Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,423 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Zápal

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň mala by som otázku a chcela by som poradiť pociťujem dlhodobo svrbenie zo spodu všetky možné vyšetrenie mam porobené doktorka ma poslala ku svojej obvodnej lekárke zobrala mi moč na kultiváciu a s tej kultivácie sa dajú zistiť aj baktérie ako sú ureaplazma alebo aj mykoplazma kvasinky? Mala som aj zápal močových ciest tam vyšla nejaka baktéria ale už to mám preliecene a teraz pociťujem bolesti v podbruši a mierne krvavy výtok môže to byť aj z prechladnutia? Môže byť krvavy výtok zo zápalu alebo s prechladnutia? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie, chlamýdie, ureaplazmy, či mykoplazmy sa zisťujú mikrobiologickým sterom z krčka maternice, či močovej rúry. Nevyšetrujú sa vrámci klasického kultivačného vyšetrenia. Príčin ťažkostí môže byť viacero. Keďže však nepoznám žiadne bližšie informácie, okolnosti, výsledky vyšetrení, či nálezy, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť. Pri nejasnostiach ako aj pri ťažkostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vám vie realizovať ster na STD a mikrobiologické vyšetrenia a eventuálne Vás vie odoslať aj na urológiu-

Podobné otázky

  • Výsledky z vyšetrenia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň p. Doktor. V sobotu večer som musela navštíviť pohotovosť kvôli neutíchajúcim bodavým bolestiam. Som dva týždne po kyretáži z dôvodu MA. Doktorka mi povedala, že mám zápal maternice a dala mi ATB. Do správy napísala: uterus v AVF, veľ. 70x40 mm, myometrium homogénne, ET 5mm, mierne nehomogénne, bez jednoznačných známok reziduí, ovária bilat, bpn, v CD cca 15-20ml VT.
    Je to prosím Vás v poriadku? Čo mi tam vlastne napísala? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, USG nález vyzerá primerane. Popisovaná je veľkosť a postavenie maternice, štruktúry maternice, vaječníky - to všetko je vrámci normy a malé množstvo voľnej tekutiny v malej panve: ktorá po zákroku byť môže. Užívajte antibiotiká podľa odporúčaní. Odporúčam plánovať kontrolu stavu a informovať Vášho obvodného gynekológa.

  • Bolesť na ľavej strane podbruška

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, som aktuálne v 30tt+6. Pri poslednej kontrole tento utorok boli všetky výsledky vyšetrenia a aj vyšetrenie moču v poriadku.
    Od včerajšieho večera pociťujem miernu bolesť na ľavej strane podbruška - vaječník ? Okrem toho mám farbu výtoku jemnej žltkasto-zelenej farby, ale len ráno po prebudení a prvom vymočení. Nepociťujem žiadne pálenie ani svrbenie. Na intímnu hygienu používam gél Beliema Pro Sensitive.
    Moja gynekologička má momentálne dovolenku.
    Môže sa jednať o nejaký zápal, mykózu, alebo je to v poriadku ? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin pobolievania môže byť viacero. Maternica sa každým dňom zväčšuje, čím dochádza aj k naťahovaniu väzov závesného aparátu maternice, čo žena môže pociťovať ako pichavé bolesti po stranách podbruška, ako aj v pošve. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte zastupujúceho gynekológa Vášho obvodného gynekológa.

  • Zapaly posvy pri dlhodobej liecbe Visanne

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, mam endometriozu na ureteri a nasadenu dlhodobu liecbu Visanne pocas ktorej je ureter spriechodneny a oblicka sa dalej neposkodzuje. Liecba je ucinna ale po 2 rokoch uzivania zacinam mat chronicke infekcie v posve. Priznaky mam palenie a vytok. Podla gynekologa to vyzera ako mykoza, uzivala som rozne antimykotika, macmiror, mykomax, probiotika, lactofeel, gynoflor a vsetko bez efektu. Kultivacie na bakterie, kvasinky, trichomonas, chlamydie, urea a mykoplazmy mam vsetko opakovane negativne. Moze byt zapal so symptomami pripominajucimi infekciu sposobeny znizenym estrogenom? Ak ano, co mozem este vyskusat na aspon minimalne zlepsenie priznakov palenia? Vysadenie Visanne okamzite zuzuje ureter a blokuje moc v oblicke. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, medzi menej časté vedľajšie účinky Visanne patria aj kvasinkové infekcie pošvy. Ak sú výslekdy sterov na kultivačné a mikrobiologické vyšetrenia negatívne a teda v pošve nie je žiadna infekcia, ani kvasinková, skúsil by som dlhodobú aplikáciu vaginálnych probiotík. Na trhu je viacero preparátov s obsahom estrogénov, ktoré sa dajú aplikovať lokálne do pošvy, neviem však, či by to prinieslo želaný efekt. Ak je známe presné miesto lokalizácie endometriózneho ložiska na ureteri, časom asi dôjde k potrebe a nutnosti jeho odstránenia. Na trhu je veľmi veľa druhov vaginálnych probiotík na úpravu pošvovej mikroflóry, ktoré by zabránili eventuálne rozvoju kvasinkovej infekcie. Vyskúšal by som niektorý z preparátov napríklad od Gynimun. V lekárni Vám budú vedieť povedať a poradiť.

  • Bolesť klitorisu v tehotenstve

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pan doktor, mam 33r a som v 13tt a posledne týždne mám dosť citlivy klitoris, niekedy az bolestivy ked sa ho dotknem pri sprchovani...vcera v noci sme po dlhej dobe mali sex (kedze nam doktor odporucal cakat do skoncenia 12tt), uz pocas toho sa mi ho manzel ani len nemohol dotknúť lebo ma to bolelo, no a dnes ho mam cely den este citlivejsi a bolestivejsi aj bez dotyku. vadia mi dokonca aj gatky ak sa o ne nejak obtrie, ale cely den ho akoby citim ci sedim ci lezim..vždy som ho mala citlivejsi ale teraz je to uz mega...nemam ho ani opuchnuty ani zapaleny ci zacervenany, vsetko je v poriadku, len je tak citlivy az to boli...je to normálne? Pripadne s tym viem nieco robiť?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin bolestí v danej oblasti môže byť viacero. Príčinou môže byť naťahovanie jedného páru z väzov závesného aparátu maternice, ktoré končia v pyskoch a zväčšovaním sa maternice môžu byť prítomné pichavé bolesti v danej oblasti. Myslieť treba aj na kožný problém, či infekciu, pohmoždenie alebo poranenie z rôznych príčin, či alergickú reakciu. Ak nie je prítomné žiadne poranenie, ani vo forme trhlinky, ani náznak zápalu v danej oblasti, skúsiť si môžete aplikovať Clotrimazol alebo Canesten krém, prípadne si aplikovať voľnopredajné vaginálne peny, ako aj vaginálne probiotiká na úpravu vaginálnej mikroflóry. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Fluomizin v tehotenstve

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, som 11tt a na kontrole som mala ph v pošve 5,4, dr vravela, že by malo byť nižšie, brala kultiváciu, do stravy som teda pridala kefír, actimel a ďalšie,,prírodné formy probiotík,,.. dr vravela, že to môže byť aj tým, že som sa pred vyšetrením sprchovala s mydlom, a že ak to na ďalšej kontrole bude rovnaké, tak mozemy brať probiotiká vo forme tabliet ako výživový doplnok pre tehotne... včera mi bol vystavený erecept na fluomizin, vraj mám zápal v pošve, príznaky nemám, ziadne svrbenie, ani pálenie ani výtok... K dr ma sestrička nevie telefonicky prepojiť, a s ňou konzultovať nemám, lebo teda nie je dr ako povedala, neviem o aky zápal ide ani nič bližšie, mám len brať čo mi predpísali a zložila mi... Najradšej by som aspoň v prvom trimestri brala niečo na prírodnejšej báze, nemôžu podľa vašich postačovať probiotika vo forme tabliet pre tehotné? O dva týždne mam kontrolu u dr... Len ma mätie, že vravela, že stačia výživové doplnky a zrazu mam predpísaný fluomizin, v lekárni mi povedali, že fluomizin je antibiotikum a že tehotným sa zvykne dávať v nevyhnutných prípadoch... Niečo brať samozrejme chcem, nechcem to podceniť, ale tým, že nemám ani príznaky, tak nepostačuje naozaj len probiotikum? Ďakujem veľmi pekne za radu...

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, ak to nie je nevyhnutné, do 16. týždňa tehotenstva nie je vhodné užívať preparáty v zmysle lokálnych antibiotík. Skúsiť si môžete realizovať vaginálny výplach Cloginom alebo Rosalginom a aplikujte s vaginálne probiotiká do pošvy, najlepšie večer pred spaním aspoň 10 - 12 dní. Keďže však nepoznám žiadne bližšie výsledky vyšetrení, ani nálezy, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť.