Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,423 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Parvovírus

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    Syn (2r) dostal piatu chorobu. Nemal ziadne infekcne priznaky, nasledoval uz iba vysyp - trva uz cca treti tyzdeň (od 11.8.). Nakolko som v 28.tyzdni tehotenstva, absolvovala som test na protilatky dna 20.8. Tie vysli obe pozitivne - IgM 5,33 a IgG >80. Na zaklade toho som bola na vysetreni prietokov krvi plodu dna 27.8. a nebol ani naznak ze by u dietata zacinala anemia. Dalsie meranie mam az o dva tyzdne. Nakolko moj gynekolog “ma komunikacne schopnosti” a oznamil mi, ze ked mam akutnu infekciu tak moje dieta moze byt dnes zive a zajtra moze kludne zomriet…. chcela by som sa spytat, aka je pravdepodobnost ze ak bol syn infekcny cca pred tromi tyzdnami/mesiacom, anemia plodu pri kontrole nebola ze sa anemia este moze rozvinut? Ake obdobie je potrebne kontrolovat plod kym si mozem vydychnut ze je vsetko ok?
    Plus este dodatocna otazka - gynekolog mi kvoli parvovirusu nechce podat v 28tyzdni protilatky k RH faktoru - ze sa boji ze to moze pri akutnej infekcii nieco sposobit. Prelozil to az na 29.tyzden. Je to v poriadku resp. moze podanie protilatok nieco sposobit?

    Ďakujem velmi pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak sú hodnoty prietokov krvi v mozgu plodu v norme, nevidím zatiaľ dôvod na obavy, vhodné je však aj napriek tomu realizovať pravidelné sledovanie plodu a kontroly prietokov za účelom vylúčenia anemizácie plodu. Odporúčam tiež absolvovať fetálny screening v 30. týždni tehotenstva. Plod môže byť úplne v poriadku. Čo sa týka podania anti-D, nevidim dôvod ma oddialenie podania, nakoľko sa jedná iba o podanie protilátok, nie však zlým postupom odložiť ich podanie o týždeň. Nič sa nestane. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

Podobné otázky

  • Nuchal fold

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, mám otázku. Som v 22.tt pred tromi dňami som bola na morfologickom usg kde prebehlo všetko úplne v poriadku, takmer všetky namerané markery sú v norme až na NF. Hodnota bola nameraná viac ako 6 mm. Kombinovaný test aj tripple test je úplne negatívny. Pri usg v 1. Trimestri bolo NT namerané 1,2 mm. Dieťa nezaostáva veľkosť zodpovedá tt. Nosova kost prítomná v norme žiadny opuch tváre ani skrátené kosti... Je možné že táto jediná abnormalita sama o sebe niečo znamená? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, NF, teda nuchálny edém, sa považuje za silný minor marker v hodnotení rizika postihnutia plodu. Norma je do 6 mm. Dôležité je však komplexné vyhodnotenie výsledkov. Ak je prítomných viac minor markerov, hlavne NT, riziko možného postihnutia plodu stúpa. Patológie plodu spojené so zvýšenou hodnotou NF nemusia súvisieť iba s chromozómovou anomáliou plodu, či VVCH plodu (srdce, veľké cievy, kostra), ale aj s vrodenou infekciou plodu (parvovírus B 19, cytomegalovírus), či metabolickým ochorením alebo anémiou. Keďže nepoznám žiadne bližšie výsledky vyšetrenia a nepatrím medzi 11 lekárov na Slovensku, ktorý sú oprávnení vykonávať toto vyšetrenie a vyjadrovať sa k výsledkom, neviem sa Vám bližšie vyjadriť. Najvhodnejšie je sa informovať u lekára, ktorý Vám vyšetrenie realizoval a ktorý najlepšie pozná všetky výsledky vyšetrení a okolnosti.