Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,684 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • otázka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry večer,
    ďakujem za všetky vaše rady, veľmi mi pomohli a mala by som na Vás ešte jednu otázku. Lekár mi zistil chlamídie, na internete som sa dočítala že sa to prenáša hlavne pohlavným stykom. Mala som iba jedného partnera a som s ním 2 roky, takže ja som sa nemohla nakaziť od iného. Môj partner však predo mnou...teda pred 2mi rokmi aj niečo mal "známosť" ...je ale možné aby sa nakazil od tej jeho známosti a bol nositeľom on... tak dlhu dobu? bez priznakov u neho alebo u mna?...Alebo je viac pravdepodobné že ma s niekym podviedol a tak sa nakazil on a tým pádom nakazil aj mna? (On tvrdí že nikoho iného nemal) Alebo je iná možnosť ako som tie chlamídie ja alebo partner mohli dostať?
    Chcem Vás poprosiť o Váš názor. Ďakujem veľmi pekne.
    Prajem Vám pekný deň.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    chlamýdie sú síce pohlavne prenosné ochorenia no presne ako hovoríte, veľmi často ide o bezpríznakovú infekciu, ktorá ako aj u vás tak aj u partnera mohla prebiehať absolútne bez akýchkoľvek prejavov infekcie či zápalu. Preto sa váš partner mohol kľudne nakaziť pred dvoma rokmi a nemusel mať vôbec žiadne ťažkosti. Upozorňujem, že je nutná terapia oboch partnerov. Chlamýdie môžu spôsobovať neplodnosť.

Podobné otázky

  • CMV

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň prajem, rada by som Vás poprosila o vyjadrenie k týmto hodnotám. Ide o prvý trimester. V 9. týždni boli robené testy. Mám sa báť?

    S_anti-CMV IgM 27,6 pozit. <18
    Avidita CMV-IgG 0,319 vysoká

    Ďakujem ♥️.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, IgG protilátky značia prekonanú infekciu, nakoľko anti-CMV IgG sú prítomné už v akútnej fáze infekcie a po jej odznení pretrvávajú celý život. Opätovný vzostup protilátkovej aktivity môže byť spôsobený aj imunitnou odpoveďou v dôsledku inej infekcie, napríklad herpesovej. Stanovenie hladiny IgG sa hlavne v tehotenstve využíva na odlíšenie primárnej infekcie, keď je riziko prenosu vírusu cez placentu najvyššie, od opakovanej infekcie, teda reaktivácie vírusu. Pri primárnej infekcii sa tvoria protilátky, ktoré sú počas 2 až 4 mesiacov rekonvalescencie postupne nahrádzané inými protilátkami - s vysokou aviditou. Vysoká avidita anti-CMV IgG v 1. trimestri vylučuje primárnu infekciu počas tehotenstva a indikuje nízke riziko vnútromaternicového prenosu vírusu. Naproti tomu, interpretácia výsledku so stredne vysokou, respektíve vysokou aviditou stanovenou v 2. alebo 3. trimestri je obtiažná, nakoľko nie je možné jednoznačne vylúčiť primárnu infekciu počas tehotenstva. Diagnostika sa môže v niektorých prípadoch doplniť o ďalšie testy. Toto je však otázka na infektológa. Takto sa Vám neviem k tomu bližšie vyjadriť. Predpokladám, že Vám bolo odporúčané infektologické vyšetrenie. Rovnako tak odporúčam realizovanie PTS (prvotrimestrálneho screeningu) v 11. až 14. týždni tehotenstva.

  • Ultrazvuk a folikularna cysta

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň potrebovala by som sa Vás opýtať.. Dňa 24.5 som bola na kontrole či mi praskla folikularna cysta a ci je všetko v poriadku. Lekárka sa vyjadrila že cystu nemám už a že praskla zrejme s menštruáciou. Včera som si prezerala cez dôveru zdravotnú kartu a 28. 5 mi tam napísalo nádor bližšie neurčený a ja som ostala vystrašena lebo 24 mája mi zhodnotila stav ze je v poriadku a 28 mi vyskočilo že nádor bližšie neurčený chcem sa opytat teda že či do zdravotnej poisťovne sa to hlási a zaznamenávajú to neskôr a teda nádor bližšie neurčený môžem chápať ze to bola tá cysta ktorá praskla alebo sa mam obávať ze mam niečo vážne.. Este potom som bola so zápalom mi močových ciest u mojej gynekologičky a nijak sa nezmenila o niečom vážnom. Mam ešte ďalšiu otázku. Pri výskyte cyst sa odoberá Ca125? Lebo ešte toto mi tam v detaily ukázalo. Ja sa celkom bojím takýchto veci lebk mam časté zápaly a po pravde chcem už aj zmeniť gynekológa lebo neverím tej mojej lekárke. Ďalšia moja otázka je... Dá sa zistiť rakovina ženských pohlavných orgánov a krčka maternice aj cez ultrazvuk vaginalnou sondou alebo sa to zisti až pri cytostere? Ten som si ešte nedávala urobiť nakoľko stojí 25eur. Ale najbližšie si ho už spraviť dám len ma zaujíma či sa dá rakovina zistiť aj iným spôsobom ako je cytoster? Neukáže sa to pri odbere krvi alebo pri Sone či vyter och základných na gynekologickej prehliadke? Alebo sa to dá zistiť len tým strom ktorý sa priplaca?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, to, akú diagnózu Vám v dokumentácii ukáže neznamená výsledok. Keď k nám napríklad príde pacientka na kontrolný USG pre nález cysty na vaječníku, je vyšetrovaná pod diagnózou cysty vaječníka, aj keď už tam cysta nie je a výsledok je v poriadku, v systéme táto diagnóza svieti, pretože s tým pacientka prišla. Takže ak na USG nebola prítomná spomínaná cysta a je to v poriadku, nemusíte sa obávať. Ca125 je nešpecifický onkomarker, ktorý zvykneme odoberať pri podozrení na endometriózu. Neberie sa štandardne. Diagnostickou metódou v prevencii rakoviny krčka maternice je realizácia onkocytologických sterov. Na USG tieto zmeny vidieť nie je. Na USG je vidieť v prípade patológie krčka až veľmi pokročilý nález, ktorý je mnohokrát neoperovateľný. Naopak, diagnostickou metódou v prevencii rakoviny sliznice dutiny maternice je USG vyšetrenie a pri podozrení sa realizuje hysteroskopia s odberom vzorky sliznice kanála krčka maternice a sliznice dutiny maternice vrámci jednodňovej chirurgie. Ak nie ste spokojná s Vašim aktuálnym obvodným gynekológom, máte právo ho zmeniť. Všetky tieto informácie by s Vami mal prebrať obvodný gynekológ, ktorý pozná všetky výsledky vyšetrení, nálezy, informácie a okolnosti a najobjektívnejšie sa Vám vie vyjadriť.

  • Neviem si rady

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pan doktor,myslím že mi hlavne už trošku z toho preskakuje vopred sa za to omluvam,ale moja otázka znie ak som 7 septembra dostala normálnu menštruáciu s kúsami sliznice ktorá trvala 6 dní a stale sa testujem aj dnes a na teste nemam ani náznak ducha, predtm v sobotu aj minuly tyzden v stredu nemohoo dojst k ziadnemu oplodneniu v mesiaci august? Mala som tam chraneny sex 22.8 ale hrozne s tym muzom nechcem zostat tehotna myslim ze som na dne.bola by na teste aspon uz jemna ciarka? Pomoc

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Skôr realizované tehotenské testy môžu byť falošne pozitívne, ale aj falošne negatívne. Ak u Vás došlo k riadnej menštruácii, nemyslím si, že ste tehotná, aj keď sa to za predpokladu nechráneného pohlavného styku vylúčiť na 100% nedá. Odsledujte si to. Viac sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri ťažkostiach, či nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Menštruačné kŕče

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň p. Doktor. Mám 15 ročnú dcéru,ktorá má menzes cca 2,5 roka. Už sa to pomaly ustaluje, mala nepravidelný cyklus. Moja hlavná otázka je. V nemocnici Šaca ju už vysetria? Nakoľko posledný štvrť rok má silné kŕče.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, naše nemocničné gynekologické ambulancie nie sú ambulancie obvodného gynekológa. Naša nemocnica má dve ambulancie obvodného gynekológa, jednu na Poliklinike AGEL, Vstupný Areál USS Košice-Šaca a druhú v Ambulantnom centre Cassovar v Košiciach. Prijímame pacientky od 15 rokov.

  • Parvovírus

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    Syn (2r) dostal piatu chorobu. Nemal ziadne infekcne priznaky, nasledoval uz iba vysyp - trva uz cca treti tyzdeň (od 11.8.). Nakolko som v 28.tyzdni tehotenstva, absolvovala som test na protilatky dna 20.8. Tie vysli obe pozitivne - IgM 5,33 a IgG >80. Na zaklade toho som bola na vysetreni prietokov krvi plodu dna 27.8. a nebol ani naznak ze by u dietata zacinala anemia. Dalsie meranie mam az o dva tyzdne. Nakolko moj gynekolog “ma komunikacne schopnosti” a oznamil mi, ze ked mam akutnu infekciu tak moje dieta moze byt dnes zive a zajtra moze kludne zomriet…. chcela by som sa spytat, aka je pravdepodobnost ze ak bol syn infekcny cca pred tromi tyzdnami/mesiacom, anemia plodu pri kontrole nebola ze sa anemia este moze rozvinut? Ake obdobie je potrebne kontrolovat plod kym si mozem vydychnut ze je vsetko ok?
    Plus este dodatocna otazka - gynekolog mi kvoli parvovirusu nechce podat v 28tyzdni protilatky k RH faktoru - ze sa boji ze to moze pri akutnej infekcii nieco sposobit. Prelozil to az na 29.tyzden. Je to v poriadku resp. moze podanie protilatok nieco sposobit?

    Ďakujem velmi pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak sú hodnoty prietokov krvi v mozgu plodu v norme, nevidím zatiaľ dôvod na obavy, vhodné je však aj napriek tomu realizovať pravidelné sledovanie plodu a kontroly prietokov za účelom vylúčenia anemizácie plodu. Odporúčam tiež absolvovať fetálny screening v 30. týždni tehotenstva. Plod môže byť úplne v poriadku. Čo sa týka podania anti-D, nevidim dôvod ma oddialenie podania, nakoľko sa jedná iba o podanie protilátok, nie však zlým postupom odložiť ich podanie o týždeň. Nič sa nestane. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.