Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,370 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Ureaplazma

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    pri cytologii a naslednych vyteroch mi boli zistené kvasinky, ureaplasma (nebolo mi povedane o ktorý druh ide). Nasadila sa liečba mne aj partnerovi Sumamed, Doxyhexl a Jenamazol. Obaja sme bezpríznakovi, ja mam jedine vytok ale ten mam velmi dlho. O par dni nam konči liečba. Gynekologyčka mi povedala ze kontrola o 2-3mesiace, nieje to nejaka dlhá doba ? Môžeme mat po liečne nechranený styk ? Nemame inych partnerov. Nakolko to bola moja prvy gyn prehliadka tak sa robila cytologia. Počas liečby nenastali žiadne zmeny. Vytok ktorý mam nema žiadnu zvlastnu farbu,vôňu,konzistenciu no vytok mam velmi velmi dlho snad aj par rokov je to podla vas v poriadku ?
    Ďakujem za zodpovedanie mojej otazky :)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ureaplazmu má v dnešnej dobe asi každý tretí človek. Ureaplazma sa už považuje za bežnú súčasť pošvovej flóry a nie je nutné a potrebné ju za každých okolností preliečovať. Ak sa však rozhodne o preliečení, je potrebné preliečiť oboch, teda aj Vášho partnera. Ak ste však nemali Vy, ani Váš partner žiadne ťažkosti, nemyslím si, že bolo nevyhnutné ureaplazmu preliečovať. Rovnako tak nechápem, prečo ste dostali dvojkombináciu antibiotík, aj Sumamed aj Doxyhexal. Stačilo jedno z týchto antibiotík. Ak ste obaja bezpríznakový, navyše ste po preliečení, môžete praktizovať pohlavný styk. Čo sa týka výtoku, nie každý výtok z pošvy je patologický. Takto sa Vám k tomu však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Skúste si realizovať aspoň 10 - 12 dňovú kúru vaginálnymi probiotikami, ktoré podporia vaginálnu mikroflóru. Nepoznám však žiadne ďalšie bližšie okolnosti, či sa jednalo o ureaplazmu parvum alebo urealyticum, preto sa Vám neviem takto bližšie objektívne vyjadriť. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach sa nebojte pýtať Vášho obvodného gynekológa, ktorý pozná všetky informácie, výsledky vyšetrení a nálezy a najobjektívnejšie sa Vám vie vyjadriť.

Podobné otázky

  • E.coli v pošve a Enterococcus v moči

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,

    Veľmi pekne Vás prosím o Váš názor...
    Minulý rok na jar mi počas prevencie robili aj testy na baktérie (E.coli a podobné). Bolo mi oznámené, že mám prítomné baktérie E.coli a mám si nasadiť atb Polygynax. Pričom som nemala žiadne problémy. Občas sa stane že cítim mierny diskomfort, ale ono to odznie akoby samo... Užívam aj probiotiká Gynimun - tieto som si nasadila lebo som verila, že mi pomôžu zmierniť podkožné vyrážky na brade – začali sa mi vo velkom objavovať po vysadení HAK co bolo pred 2,5 rokmi; hormonálny profil mi vyšiel v poriadku, robili mi ho až teraz v júli 2024. Polygynax som si vtedy nenasadila nakoľko som sa vo Vašej poradni dočítala, že E.coli sa nelieči pokiaľ nie sú problémy.
    Na tohtoročnej prevencii (jún 2024) mi bola opäť zistená prítomnosť baktérie E.coli a opäť mi predpísali Polygynax (v akom mnozstve sa tam bakteria vyskytuje som sa nedozvedela). Zároveň mi pred pár dňami urológ zistil baktériu Enterococcus v moči. Zatiaľ ma na ňu nelieči, lebo žiada ešte dodatočné vyšetrenie od gynekológa na: k+c+urea+mykoplazmy+chlamydie (neviem ci tieto bakterie v posve mozu mat tiez vplyv na caste mocenie). Ked budem mat vysledky tychto vysetreni mi nasadia liecbu. U urológa som bola len z dôvodu, že ma trápi časté močenie. Hlavne v noci musím ísť minimálne 1-2x, čo ma dosť zaťažuje, nedokážem sa tým pádom poriadne vyspať. Ráno a v doobedných hodinách dokážem ísť aj 6x. Bez pocitu pálenia, štípania, krv v moči nevidím. Všade kam prídem hľadám wc.
    Zatial si mam vraj nasadit ten Polygynax na 6 dni a potom probiotika. Jednu som uz uzila, ale stale vaham ci to ma vyznam a ci sa mi stav zbytocne nezhorsi. Proti e.coli som si naštudovala, že je vhodné užívať vnútorne Oreganový olej, ten som si nasadila približne pred mesiacom, každý deň užívam. Zlepšil sa mi aj stav pleti. Vopred ďakujem za Váš odborný názor, ste super!

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin urologických ťažkostí môže byť viacero. Môže ich spôsobovať aj spomínaná ureaplazma, ktorú pri pozitívnom náleze bude za daných okolností vhodné preliečiť. Áno, E.coli sa v pošve vyskytuje pomerne často, nemala by byť však premnožená. Polygynax Vám za daných okolností neuškodí. Následne je vhodné si realizovať aspoň 10 dňovú kúru vaginálnymi probiotikami. Enterococcus faecalis, ako aj E.coli sa bežne vyskytujú v čreve, ich zanesenie do pošvy, či močových ciest môže, a aj často spôsobuje ťažkosti, takže častokrát je potrebné to preliečiť antibiotikami. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov, ktorí poznajú všetky výsledky vyšetrení, nálezy, okolnosti a informácie a najobjektívnejšie sa Vám budú vedieť vyjadriť a určiť ďalší postup.

  • Zápal

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň mala by som otázku a chcela by som poradiť pociťujem dlhodobo svrbenie zo spodu všetky možné vyšetrenie mam porobené doktorka ma poslala ku svojej obvodnej lekárke zobrala mi moč na kultiváciu a s tej kultivácie sa dajú zistiť aj baktérie ako sú ureaplazma alebo aj mykoplazma kvasinky? Mala som aj zápal močových ciest tam vyšla nejaka baktéria ale už to mám preliecene a teraz pociťujem bolesti v podbruši a mierne krvavy výtok môže to byť aj z prechladnutia? Môže byť krvavy výtok zo zápalu alebo s prechladnutia? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie, chlamýdie, ureaplazmy, či mykoplazmy sa zisťujú mikrobiologickým sterom z krčka maternice, či močovej rúry. Nevyšetrujú sa vrámci klasického kultivačného vyšetrenia. Príčin ťažkostí môže byť viacero. Keďže však nepoznám žiadne bližšie informácie, okolnosti, výsledky vyšetrení, či nálezy, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť. Pri nejasnostiach ako aj pri ťažkostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vám vie realizovať ster na STD a mikrobiologické vyšetrenia a eventuálne Vás vie odoslať aj na urológiu-

  • Amoksiklav a ureaplazma

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň prajem. Chcem sa prosím opýtať či sa dá antibiotikami Amoksiklav 625 liečiť ureaplazma? Vyskúšala som už Klacid, Ciprofloxaxin a teraz mi bolo predpísané toto, čakala som inú skupinu liekov, ktorá by mala byť účinnejšia ale on mi dal toto a je to úplne niečo iné. Myslíte, že to pomôže alebo veľmi nie? Nechcem byť pokusný králik keďže nič z vyššie uvedeného mi nepomohlo… ďakujem pekne :)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nestretol som sa s tým, že by sa na ureaplazmu predpisoval Amoksiklav. Skôr je vhodný Sumamed alebo Doxycyklín. Ureaplazma sa však už pomaly stáva súčasťou normálnej pošvovej mikroflóry a ak nemá žena/pár ťažkosti, ani sa nepreliečuje.

  • Zelený výtok, problémy s pošvou

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    Už 3 roky ma trápi zelený výtok. Celé tieto tri roky som intenzívne chodila na stery. Najskôr sa zistila gardnerella, potom streptokok atd atd. Užívala som mnoho prípravkov do posvy dokonca aj ATB. Po roku mi urobili ster na pohlavne choroby a vyšli ureaplazmy, bola som liečenia Klacidom, potom vyšiel ster negatívny. Následne som otehotnela. Aj tu som mala výsledky negatívne . Po pôrode mi znova vyšli urea pozitívne . Stále som mala toho istého partnera . Bola som opäť na stere asi teraz v marci a urea sú negatívne . Ja však zelený výtok stále mám. Aj teraz mi brali pohl ochorenia, žiadne chlamýdie mykoplazmy ani urea vraj nemám. Viete mi prosím poradiť kde by mohol byt problém ? 2 týždne dozadu som mala mierne palenie a svrbenie, používala som Rosalgyn výplach, teraz už týždeň beriem Gynellu Floru no slabé svrbenie stále citim tak si to natieram Canesten krémom , no občas ma to stále svrbi. Keďže beriem probiotika Gynella, ktoré sa zo mňa vyplavujú celý den, mám veľmi veľa zeleného vytoku. Teraz naozaj neviem či si mám zadovážiť iné produkty alebo počkať ešte pár dni, lebo canesten užívam 3-4 dni . Robila som si aj PH papieriky do posvy, PH mám v poriadku, aj počas svrbenia PH bolo v poriadku. Výtok nezapácha. Ďakujem za pomoc.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin zeleneho výtoku môže byť viacero. Najčastejšie je to práve Gardnerella vaginalis. Nepoznám však nález, ani žiadne bližšie informácie, takže sa Vám takto neviem veľmi bližšie objektívne vyjadriť. Aplikáciou vaginálneho výplachu, či aplikáciou vaginálnych probiotík nič nepokazíte. Ureaplazma je v súčasnosti považovaná už za normálnu súčasť vaginálnej mikroflóry, ak nemá žena ťažkosti. Ak však patologický výtok pretrváva, je vhodné to riešiť s Vašim obvodným gynekológom.

  • Liečba Ureaplazmy alebo Mykoplazmy

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň prajem. Rozhodla som sa Vás osloviť nakoľko sa mi nepáči správanie môjho gynekológa :(
    Mám taký problém, už dlhšie, že pri sexuálnom styku s mojím priateľom s ktorým som už pár rokov, pociťujem bolesť, nepríjemný pocit, nemám žiadne pálenie ani svrbenie, skôr bolesť akoby ma bolela ani neviem čo sa tam presne nachádza ale bolí ma (ja to volám) tá “stena” na konci a naráža mi to akoby do toho a mňa to bolí.. alebo neviem to opísať, proste mám v tú chvíľu pocit ako by som mala zápal močových ciest.. tu bolesť cítim len pri styku, nikdy som to tak pri ňom nemala, až posledný čas a je mi to nepríjemné lebo neviem čo sa deje a prečo ma to bolí akoby mi trebalo cikať a citlivá tam som :( Tak som s tým bola za doktorom, robil mi nejaké výtery na choroby ale neviem aké, akurát mi čosi po telefóne povedal (zachytila som len posledné písmená) - plazma , takže buď to bude mykoplazma alebo ureaplazma čo som googlila keďže doktor mi to má problém povedať čo to presne je.. dal mi na to prv lieky klacid 500 a aj priateľovi, ten ich dobral celé, ja som mala zle nežiadúce účinky čiže z tých 7 tabliet som užila len 3, nemali sme po dobu liečby žiaden styk, volala som doktorovi že mi nerobia dobre tie lieky a jeho odpoved bola “tak to nechte bejt” , osobne som za ním potom ešte bola že stále sa necítim fajn, on povedal že tie 3 tablety na vyliečenie stačili tak mi teraz predpisal ciprofloxacin 500 + entizol a vaginálne tablety počas liečby ale čo čítam pri tom entizole píše tam že niekto môže dostať aj ten smrteľný syndróm a nechcem riskovať nakoľko mám dosť problémov aj neznášam niektoré lieky veľmi dobre ako ten klacid napríklad.. moja otázka je či ten entizol musím brat alebo nemusím, pripadne či je za neho nejaka bezpečnejšia náhrada alebo ako by sa tento moj problém dal liečiť lebo už mi je trápne ísť znova za ním že sa bojím vziat ten entizol a zároveň ma trápi tento problém , ktorý mám a snažím sa ho nejako vyliečiť ale neviem ako, tak ma zaujimal názor iného doktora - Vás ,- ako sa zbavím tej choroby buď liekmi alebo prirodnou cestou , aj keď neviem ktorá z tých dvoch chorôb to je lebo mi to nechcel povedať len že to neni nič závažné, pritom som chcela vedieť o čo ide.. budem rada ak mi poradíte a budem počuť Váš názor ako to vyriešiť. Veľmi ma to trápi. Ďakujem veľmi pekne :)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, čo sa týka liečby ureaplazmy, či mykoplazmy, najčastejšie sa používajú tertracyklíny, napríklad Doxyhexal, či Doxycyklín, prípadne makrolidy, napríklad Azitromycín. Preliečený musí byť aj partner. Aj spomínaná predpísaná liečba fluorohinolónmi - Ciprofloxacín môže byť účinná a tiež sa používa. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Spomínané ťažkosti a bolesti môžu byť spôsobené aj spomínanými pohlavne prenosnými baktériami - mykoplazmami, či ureaplazmami, možných príčin však môže byť viacero, nemusia byť vôbec infekčného pôvodu. Ťažko takto povedať. Ak Vám Váš obvodný gynekológ nevie pomôcť, mal by Vás odoslať na vyššie pracovisko do nemocničného zariadenia. Samozrejme máte právo aj na zmenu obvodného gynekológa. Naozaj sa takto, aj napriek pomerne rozsiahlemu popisu, nedá bližšie objektívne vyjadriť.