Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,423 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Covid

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň Pán doktor,
    chcela by som sa spýtať skôr tak teoreticky, čo by mohlo byť pravdepodobnejšou príčinou potratu. V čase, keď som ešte nevedela, že som tehotná (zhruba v 3-4tt) som dostala covid. Priebeh bol miernejší (celková slabosť, horúčka) zhruba 5 dní, v priebehu ktorých sa príznaky postupne zmierňovali. Užívala som voľne dostupné preparáty na bolesť a horúčku (s obsahom buď Diklofenaku alebo Naproxénu, neviem žiaľ už presne teraz, ktorý z nich to bol), avšak som nevedela, že som tehotná. Som plne očkovaná (teda neviem ako dlho vakcína poskytuje ochranu, ale bolo to asi 10 mesiacov od očkovania). Krátko potom som zistila tehotenstvo a došlo k potratu. Chcela by som sa spýtať, čo by mohlo byť najpravdepodobnejšou príčinou potratu, covid, spomínané lieky, ktoré nie je vhodné užívať v tehotenstve, alebo nejaká iná príčina? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin potratu v takomto skorom týždni môže byť viacero. Nevylučujem však, že práve ochorenie prebiehajúce v tomto období nemohlo byť príčinou potratu. Teoreticky áno. Poznám však viacero žien, ktoré mali COVID-19 vo včasnom týždni tehotnestva a na tehotenstvo to nemalo vplyv. Ak sa jednalo o chcené tehotenstvo, dajte si pauzu od snaženia aspoň 2 - 3 mesiace, začnite užívať kyselinu listovú v dávke 400ug denne a následne sa môžete opäť začať snažiť.

Podobné otázky

  • Imunita

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    prosim Vas moze mat celkova znizena imunita cloveka vplyv na imunitu posvy, krcka maternice alebo maternice a ich obrannych mechanizmov pred pripadnymi zapalmi alebo infekciami? Teda, ci by oslabenie imunity mohlo podporit napr. zapaly alebo infekcie posvy, krcka alebo maternice v ich rozsirovani?
    Co moze byt vacsim rizikom pre vznik potratu? Choroba (bezne sa vyskytujuce ochorenia, napr. covid, zapal hrdla, hnacka, zapaly dychacich ciest, opar na ustach, atd.), ktora vznikla v dosledku oslabenej imunity alebo zapal alebo infekcia posvy, krcka alebo maternice a jeho sirenie v dosledku oslabenej imunity? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, imunitný systém a celkovo imunita má významný vplyv na vaginálnu mikroflóru, ako aj na jej udržanie. Porušená imunita môže mať zadaný vplyv na infekcie, ako aj boj s infekciami. Na všetky Vami vymenované okolnosti to môže a väčšinou aj má nepriamy vplyv.

  • Choroba na úplnom začiatku tehotenstva

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Chcem sa opýtať, aká nebezpečná je pre tehotnú ženu choroba ( nádcha, škrabanie v hrdle bolesť hlavy, bez teploty) . Užívam vitamíny a lieky,. ktoré sú vhodné pre tehotné a dojčiace ženy, ale strašne pomaly sa z choroby dostávam. Prosím, môže to byť nebezpečné pre vývoj plodu ? V čom byť ostražitá? Ďakujem ????

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v prvom trimestri platí zásada “všetko alebo nič”, to znamená že zárodku sa nemusí stať vôbec nič a naopak choroba, najmä v spojitosti s teplotami a infekciou môže spôsobiť zastavenie vývoja a potrat. Zárodok je v maternici do istej miery chránený a ľahké prechladnutie, či nádcha na tehotenstvo nebude mať vplyv. Vhodné je myslieť a vylúčiť infekciu COVID-19. Užívajte tehotenské vitamíny, dodržujte pitný režim, môžete užívať voľnopredajné spreje do nosa pre deti, či vhodné aj pre tehotné, rovnako tak môžete cmúľať voľnopredajné pastilky do hrdla. Odsledujte si to.

  • Covid a tehotenstvo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, rada by som sa opytala, ci prekonany covid v prvom trimestri moze poskodit nejakym sposobom plod (priebeh slaby bez teplot). Moja gynekologicka ma zaskocila informaciou ked povedala, ze niektore zeny sa rovno rozhodnu ukoncit tehotenstvo. Predpokladam vsak, ze kopa zien covid v tehotenstve prekonalo. Na zaklade Vasich skusenosti boli narodene deti nejakym sposobom poznacene? Vopred dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, mal som už viacero pacientiek, ktoré prekonali COVID-19 tesne pred otehotnením, vo včasnom štádiu tehotenstva, či v I. trimestri a narodili sa im zdravé deti. S infekciami vo včasnom štádiu tehotenstva je to väčšinou na princípe "všetko alebo nič", to znamená, že ak nedôjde k potratu, plod môže byť absolútne zdravý. Navyše, ak ste mali asymptomatický priebeh bez teplôt, riziko je o to menšie. Nepoznám však žiadne bližšie okolnosti, týždeň tehotenstva, v ktorom sa nachádzate, ani prípadne výsledky vyšetrení, či nálezy, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Choroba v tehotenstve

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň prajem, chcela by som sa s Vami poradiť. Aktuálne som v 34+4tt a od včera sa necítim dobre.
    Mám teploty 38 C, bolí ma celé telo, mám kašel a nádchu.. Užívam 3x denne Paralen 500. ale teplotu viem znížiť len max. na 37,6 C. Môžu takéto teploty ublížiť bábätku alebo sa nemusím báť? Prípadne mám navštíviť pohotovosť alebo nie je na to zatiaľ dôvod?

    Ďakujem za Vašu odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, môže sa jednať o chrípku, vylúčiť sa však nedá ani infekcia COVID-19. Paralen môžete užívať každých 6 hodín, užiť môžete aj Novalgin. Krátkodobo niekoľko dní trvajúce teploty by nemali mať zásadný vplyv na plod v tomto týždni tehotenstva. Za daných okolností je vhodné navštíviť Vášho obvodného lekára, ktorý Vám vie realizovať odbery krvi na zápalové parametre a prípadne Vám predpísať aj antibiotiká. Vo všeobecnosti platí, že v prípade ťažkostí je vhodnejšie navštíviť pohotovosť, ako stav podceniť. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Tehotenstvo a covid

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Zdravím Vás, znova Vám píšem ja - 31 tt s covidom. Keďže v lekárni mi povedali, že na hrdlo pre tehotné nič neexistuje, môžte vy napísať čo si mám konkrétne dať na to hrdlo a prípadný kašeľ? V lekárni má odbili a môj gynekológ mi tiež po telefóne povedal, že to mi poradí lekárnik. Takže neviem. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, skúsiť môžete Erdomed, ACC Long, či Guajacuran. Do nosa sú vhodné kvapky Olynth. Do hrdla môžete užívať pastilky Herbalmed, Septofort, Homeogene 9, či Homeovox. Vyplachovať si môžete ústa preparátom Corsodyl.