Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,102 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Pôrod s clexane

    , Autor: zuzkapolka

    Dobrý deň pán doktor, onedlho ma čaká pôrod. Picham si Clexane 0,4ml. Chcela by som sa opýtať na Vaše skúsenosti a prax pri tretej dobe pôrodnej. Je nutné súčasne podávať aj oxytocín aj methylergometrine na zastavenie krvácania okamžite? Nedá sa podat len oxytocín a potom počkať, či to nebude stačiť? Ja by som sa rada vyhla methylergometrine, kvôli jeho potencialnemu dlhodobému negatívnemu efektu na laktaciu. Ak je to nutné ho podať, neexistuje nejaká iná náhrada? v deň porodu by som si Clexane už nedávala ak to teda odhadnem, ale neviem či to staci. Vynechala by som ho aj pár dní okolo termínu, no neviem či to nie je riskantne. Beriem ho len teraz počas tehotenstva , prvé bolo bez, druhé spontánny potrat v 8 TT, zistili mi zvýšenú agregaciu trombocytov, tak nasadili anopyrin a teraz clexane na konci tehotenstva. Ďakujem veľmi pekne za radu.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, uterotoniká, teda lieky na stiahnutie maternice v III. dobe pôrodnej sa nepodávajú paušálne, záleží od situácie a okolností. Na našej klinike sa po pôrode plodu paušálne podáva 5 jednotiek oxytoxínu. Treba povedať, že najnebezpečnejšie 2 hodiny v živote ženy sú práve 2 hodiny po pôrode, takže ak je potrebné, až nevyhnuté, podať väčšiu dávku oxytocínu, prípadne podať methylergometrín alebo prostaglandíny, nie je o čom rozmýšľať. Samozrejme, podanie methylergometrínu má svoje kontraindikácie, napríklad vysoký tlak. Čo sa týka aplikácie nízkomolekulárneho heparínu pred pôrodom, myslí sa hlavne na prípadné podanie epidurálnej analgézie, kedy musí byť odstup medzi aplikáciou heparínu a podaním epidurálnej dávky minimálne 10 - 12 hodín. To znamená, že ak žena cíti, že sa niečo deje, začína mať kontrakcie a ešte si nepichla nízkomolekulárny heparín, môže jednu dávku vynechať, nič sa nestane. O potrebe aplikácie nízkomolekulárneho heparínu po pôrode rozhoduje hematológ. Niektoré ženy si majú pichať nízkomolekulárny heparín do pôrodu, iné ešte 5, 7, či 10 dní po pôrode, niektoré aj celé šestonedelie. Je to individuálne.