Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,684 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Liečba Ureaplazmy alebo Mykoplazmy

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň prajem. Rozhodla som sa Vás osloviť nakoľko sa mi nepáči správanie môjho gynekológa :(
    Mám taký problém, už dlhšie, že pri sexuálnom styku s mojím priateľom s ktorým som už pár rokov, pociťujem bolesť, nepríjemný pocit, nemám žiadne pálenie ani svrbenie, skôr bolesť akoby ma bolela ani neviem čo sa tam presne nachádza ale bolí ma (ja to volám) tá “stena” na konci a naráža mi to akoby do toho a mňa to bolí.. alebo neviem to opísať, proste mám v tú chvíľu pocit ako by som mala zápal močových ciest.. tu bolesť cítim len pri styku, nikdy som to tak pri ňom nemala, až posledný čas a je mi to nepríjemné lebo neviem čo sa deje a prečo ma to bolí akoby mi trebalo cikať a citlivá tam som :( Tak som s tým bola za doktorom, robil mi nejaké výtery na choroby ale neviem aké, akurát mi čosi po telefóne povedal (zachytila som len posledné písmená) - plazma , takže buď to bude mykoplazma alebo ureaplazma čo som googlila keďže doktor mi to má problém povedať čo to presne je.. dal mi na to prv lieky klacid 500 a aj priateľovi, ten ich dobral celé, ja som mala zle nežiadúce účinky čiže z tých 7 tabliet som užila len 3, nemali sme po dobu liečby žiaden styk, volala som doktorovi že mi nerobia dobre tie lieky a jeho odpoved bola “tak to nechte bejt” , osobne som za ním potom ešte bola že stále sa necítim fajn, on povedal že tie 3 tablety na vyliečenie stačili tak mi teraz predpisal ciprofloxacin 500 + entizol a vaginálne tablety počas liečby ale čo čítam pri tom entizole píše tam že niekto môže dostať aj ten smrteľný syndróm a nechcem riskovať nakoľko mám dosť problémov aj neznášam niektoré lieky veľmi dobre ako ten klacid napríklad.. moja otázka je či ten entizol musím brat alebo nemusím, pripadne či je za neho nejaka bezpečnejšia náhrada alebo ako by sa tento moj problém dal liečiť lebo už mi je trápne ísť znova za ním že sa bojím vziat ten entizol a zároveň ma trápi tento problém , ktorý mám a snažím sa ho nejako vyliečiť ale neviem ako, tak ma zaujimal názor iného doktora - Vás ,- ako sa zbavím tej choroby buď liekmi alebo prirodnou cestou , aj keď neviem ktorá z tých dvoch chorôb to je lebo mi to nechcel povedať len že to neni nič závažné, pritom som chcela vedieť o čo ide.. budem rada ak mi poradíte a budem počuť Váš názor ako to vyriešiť. Veľmi ma to trápi. Ďakujem veľmi pekne :)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, čo sa týka liečby ureaplazmy, či mykoplazmy, najčastejšie sa používajú tertracyklíny, napríklad Doxyhexal, či Doxycyklín, prípadne makrolidy, napríklad Azitromycín. Preliečený musí byť aj partner. Aj spomínaná predpísaná liečba fluorohinolónmi - Ciprofloxacín môže byť účinná a tiež sa používa. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Spomínané ťažkosti a bolesti môžu byť spôsobené aj spomínanými pohlavne prenosnými baktériami - mykoplazmami, či ureaplazmami, možných príčin však môže byť viacero, nemusia byť vôbec infekčného pôvodu. Ťažko takto povedať. Ak Vám Váš obvodný gynekológ nevie pomôcť, mal by Vás odoslať na vyššie pracovisko do nemocničného zariadenia. Samozrejme máte právo aj na zmenu obvodného gynekológa. Naozaj sa takto, aj napriek pomerne rozsiahlemu popisu, nedá bližšie objektívne vyjadriť.