Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,259 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Fragmin a epidural

    , Autor: Julia1988

    Dobrý večer,chcem sa opýtať som v 35 týždni tehotenstva už druhý týždeň beriem fragmin 1 x 2500 IU ako vasodilatacnu liecbu,môj gynekológ má informoval že mi možno neschvália epidural pri pôrode,ja mám veľmi zle skúsenosti z prvého pôrodu a bez epiduralky rodiť nechcem,je to taký problém keby sa jedna dávka fragminu pred pôrodom nepodala? Môže to uškodiť plodu? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aj keď je to otázka pre anesteziológa, viem Vám povedať, že epidurálna analgézia Vám môže byť podaná cca 12 hodín od podania nízkomolekulárneho heparínu. Pacientkam, ktoré si počas tehotenstva aplikujú nízkomolekulárny heparín, odporúčame si v prípade, že dôjde k rozbehnutiu kontrakčnej činnosti, neaplikovať si dávku. Jednorázovým nepodaním dávky nízkomolekulárneho heparínu sa nič nestane, ani Vám, ani plodu. Navyše, máte predpísanú pomerne nízku profylaktickú dávku, podľa opisu predpokladám pre hraničné, či patologické prietoky.