Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,320 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Visanne

    , Autor: Volk

    Dobrý deň, chcela by som sa Vás opýtať. Môžem užívať spolu lieky visanne a Indonal Forte. (Môja diagnóza endometrioza, cysta vajecnikov, fibroadenóm prsnikov). Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, spomínaný hormonálny preparát a voľnopredajný doplnok výživy si navzájom nebránia v účinku. Môžete ich užívať súčasne.

Podobné otázky

  • Krvacanie po menštruácii

    , Autor: Zumizana

    Hormonálnu liečbu som absolvovala po každej operácii a to 3-6 mesiacov liekom Vissane.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobry deň, za týchto okolností sa môže opäť nasadiť Visanne alebo Endovelle, prípadne sa dá uvažovať aj o zavedení vnútromaternicového telieska. Záleží aj od Vašich reprodukčných plánov. Ako som Vám však už písal, takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Vhodné je navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vás eventuálne vie nasmerovať do centra, či na kliniku, kde sa liečbe endometriózy venujú. Na Slovensku je viacero špecialistov a odborníkov na endometriózu.

  • Visanne a Endometrioza

    , Autor: pletenka

    Dobry den,
    chcela by som sa opytat na vas nazor na uzivanie lieku Visanne,kt.mi pan doktor-operater odporucil uzivat na 3 mesiace po laparoskopickej operacii (hysterektomia-len maternica,vajecniky zostali+rozsiahla endometrioza) na udajne zaliecenie endometriozy.Po tom,co som si vsak precitala pribalovy letak,nemam velmi odvahu a chut si tento liek nasadit.A tiez po tom,co som sa docitala,ze nemusi vobec pomoct na endometriozu.Tak teraz neviem,nerada by som nieco podcenila,no desim sa uzivania takychto liekov.Preto sa chcem spytat,ci je to naozaj nevyhnutne? A co sa moze stat,keby som ich vobec neuzivala? Dakujem pekne za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na trhu existuje viacero preparátov, ktoré sa používajú na liečbu endometrózy. Medzi ne patrí Visanne, či Endovelle, ktoré sa užívajú 6 až 8 mesiacov. Rozhodnutie užívať odporúčaný preparát je na Vás. Pri nejasnostiach sa nebojte pýtať odporúčajúcich lekárov, či operatérov, ktorí boli pri operačnom výkone a najobjektívnejšie sa Vám vedia vyjadriť. Ja nepoznám žiadne bližšie okolnosti, ani informácie, nález, ani rozsah endometriózy, nebol som ani pri operačnom výkone, preto sa Vám neviem takto bližšie objektívne vyjadriť.

  • Endometrióza

    , Autor: Mimi181

    Dobrý deň, po laparoskopii endometriózy mi bol nasadený Visanne, avšak po štyroch mesiacoch mám opäť endo cysty už na oboch vaječníkoch. Moja lekárka mi odporučila naďalej užívať tento preparát, no poslala ma za primárom, ktorý mi ho kázal vysadiť, lebo očividne u mňa nemá účinok..takže som teraz v situácii, kedy neviem čo robiť, visanne vysadiť, alebo užívať ďalej ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, keďže nepoznám žiadne bližšie informácie, ani USG nález, je ťažké sa takto bližšie objektívne vyjadriť. Visanne sa však užíva najmenej pol roka až rok. Ak je však nález výraznejšie zhoršený aj počas užívania Visanne, efekt lieku je asi nedostačujúci. Postupoval by som podľa odporúčaní lekárov nadradeného pracoviska, ktorí by mali ďalej určiť ďalší postup.

  • Visanne

    , Autor: Mimi181

    Dobrý deň, keďže moja gynekologička má dovolenku, píšem vám kvôli užívaniu Visanne. Tieto lieky beriem už štvrtý mesiac kvôli endometrióze. Menštruáciu mi to od začiatku úplne zastavilo, no odvčera krvácam, dokonca zrazeniny a mám opuchnuté brucho s miernymi krčami, presne ako pri normálnom menzese. Je to v poriadku, alebo mi prestali zaberať?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Visanne nie je primárne antikoncepcia, počas jeho užívania nemusí byť krvácanie prítomné vôbec, prípadne sa môže vyskytovať len občasné špinenie, ale aj regulérne krvácanie. Odsledujte si to. Pokračujte v pravidelnom užívaní aj napriek vaginálnemu krvácaniu. V prípade pretrvávania ťažkostí, či nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Zápal pošvy

    , Autor: Janetta

    Dobrý deň, mávam časté zápaly v pošve a sním aj časté nutkanie na močenie, tlak v podbrušku a nepríjemný pocit ze mi zasa treba močiť a mierne pálenie na konci mocenia. Pan doktor mi často predpisuje jednorazový prášok na močové cesty a vaginálne tablety polygynax. Teraz som mesiac po laparoskopii, liečim sa na endometriozu visanne a tiež mi odobrali vajcovody. Momentálne mám zápal v pošve a vkladám si polygynax. Moja otázka znie, je normálne ze zo mňa nič nevyteka, myslím vaginálne tablety, pred tým som stále musela mať intimku koli znečisteniu a teraz vôbec nič,a ešte jedna otázka, co by som koli prevencii mala užívať, či už výživové doplnky alebo vaginálne dlhodobejšie. Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pri dlhodobejších a opakujúcich sa urologických problémoch je vhodné realizovať urologické vyšetrenie, kde Vám aj vyšetria cievkovaný moč. Čo sa týka vaginálnych infekcií, preventívne je vhodné si realizovať aspoň 10 dňovú kúru vaginálnymi probiotikami. V lekárni Vám poradia. Pri pretrvávaní gynekologických ťažkostí bude potrebné realizovať výter z pošvy na kultiváciu, pri negatívnom kultivačnom vyšetrení a pretrvávaní ťažkostí doplniť stery na chlamýdie, mykoplazmy, ureaplazmy a trichomonas vaginalis.