Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,440 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Covid a tehotenstvo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, rada by som sa opytala, ci prekonany covid v prvom trimestri moze poskodit nejakym sposobom plod (priebeh slaby bez teplot). Moja gynekologicka ma zaskocila informaciou ked povedala, ze niektore zeny sa rovno rozhodnu ukoncit tehotenstvo. Predpokladam vsak, ze kopa zien covid v tehotenstve prekonalo. Na zaklade Vasich skusenosti boli narodene deti nejakym sposobom poznacene? Vopred dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, mal som už viacero pacientiek, ktoré prekonali COVID-19 tesne pred otehotnením, vo včasnom štádiu tehotenstva, či v I. trimestri a narodili sa im zdravé deti. S infekciami vo včasnom štádiu tehotenstva je to väčšinou na princípe "všetko alebo nič", to znamená, že ak nedôjde k potratu, plod môže byť absolútne zdravý. Navyše, ak ste mali asymptomatický priebeh bez teplôt, riziko je o to menšie. Nepoznám však žiadne bližšie okolnosti, týždeň tehotenstva, v ktorom sa nachádzate, ani prípadne výsledky vyšetrení, či nálezy, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť.

Podobné otázky

  • Covid a tehotenstvoo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, som 31 tt, neockovana. Dostala som covid. Pri teplote nad 38 si dávam Paralen. Čo môžem ako tehotná na bolesť hrdla a od kašľa? V lekárni mi odporučili stopkasel. A aj imunoglukan, môžem ho užívať v tehotenstve? Čo by ste mi ešte odporucili.? Ďakujem krásne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v lekárni je dostať viacero voľnopredajných preparátov, aj pastiliek na hrdlo, aj sirupov proti kašľu, aj kvapiek do nosa pre tehotné. Imunoglukan užívať môžete.

  • Covid a tehotenstvo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň , som v 11tt tehotenstva a včera som začala mať príznaky aj pozitívny ag test na covid . Dnes mi je o dosť lepšie , no trosku si cítim akoby priedušky .. moja obvodná lekárka mi predpísala Zinnat, ale že kým mi neni moc zle , kým sa mi stav nezhorší si to radšej nemám dať . Keď som s ňou volala , som si priedušky ešte necítila . Inak nemám už ani teplotu , len ma boli hrdlo a som slabá , iba trosku ma bolia kĺby a podbrusko .
    Za radu veľmi pekne ďakujem , Lýdia

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak máte COVID-19 s ľahkým priebehom, nie je za každých okolností nevyhnutná ATB liečba. Antibiotiká na vírus aj tak neúčinkujú, je to skôr prevencia pred možným rozvojom sekundárnej baktériovej infekcie. Odporúčam tiež dostatok tekutín, aspoň 2 litre denne, vitamíny, hlavne C a D, Paralen, kľudový režim a dodržiavať karanténu. Odsledujte si to.