Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,686 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Ultrazvuk a folikularna cysta

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň potrebovala by som sa Vás opýtať.. Dňa 24.5 som bola na kontrole či mi praskla folikularna cysta a ci je všetko v poriadku. Lekárka sa vyjadrila že cystu nemám už a že praskla zrejme s menštruáciou. Včera som si prezerala cez dôveru zdravotnú kartu a 28. 5 mi tam napísalo nádor bližšie neurčený a ja som ostala vystrašena lebo 24 mája mi zhodnotila stav ze je v poriadku a 28 mi vyskočilo že nádor bližšie neurčený chcem sa opytat teda že či do zdravotnej poisťovne sa to hlási a zaznamenávajú to neskôr a teda nádor bližšie neurčený môžem chápať ze to bola tá cysta ktorá praskla alebo sa mam obávať ze mam niečo vážne.. Este potom som bola so zápalom mi močových ciest u mojej gynekologičky a nijak sa nezmenila o niečom vážnom. Mam ešte ďalšiu otázku. Pri výskyte cyst sa odoberá Ca125? Lebo ešte toto mi tam v detaily ukázalo. Ja sa celkom bojím takýchto veci lebk mam časté zápaly a po pravde chcem už aj zmeniť gynekológa lebo neverím tej mojej lekárke. Ďalšia moja otázka je... Dá sa zistiť rakovina ženských pohlavných orgánov a krčka maternice aj cez ultrazvuk vaginalnou sondou alebo sa to zisti až pri cytostere? Ten som si ešte nedávala urobiť nakoľko stojí 25eur. Ale najbližšie si ho už spraviť dám len ma zaujíma či sa dá rakovina zistiť aj iným spôsobom ako je cytoster? Neukáže sa to pri odbere krvi alebo pri Sone či vyter och základných na gynekologickej prehliadke? Alebo sa to dá zistiť len tým strom ktorý sa priplaca?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, to, akú diagnózu Vám v dokumentácii ukáže neznamená výsledok. Keď k nám napríklad príde pacientka na kontrolný USG pre nález cysty na vaječníku, je vyšetrovaná pod diagnózou cysty vaječníka, aj keď už tam cysta nie je a výsledok je v poriadku, v systéme táto diagnóza svieti, pretože s tým pacientka prišla. Takže ak na USG nebola prítomná spomínaná cysta a je to v poriadku, nemusíte sa obávať. Ca125 je nešpecifický onkomarker, ktorý zvykneme odoberať pri podozrení na endometriózu. Neberie sa štandardne. Diagnostickou metódou v prevencii rakoviny krčka maternice je realizácia onkocytologických sterov. Na USG tieto zmeny vidieť nie je. Na USG je vidieť v prípade patológie krčka až veľmi pokročilý nález, ktorý je mnohokrát neoperovateľný. Naopak, diagnostickou metódou v prevencii rakoviny sliznice dutiny maternice je USG vyšetrenie a pri podozrení sa realizuje hysteroskopia s odberom vzorky sliznice kanála krčka maternice a sliznice dutiny maternice vrámci jednodňovej chirurgie. Ak nie ste spokojná s Vašim aktuálnym obvodným gynekológom, máte právo ho zmeniť. Všetky tieto informácie by s Vami mal prebrať obvodný gynekológ, ktorý pozná všetky výsledky vyšetrení, nálezy, informácie a okolnosti a najobjektívnejšie sa Vám vie vyjadriť.