Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
14,899 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Ureaplazma

    , Autor: Liliana123

    Dobry den pan doktor,
    niekolko mesiacov pocitujem bodavu bolest, pychanie a palenie v podbrusku. Objavil sa zapachajuci vytok. Posledne 3 mesiace som 3x brala ATB na zapal mocoveho mechura. Zmenila som gynekologa, novy mi po vysetreni okamzite nasadili ATB na 21 dni (Sumamed 2 tbl jednorazovo + Doxyhexal 1x1 na 20 dni, 3 mes bez styku) rovnako sa lieci aj partner.
    Mam 37, nemam deti, pred rokom som mala mimomaternicove teh. a odstrany vajecnikovod.
    V sucastnosti sme sa snazili o dietatko brala som Inofolik, Gynex, Kys. listovu, probiotika, dodrzujeme hygienu, nemame inych partnerov.
    Posledna diagnoza ma velmi vystrasila, na zaklade niektorych prognoz.
    Chcela by som sa opytat ci mozem uzivat aj dalsie doplnky na podporu liecby, napr. probiticke vaginalne cipky, Rosalgin alebo ine.
    Uprava stravy je samozrejmostou.
    Je vela roznych lieciv nechcem ich uzivat/kombinovat bez odporucania.
    Dakujem vopred za radu.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, samozrejme, ak ste v poslednom období užívali niekoľko druhov antibiotík, realizácia kúry vaginálnymi probiotikami bude veľmi prospešná. Vaginálny výplach Cloginom alebo Rosalginom si môžete realizovať, najvhodnejšie jednorázovo pred začatím kúry vaginálnymi probiotikami. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Hpv

    , Autor: Lula17

    Dobrý deň pán doktor, bola som u lekárky z dôvodu problému s mocenim. Pri kontrole mi urobila rovno preventívnu prehliadku , sono, a cytologické vyšetrenie.všetko bolo v poriadku ale prišli výsledky z kultivacie ureoplazma a potom cytológia a tam vyšiel pozitívny výsledok na HPv. Odporučila mi očkovanie mám 30r. Ockovat sa dám ale najskôr musím preliecit ureu dala mi antibiotiká Fromilid 500 čítala som že nemusia zabrať a liečba bude neúspešná lieky mám aj pre priateľa. Moja otázka nasadila dr liečbu správne ? A čo sa týka hpv dá sa vyliečiť pokial na krčku niesu zidne zmeny kázala mi posilniť imunitu pracujem v prostredí medzi deťmi takze imunitu mám zlu… čo by ste vy odporúčali brat keďže tých volnopredajnych liekov na imunitu je veľmi veľký vyber neviem podľa čoho vyberat . Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ureaplazma je pomerne často vyskytujúce sa pohlavne prenosné ochorenie, ktoré však nemusí spôsobovať žiadne ťažkosti a môžete si ho predávať medzi sebou s partnerom. Preto je potrebné preliečiť aj partnera. Čo sa týka HPV, očkovanie určite odporúčam. HPV infekcia môže prísť a odísť, napríklad ako chrípka, a nemusí zanechať zmeny na krčku. To, že máte pozitivitu HPV ešte neznamená automaticky zmeny na krčku. Treba však povedať, že HPV 16 a HPV 18 sú najrizikovejšie typy vo vzťahu ku zmenám na krčku maternice až tvorbe karcinómu krčka. Ak máte ozaj oslabenú imunitu, za zváženie stojí imunologické vyšetrenie. V lekárni je množstvo voľnopredajných preparátov, doplnkov výživy, či vitamínov.

  • Ureaplazma - neúspešná liečba

    , Autor: Beth

    Dobrý deň, chcela by som sa s Vami poradiť ohľadom môjho pol ročného problému- ureaplaziem. Boli mi zistené v októbri minulého roka s nasadenou liečbou Medofloxin a Polygynax. Liečba úšpešná nebola. Opäť mi pani doktorka predpísala túto istú kombináciu liekov. Na kontrolných steroch mi vyšla ureaplazma opäť pozitívna a že už mám aj zápal krčka maternice (symptómy som nepociťovala ani pri ureaplazme ani pri tomto zápale, menzes nemeškal). Predpísala mi Macmiror tbl. aj globule a následne na to som mala užívať Klacid tbl. a Polygynax. Myslela som si že po takomto množstve liekov to už prejde ale výtok mi potvrdil že to tam stále je. Ako posledná možnosť nám padol Doxyhexal na 20 dní. Problém je v tom že mám 14deň užívania a ten typický ureaplazmový výtok je stále prítomný. Na záver chcem povedať že liečba bola dodržaná- žiadne vynechané dávky ani pohlavný styk. Za to ma velmi znepokojuje prečo sa ten stav nelepší. Partner bol na testy u urológa a vyšli mu negatívne výsledky v moči aj v ejakuláte. Zhadzovala som to ešte na oslabenú imunitu- objednala som sa imunologičke a testy mi vyšli v poriadku, teda žiadna oslabená imunita. Prosím Vás o radu ako by ste postupovali v mojom prípade. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, u niektorých ľudí (nejedná sa len o ženy) ureaplazma pretrváva a nelieči sa. Význam mykoplaziem a ureaplaziem v gynekológii je veľmi pochybný a mnoho odborníkov to ani nedoporučuje vyšetrovať, pretože premorenosť je obrovská a klinické prejavy infekcie bývajú veľmi zriedkavé. Ureaplazma bežný zápal pošvy ani krčka nerobí, skôr pôsobí v kombináciami s inými baktériami. Tak isto neexistuje pojem ureaplazmový výtok. Ak sú prítomné ťažkosti a výsledky výterov sú negatívne až na prítomnosť ureaplazmy a je odporúčaná liečba, treba vždy preliečiť aj partnera, bez ohľadu na to, či je negatívny alebo nie. Čudujem sa, že Váš obvodný gynekológ Vám hneď nepredpísal Doxyhexal a že sa partner nelieči s Vami. Po doužívaní liečby odporúčam zopakovať mikrobiologické výtery z krčka na mykoplazmy, ureaplazmy, chlamýdie a trichomonas vaginalis, rovnako tak aj výter z pošvy na kultivačné vyšetrenie.

  • Ureaplazma

    , Autor: 0rry

    Dobry den, prosim Vas chcela by som sa spytat na Vas nazor na Ureaplazmu.

    Moja hodnota je 10*6. Je to uz vyssia hodnota?

    Moj lekar, ze by to neriesil. Jedine co ma stresuje, zevraj to moze mat komplikacie pri tehotenstve alebo pri snahe otehotniet.

    Problemy kvoli ktorym sa robil vyter bolo ci nemam chlamydie. Mavam celkom casto problemy s mocovymi cestami. Ale to mi zacalo asi dva roky dozadu ked som sedela na studenej zemi. Potlacila som to liekom z lekarne a zacalo sa mi to vracat. Az potom som to riesila s lekarom s atb. Lekarnicka mi vysvetlovala, ze to mozem mat uz chronicke ked som to raz zle preliecila. Davam si kazdy den brusinkove doplnky, d manozu a probiotika. A myslim si, ze je to na lepsej baze.

    Skorej som rozhadzana na kolko som uzivala dva mesiace Ofloxin skrz kozne problemy. Posunul sa mi cyklus, pocas ovulacie citim bolesti, prsia mam vtedy naliate, brucho zo spodu nafuknute a tvrdkave. A trosku aj citim vtedy, ze idem castejsie na toaletu a po troskach. Ale to budem rozhadzana z tych liekov pravdepodobne. Cytologiu mam v poriadku.

    Viem, ze je to na dialku komplikovane a neviete sa s presnostou vyjadrit na moj problem. Len by som chcela vediet za tu Ureaplazmu.

    Vopred velmi pekne dakujem a prajem pekny den.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ureaplazma sa nemusí za každých okolností preliečovať, niekedy nerobí žiadne ťažkosti. Je na to viac názorov. Ak máte ťažkosti, či už gynekologické, ale aj urologické, je vhodnejšie ureaplazmu preliečiť. Spolu s Vami musí byť preliečený aj partner.

  • Ureaplazma

    , Autor: Lolu

    Dobry deň,
    Obraciam sa na Vas s otazkou ohľadne antb.
    V kultivácii mi vyšla ureaplazma a boli mi predpisane antb. Doxyhexal 200mg na 20 dni, 1 tbl za 24 hodin.
    Nie je to vysoka davka na tak dlhe obdobie? Važim 54kg.
    Liecime sa obaja s manzelom . Pohlavny styk uplne vynechat, alebo s prezervativom je to možne?
    Ďakujem J

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, nasadená liečba je štandardná. Pohlavný styk je potrebné počas liečby úplne vylúčiť. Odporúčam užívať aj probiotiká, ako perorálne, tak aj vaginálne.

  • Ureaplazma

    , Autor: Canım155

    Dobrý deň.. priateľovi zistili ureaplazmu a samozrejme potom aj mne. Priateľovi dali na preliečenie Doxyhexal na 3 týždne.. a keďže ja som alergická na Doxyhexal a penicilín tak mne predpísal doktor vaginálne antibiotické čapíky Ampicilin na 10 dní. Neviem či si take učinné ako tabletky. Moja otázka je či je ureaplazma nebezpečná a či môže brániť otehotneniu. Pretože sa snažíme uz 3 roky. A mávala som každý deň zapáchajúci výtok hnilobny. Po tom ampiciline to trosku preslo a teraz to mávam možno raz týždenne. Môže to byt z ureaplazmy? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, vhodnejšie by bolo nasadenie makrolidového antibiotika Sumamed. Áno, ureaplazma môže spôsobiť rôzne problémy, aj s otehotnením, u väčšiny ľudí však nerobí ťažkosti. Príčin Vašich ťažkostí môže byť viacero. Je vhodné porozmýšľať aj o kontrolných steroch. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.