Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,441 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Krvacanie po menštruácii

    , Autor: Zumizana

    Hormonálnu liečbu som absolvovala po každej operácii a to 3-6 mesiacov liekom Vissane.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobry deň, za týchto okolností sa môže opäť nasadiť Visanne alebo Endovelle, prípadne sa dá uvažovať aj o zavedení vnútromaternicového telieska. Záleží aj od Vašich reprodukčných plánov. Ako som Vám však už písal, takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Vhodné je navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vás eventuálne vie nasmerovať do centra, či na kliniku, kde sa liečbe endometriózy venujú. Na Slovensku je viacero špecialistov a odborníkov na endometriózu.

Podobné otázky

  • krvácanie po menštruácii

    , Autor: Zumizana

    Dobrý deň.
    Mám 34 rokov a nerodila som.
    Už cca 6 rokov mám diagnostikovanú endometriózu. Mám za sebou dve operácie a vyoperovany jeden vaječník. Už dlhšie trpím čokoládovým špinenim typickym pre endometriozu) mimo menštruácie, ktoré sa vždy po operácii zlepšilo.
    Od poslednej operácie sú to 3 roky a nepríjemné špinenie sa zintenzívnilo a prešlo do krvácania. Trvá to už niekoľko mesiacov.
    Cca 5 dní po menštruácii som "čistá" a potom nastane špinenie, ktoré je tmavé, a v poslednej dobe aj výrazne krvavé so slabými menštruačnými bolesťami.

    Trvá to do ďalšej menštruácie, ktorá je pravidelná a normálna... Po menštruácii je tých 5 dní kľud a potom to začne znovu.
    V marci som bola u svojho gynekológa, spravil mi sono a cytologiu a povedal, že nevidí žiadnu objektívnu príčinu tohto krvácania.
    Odporučil mi Ascorutin a rebríčkovy čaj(ten užívam už roky, samozrejme s prestávkami).
    Ale môj problém neustal, naopak - mám pocit, že sa zhoršuje.
    Vždy som svoje ženské problémy pripisovala endometrióze, ale napadlo mi, či nemôžem mať aj nejaký iný problém.
    Prosím Vás ako mám postupovať? Mám sa opäť obrátiť na mojho gynekológa alebo hľadať špecialistu na endometriozu? (Od poslednej operácie pred 3 rokmi nemám žiadne bolesti ani problémy okrem toho krvácania mimo MS)
    Nikdy mi nerobili hormonálny profil, myslíte,ze to može spôsobovať aj nejaka nerovnováha?

    Ďakujem velmi pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa opisu predpokladám, že ste neabsolvovali liečbu endometriózy. Ascorutin na endometriózu nepomôže. Treba nasadiť hormonálnu liečbu, či najlepšie otehotnieť. Hormonálny profil robiť nemá veľký zmysel. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Vhodné je navštíviť Vášho obvodného gynekológa. Na Slovensku je viacero špecialistov a odborníkov na endometriózu, za ktorými Vás vie odoslať.