Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,686 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • CMV

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň prajem, rada by som Vás poprosila o vyjadrenie k týmto hodnotám. Ide o prvý trimester. V 9. týždni boli robené testy. Mám sa báť?

    S_anti-CMV IgM 27,6 pozit. <18
    Avidita CMV-IgG 0,319 vysoká

    Ďakujem ♥️.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, IgG protilátky značia prekonanú infekciu, nakoľko anti-CMV IgG sú prítomné už v akútnej fáze infekcie a po jej odznení pretrvávajú celý život. Opätovný vzostup protilátkovej aktivity môže byť spôsobený aj imunitnou odpoveďou v dôsledku inej infekcie, napríklad herpesovej. Stanovenie hladiny IgG sa hlavne v tehotenstve využíva na odlíšenie primárnej infekcie, keď je riziko prenosu vírusu cez placentu najvyššie, od opakovanej infekcie, teda reaktivácie vírusu. Pri primárnej infekcii sa tvoria protilátky, ktoré sú počas 2 až 4 mesiacov rekonvalescencie postupne nahrádzané inými protilátkami - s vysokou aviditou. Vysoká avidita anti-CMV IgG v 1. trimestri vylučuje primárnu infekciu počas tehotenstva a indikuje nízke riziko vnútromaternicového prenosu vírusu. Naproti tomu, interpretácia výsledku so stredne vysokou, respektíve vysokou aviditou stanovenou v 2. alebo 3. trimestri je obtiažná, nakoľko nie je možné jednoznačne vylúčiť primárnu infekciu počas tehotenstva. Diagnostika sa môže v niektorých prípadoch doplniť o ďalšie testy. Toto je však otázka na infektológa. Takto sa Vám neviem k tomu bližšie vyjadriť. Predpokladám, že Vám bolo odporúčané infektologické vyšetrenie. Rovnako tak odporúčam realizovanie PTS (prvotrimestrálneho screeningu) v 11. až 14. týždni tehotenstva.

Podobné otázky

  • CMV IGg poz a IGm negativ

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Velmi pekne dakujem za odpoved. Morfologicky boli doteraz vsetko v poriadku, aj organscreening aj v 13 tt sono kvoli zahlaviu a podobne. Neviem ako sa to v slovencine povie, kedze zijem v Rakusku. Miminko radtie a vazi presne podla tabuliek, ziaden zaostaly rast alebo zmena na organoch. Takze ak je toto v poriadku, nemusim mat az take obavy? Dakujem. S pozdravom Barbora

  • CMV IGg poz a IGm negativ

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pani doktorka. Som v 27 tt tehotenstva a nahodou mi vysetrili v nemocnici CMV. CMV IGg positiv, CMV IGg Avidity 0.85, CMV IGm negativ. Ja viem, ze ide o prekonany virus a ze vraj je to ok. Ale!!! Ja som uz v siedmom mesiaci. Mohla som to prekonat na zaciatku tehotenstva a ani som o tom nevedela, alebo by bolo este IGm vysoke par mesiacov, ak by som to pocas tehotenstva prekonala? Velmi pekne dakujem. S pozrravom Barbora.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    ťažko učiť kedy ste infekciu prekonala, vzhľadom na titer protilátok by to možno evdel odhadnúť infektológ, ale tiež určite nie presne, lebo každý organizmus reaguje individuálne, čiže , nie som schopná vám na túto otázku odpovedať.
    ak ste mala morfologický UZV v norme a tiež skríningy v gravidite, nemáte sa dôvod obávať o plod
    s pozdravom

  • zamlcany potrat

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. V maji som mala zamlčaný potrat. Dnes som dostala výsledky z histologie ako regresívne zmenené rezidua po gravidite. A k tomu este aj krvne testy vsetky pozitivne - anti-HSV1/2 IgG Elisa 1:39 000 ; anti-VZV IgG Elisa 2 500 ; anti-CMV IgG CMIA 547 ; Rubeola IgG CMIA 31,40. Moja gynekologička povedala že to nič nieje a poslala ma na infektologickú ambulanciu. Na moju otázku ći sa ešte môžeme pokúśať o babo neodpovedala. Skusili by ste mi poradit čo a ako?Dakujem veľmi pekne .

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň
    o tehotenstvo sa samozrejme pokúšať môžte , naskôr o troch mesiacoch po missed ab
    tiež ak vám doporučia na inf. preliečiť niektoru infekciu, bolo by vhodné vyčkať na obdobie po liečbe , máte pozitívne len igG, čiže infekciu prekonanú v minulosti, ani jedna z nich nie je aktívna, závisí čo doporučí infektológ, určite to skonzultujte
    S pozdravom

  • Cytomegalovirus

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den chcela by som sa opytat,pred dvoma rokmi som otehotnela a cakala som dvojicky,ale v 12 tt odumreli.Po krvnych testoch mi zistili CMV virus na ktory sa liecim uz rok.Najprv som brala isoprinosine ,ale hodnoty sa nezlepsovalia tak mi doktor predpisal Valtrex.Chcem sa opytat viem,ze tohto virusu sa uz nezbavim,ale budem moct mat este niekedy dieta?Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    nemusíte sa obávať, po preliečení bude všetko v poriadku. Pre plod je nebezpečná predovšetkým prvotná infekcia počas gravidity.