Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,423 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • E.coli v pošve a Enterococcus v moči

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,

    Veľmi pekne Vás prosím o Váš názor...
    Minulý rok na jar mi počas prevencie robili aj testy na baktérie (E.coli a podobné). Bolo mi oznámené, že mám prítomné baktérie E.coli a mám si nasadiť atb Polygynax. Pričom som nemala žiadne problémy. Občas sa stane že cítim mierny diskomfort, ale ono to odznie akoby samo... Užívam aj probiotiká Gynimun - tieto som si nasadila lebo som verila, že mi pomôžu zmierniť podkožné vyrážky na brade – začali sa mi vo velkom objavovať po vysadení HAK co bolo pred 2,5 rokmi; hormonálny profil mi vyšiel v poriadku, robili mi ho až teraz v júli 2024. Polygynax som si vtedy nenasadila nakoľko som sa vo Vašej poradni dočítala, že E.coli sa nelieči pokiaľ nie sú problémy.
    Na tohtoročnej prevencii (jún 2024) mi bola opäť zistená prítomnosť baktérie E.coli a opäť mi predpísali Polygynax (v akom mnozstve sa tam bakteria vyskytuje som sa nedozvedela). Zároveň mi pred pár dňami urológ zistil baktériu Enterococcus v moči. Zatiaľ ma na ňu nelieči, lebo žiada ešte dodatočné vyšetrenie od gynekológa na: k+c+urea+mykoplazmy+chlamydie (neviem ci tieto bakterie v posve mozu mat tiez vplyv na caste mocenie). Ked budem mat vysledky tychto vysetreni mi nasadia liecbu. U urológa som bola len z dôvodu, že ma trápi časté močenie. Hlavne v noci musím ísť minimálne 1-2x, čo ma dosť zaťažuje, nedokážem sa tým pádom poriadne vyspať. Ráno a v doobedných hodinách dokážem ísť aj 6x. Bez pocitu pálenia, štípania, krv v moči nevidím. Všade kam prídem hľadám wc.
    Zatial si mam vraj nasadit ten Polygynax na 6 dni a potom probiotika. Jednu som uz uzila, ale stale vaham ci to ma vyznam a ci sa mi stav zbytocne nezhorsi. Proti e.coli som si naštudovala, že je vhodné užívať vnútorne Oreganový olej, ten som si nasadila približne pred mesiacom, každý deň užívam. Zlepšil sa mi aj stav pleti. Vopred ďakujem za Váš odborný názor, ste super!

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin urologických ťažkostí môže byť viacero. Môže ich spôsobovať aj spomínaná ureaplazma, ktorú pri pozitívnom náleze bude za daných okolností vhodné preliečiť. Áno, E.coli sa v pošve vyskytuje pomerne často, nemala by byť však premnožená. Polygynax Vám za daných okolností neuškodí. Následne je vhodné si realizovať aspoň 10 dňovú kúru vaginálnymi probiotikami. Enterococcus faecalis, ako aj E.coli sa bežne vyskytujú v čreve, ich zanesenie do pošvy, či močových ciest môže, a aj často spôsobuje ťažkosti, takže častokrát je potrebné to preliečiť antibiotikami. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov, ktorí poznajú všetky výsledky vyšetrení, nálezy, okolnosti a informácie a najobjektívnejšie sa Vám budú vedieť vyjadriť a určiť ďalší postup.