Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,106 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • epidural ano ci nie?

    , Autor: kvietok123

    Dobry den, co by ste odporucil ako lekar prvorodicke ktora sa boji bolesti pri porode dat si epidural pichnut alebo nie?
    Bojim sa len toho ze to nezvladnem a ze ked pride k tlaceniu nebudem vediet vytlacit dieta. Uz nad tym dlho rozmyslam a casto menim nazor a neviem ze co mam robit.
    Teraz som v 29 tyzdni. Je to este daleko ale pomalicky sa uz pripravujem len ta psychika... A vselico som uz citala o epiduralke.

    Dakujem za radu :)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v prvom rade sa zbytočne nestresujte. Epidurálna analgézia je dobrá vec, treba však vedieť, kedy je vhodné podať a kedy nie. Pôrod sa musí manageovať tak, aby účinok epidurálnej analgézii bol taký, že žena bude cítiť a vedieť plod vytlačiť. Určite majte vybavené aspoň poučenie s epidurálom. Dopredu sa nikdy nedá predvídať priebeh pôrodu, je možné, že epidurál ani nevyužijete. Treba si trošku viac veriť, budete mamou, zvládnete to, zvládla to zatiaľ každá. Nebude tam sama, lekári a pôrodné asistentky Vám pomôžu a poradia.