárny heparín, odporúčame si v prípade, že dôjde k rozbehnutiu kontrakčnej činnosti, neaplikovať si dávku. Jednorázovým nepodaním dávky nízkomolekulárneho heparínu sa nič nestane, ani Vám, ani plodu. Navyše, máte predpísanú pomerne nízku profylaktickú dávku, podľa opisu predpokladám pre hraničné, či patologické prietoky.

  • Bolesť kostice po porode

    , Autor: anne56

    Dobrý deň, chcem sa opýtať ci je normalne mat bolesti kostrce po porode, nebola som zošita,mala som epidural ale som 10t po porode a ja sa ledva prevratim na bok tak na to boli.. čo s tým,?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pri spontánnom pôrode dochádza k odchyľovaniu kostrče, ktorá sa po pôrode postupne vráti do pôvodnej polohy. Ak ste už po šestonedelí a ťažkosti s kostrčou pretrvávajú alebo sa zhoršujú, odporúčam realizovať ortopedické vyšetrenie. Vhodné bude doplniť aj RTG vyšetrenie, prípadne aj MRI vyšetrenie.

  • Clexane

    , Autor: zuzkapolka

    Ďakujem pán doktor za odpoveď, čiže aj keď beriem ten Clexane, stačí keď mi podajú 5 jednotiek oxytocín a potom sa uvidí, že či to krvácanie bude väčšie, že až potom podajú viac oxytocínu, prípadne ten methylergometrine? Má oxytocín podobne účinky ako methylergometrine, či má význam podávať obe? Že dá sa čakať aj v tomto prípade ako sa to bude vyvíjať a nemusí sa podávať všetko preventivne? Lebo mne bolo povedané že dajú hneď 10 jednotiek oxytocínu a aj ten methylergometrine. Ďakujem. Epidural neplánujem, vysoký tlak nemám.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, každé pracovisko má svoje postupy a štandardy. Dopredu sa však nedá naordinovať, čo má byť podané a čo nie. Je viacero premenných faktorov a okolností, dopredu sa nedá predvídať priebeh pôrodu. Najvhodnejšie je sa pýtať priamo lekárov zdravotníckeho zariadenia, kde plánujete rodiť. Ja nie som kompetentný sa vyjadriť ani odporúčať postup, ako majú postupovať lekári na danom pracovisku.

  • epidural ano ci nie?

    , Autor: kvietok123

    Dobry den, co by ste odporucil ako lekar prvorodicke ktora sa boji bolesti pri porode dat si epidural pichnut alebo nie?
    Bojim sa len toho ze to nezvladnem a ze ked pride k tlaceniu nebudem vediet vytlacit dieta. Uz nad tym dlho rozmyslam a casto menim nazor a neviem ze co mam robit.
    Teraz som v 29 tyzdni. Je to este daleko ale pomalicky sa uz pripravujem len ta psychika... A vselico som uz citala o epiduralke.

    Dakujem za radu :)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v prvom rade sa zbytočne nestresujte. Epidurálna analgézia je dobrá vec, treba však vedieť, kedy je vhodné podať a kedy nie. Pôrod sa musí manageovať tak, aby účinok epidurálnej analgézii bol taký, že žena bude cítiť a vedieť plod vytlačiť. Určite majte vybavené aspoň poučenie s epidurálom. Dopredu sa nikdy nedá predvídať priebeh pôrodu, je možné, že epidurál ani nevyužijete. Treba si trošku viac veriť, budete mamou, zvládnete to, zvládla to zatiaľ každá. Nebude tam sama, lekári a pôrodné asistentky Vám pomôžu a poradia.

  • Pôrod dvojičiek

    , Autor: deborah1

    Dobrý deň pani doktorka,
    chcela by som sa s vami poradiť...Je možné rodiť aj jednovaječné dvojičky s jednou placentou normálne /vaginálne/?
    Ak áno, je možné použiť epidurál? Nie je potom ťažšie ich "vytlačiť"?
    A ak by bolo druhé KP, je jeho vytlačenie ľahké, ak by prvé išlo hlavičkou? (Teda či to je iné ako keď žena rodí KP iba jedno bábätko).
    Ďakujem veľmi za odpovede.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    to ako budete rodiť sa veľmi pravdepodobne rozhodne až v termíne pôrodu, Isteže je pôrod dvojičiek náročnejší avšak to či bude vôbec možný vaginálny pôrod sa rozhodne podľa polohy plodov. Epidurál je možný.