Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
15,213 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Clexane

    , Autor: zuzkapolka

    Ďakujem pán doktor za odpoveď, čiže aj keď beriem ten Clexane, stačí keď mi podajú 5 jednotiek oxytocín a potom sa uvidí, že či to krvácanie bude väčšie, že až potom podajú viac oxytocínu, prípadne ten methylergometrine? Má oxytocín podobne účinky ako methylergometrine, či má význam podávať obe? Že dá sa čakať aj v tomto prípade ako sa to bude vyvíjať a nemusí sa podávať všetko preventivne? Lebo mne bolo povedané že dajú hneď 10 jednotiek oxytocínu a aj ten methylergometrine. Ďakujem. Epidural neplánujem, vysoký tlak nemám.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, každé pracovisko má svoje postupy a štandardy. Dopredu sa však nedá naordinovať, čo má byť podané a čo nie. Je viacero premenných faktorov a okolností, dopredu sa nedá predvídať priebeh pôrodu. Najvhodnejšie je sa pýtať priamo lekárov zdravotníckeho zariadenia, kde plánujete rodiť. Ja nie som kompetentný sa vyjadriť ani odporúčať postup, ako majú postupovať lekári na danom pracovisku.

Podobné otázky

  • Pôrod s clexane

    , Autor: zuzkapolka

    Dobrý deň pán doktor, onedlho ma čaká pôrod. Picham si Clexane 0,4ml. Chcela by som sa opýtať na Vaše skúsenosti a prax pri tretej dobe pôrodnej. Je nutné súčasne podávať aj oxytocín aj methylergometrine na zastavenie krvácania okamžite? Nedá sa podat len oxytocín a potom počkať, či to nebude stačiť? Ja by som sa rada vyhla methylergometrine, kvôli jeho potencialnemu dlhodobému negatívnemu efektu na laktaciu. Ak je to nutné ho podať, neexistuje nejaká iná náhrada? v deň porodu by som si Clexane už nedávala ak to teda odhadnem, ale neviem či to staci. Vynechala by som ho aj pár dní okolo termínu, no neviem či to nie je riskantne. Beriem ho len teraz počas tehotenstva , prvé bolo bez, druhé spontánny potrat v 8 TT, zistili mi zvýšenú agregaciu trombocytov, tak nasadili anopyrin a teraz clexane na konci tehotenstva. Ďakujem veľmi pekne za radu.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, uterotoniká, teda lieky na stiahnutie maternice v III. dobe pôrodnej sa nepodávajú paušálne, záleží od situácie a okolností. Na našej klinike sa po pôrode plodu paušálne podáva 5 jednotiek oxytoxínu. Treba povedať, že najnebezpečnejšie 2 hodiny v živote ženy sú práve 2 hodiny po pôrode, takže ak je potrebné, až nevyhnuté, podať väčšiu dávku oxytocínu, prípadne podať methylergometrín alebo prostaglandíny, nie je o čom rozmýšľať. Samozrejme, podanie methylergometrínu má svoje kontraindikácie, napríklad vysoký tlak. Čo sa týka aplikácie nízkomolekulárneho heparínu pred pôrodom, myslí sa hlavne na prípadné podanie epidurálnej analgézie, kedy musí byť odstup medzi aplikáciou heparínu a podaním epidurálnej dávky minimálne 10 - 12 hodín. To znamená, že ak žena cíti, že sa niečo deje, začína mať kontrakcie a ešte si nepichla nízkomolekulárny heparín, môže jednu dávku vynechať, nič sa nestane. O potrebe aplikácie nízkomolekulárneho heparínu po pôrode rozhoduje hematológ. Niektoré ženy si majú pichať nízkomolekulárny heparín do pôrodu, iné ešte 5, 7, či 10 dní po pôrode, niektoré aj celé šestonedelie. Je to individuálne.

  • Aniball a opakocané krvácanie

    , Autor: zizzi

    Dobrý deň, pán doktor, chcela by som sa opýtať na používanie Aniballu, ak pri ňom krvácam. Najprv som nekrvácala, a odkedy si pichám Clexane tak je to na bežnom poriadku takmer. Už som krvácala 2x slabo a hneď to ustálo, (po vyšetrení dr šlo len o prasknutie cievky) včera už silnejšie, čo je pre mňa sklamaním, že to bolo pri obvode 23cm, bolesť nebola žiadna. Boli sme aj na pohotovosti, ale všetko je ok. Do pôrodu mám 5 dni a som z toho znepokojená, že ma to krvácanie brzdí. Ako postupovať v takomto prípade? Nahradiť radšej cvičenie s Aniballom masážou hrádze? Kŕčok zpred 2 dní je: 1cm, semisakrálne, v celom rozsahu pre prst pootvorené, tuhé. Ďakujem Vám za radu.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, aplikáciou nízkomolekulárneho heparínu máte redšiu krv, to znamená, že aj v prípade poranenia malých cievok a kapilár sa môže vyskytnúť špinenie alebo slabé krvácanie. Ak sa u Vás vyskytuje krvácanie pri každom cvičení, záleží od intenzity, ale efekt to asi už nebude mať. Ak máte nafúkaný obvod 23 cm, za niekoľko dní sa objem rapídne nezväčší, aj vzhľadom k nutnej opatrnosti pri cvičení s Aniballom. Masáž hrádze môžete vyskúšať tiež. Ak máte vypočítaný termín pôrodu o 5 dní, neznamená to, že aj porodíte o 5 dní. Môže sa to spustiť prakticky kedykoľvek, rovnako tak môžete aj prenášať.

  • Peripartálne krytie Clexanom

    , Autor: zizzi

    Dobrý deň pán doktor, chcela som sa opýtať, koľko hodín by mal byť odstup od Clexanu 0,4 na to, aby mi mohol byť podaný epidurál. Dosť sa pôrodu bojím a jediná moja ako-taká útecha bol epidurál, kým mi hematologička nenapísala Clexane. Ďakujem za info. Pekný deň.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, optimum je 12 hodín, minimum 10 hodín medzi pichnutím nízkomolekulárneho heparínu a zvedením ihly a podaním epidurálnej analgézie. Je to v réžii anesteziológa. Vrámci poučenia s epidurálom počas tehotenských poradní v zdravotníckom zariadení, kde plánujete rodiť a kde umožňujú a aplikujú PEDA, Vám o tom povie a poučí Vás anesteziológ.