Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,104 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Ureaplazma

    , Autor: Iva_1233

    Dobry den, mala som problem s vytokom, aj mierne zapachajucim. Opakovane svrbenie vo vonkajsej oblasti sa mi opakuje uz rok, potom prejde, niekedy sa vrati.
    Dostala som na to krem, problemy presli. Stery vsak potvrdili ureaplazmu. Obavam sa uzivania kremu Dalacin, ze sa mi vrati mykoza, rozhadze mikroflora..Zaroven sa chystam po dobrati a dovolenku k moru a obavam sa potom nejakej infekcie. Aka dolezita je aktualna liecba tejto infecie? Da sa to riesit aj inak?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, opakované problémy s Ureaplazmou môžu byť aj na podklade imunity. Dalacin môžete užívať. Odporúčam občasné realizovanie vaginálnych výplachov Cloginom alebo Rosalginom, pravidelné užívanie vaginálnych probiotík v kúrach, aspoň každé 3 mesiace. Dôležité je aj preliečenie partnera, ktorý môže byť prenášač a nemusí mať žiadne príznaky. Ak nemáte teraz žiadne ťažkosti, nie je za každú cenu opakovane ureaplazmu preliečovať antibiotikami. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Ureaplazma

    , Autor: Andye

    Dobry den , chcem sa spytat ci ma niekto skusenost. Bola som liecena na ureaplazmu brala som 20dni doxyhexal, pred tyzdnom som doxyhexal dobrala. Teraz znova tie iste problemy ako predtym. Bolesti krizov , pocit na menzes nafuknutie, bolest mi niekedy vystreluje az do pravej nohy, vela chodim cikat. Myslite ze tabletky nezabrali? Ako ste sa zbavili tej ureaplazmy? Som strasne zufala. Na kontrolnych steroch som este nebola... ale ziadny sex som odvtedy nemala. Aj partner bol prelieceny. Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ureaplazma sa už začína považovať za normálnu súčasť pošvovej mikroflóry. Ak nerobí ťažkosti, nie je potrebné ju za každú cenu preliečovať. Ak ste si počas užívania Doxyhexalu neaplikovali vaginálne probiotiká, realizujte si aspoň 10 dňovú kúru teraz. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí bude vhodné navštíviť Vášho obvodného gynekológa.

  • Ureoplasma

    , Autor: Melania

    Dobrý deň, pri zápale mechúra mi zistili ureoplasmu. Liečime sa s partnerom Doyhexalom. Predpokladám, že počas liečby spolu nemôžeme spat, či?Chcela by som sa ešte spýtať, celkom sa už bojím, keď som toto dostala a mala len pár sex. partnerov. Tieto lieky by pomohli aj keby mám iné bakteriálne sex. prenosné ochorenia? Či pre istotu sa pretestovať na všetko? Taktiež mi doktorka spomínala niečo v zmysle, že chlapi to môžu vycikat. Myslela tú baktériu, ak ju aj v sebe mali? A treba kontaktovať aj predošlých partnerov? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, počas celej liečby dodržujte pohlavnú abstinenciu. Ureaplazma je pomerne častá baktéria, ktorá sa už aj začína považovať za normálnu súčasť, keďže ju má veľmi veľa ľudí. V súčasnosti sa už nepreliečuje za každých okolností, napríklad, ak nemá človek žiadne ťažkosti. Ak má však čo i len jeden z partnerov ťažkosti, je potrebné ju preliečiť, samozrejme u oboch, aby ste si ju potom neodovzdávali medzi sebou. Predchádzajúcich partnerov nie je potrebné kontaktovať, nejedná sa o závažné pohlavne prenosné ochorenie, nemusíte sa obávať.

  • Ureoplazma

    , Autor: Matyl

    Dobrý deň cca mesiac a pól som mala pozitívny nález z vyteru na ureoplazmu. Lekár mi predpísal antibiotiká Doxyhexal. Lieky som posledné dva dni neuzila kvôli veľkému páleniu záhy. Vraj by mi to malo zabrať aj tak a nezabralo. Nasledne som dostala druhé antibiotiká Levalox. Tie som užívala 20 dni a dva dni nato som isla na výter a znova pozitívny. Žiadny styk samozrejme počas liečby ani po nej nebol. Je to normálne že mám začať užívať už tretie antibiotiká a nemôže to byt niečo horšie ? Vytvorili sa mi v ústach už od začiatku užívania antibiotík biele zotieratelne povlaky a po vytere z úst bolo všetko negatívne. Vopred ďakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ureaplazmu má v dnešnej dobe asi každý tretí človek. Ureaplazma sa už považuje za bežnú súčasť pošvovej flóry a nie za každých okolností je nutné a potrebné ju preliečovať. Ak sa však rozhodne o preliečení, je potrebné preliečiť oboch, teda aj Vášho partnera. Ak však nemáte Vy, ani Váš partner žiadne ťažkosti, nemyslím si, že je nevyhnutné ureaplazmu preliečovať. Skúste si realizovať aspoň 10 - 12 dňovú kúru vaginálnymi probiotikami, ktoré podporia vaginálnu mikroflóru. Keďže nepoznám žiadne bližšie okolnosti, či máte ťažkosti alebo nie, či sa jedná o ureaplazmu parvum alebo urealyticum, sa Vám neviem takto bližšie objektívne vyjadriť. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach sa nebojte pýtať Vášho obvodného gynekológa, ktorý pozná všetky informácie, výsledky vyšetrení a nálezy a najobjektívnejšie sa Vám vie vyjadriť.

  • Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nález ASC-H (Atypical Squamous Cells - cannot exclude HSIL) predstavuje zmeny na bunkách krčka maternice, ale stále ešte nie je podozrenie z cytologického náteru na predrakovinový stav, čiže nejedná sa ešte o prekanzerózu. V prípade, že ste HR HPV (High Risk HPV - vysokorizikové typy ľudského papilomavírusu) pozitívna, je vyššie riziko malígnej transformácie v budúcnosti, nie však nevyhnutne a s istotou. Je nevyhnutné realizovať expertné kolposkopické vyšetrenie, ktoré máte plánované, a podľa jeho záverov sa určí ďalší postup. V prípade negatívneho kolposkopického vyšetrenia je určite nutné realizovať kontrolné cytologické vyšetrenie o 4 - 6 mesiacov. V prípade pozitívneho nálezu v zmysle HSIL je nutné následne realizovať konizáciu. Taktiež odporúčam očkovanie proti HPV, aj keď už ste pozitívna proti dvom najrizikovejším typom HPV 16 a 18, ešte stále Vás očkovanie môže chrániť proti ďalším siedmim typom. Doplnil by som ešte vyšetrenie markerov Ki67 a p16. Ureaplazma bunkové zmeny krčka maternice nespôsobuje, častokrát je normálnou súčasťou pošvovej mikroflóry. Vinníkom je pravdepodobne spomínaný HPV vírus. Realizujte vyšetrenia podľa odporúčaní, vyčkajte na výsledky vyšetrení a postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov, ktorí sa Vám vedia najobjektívnejšie vyjadriť, nakoľko poznajú všetky výsledky vyšetrení a informácie.

  • Ureaplazma

    , Autor: Beki

    Dobrý deň. Vyšli mi pozitívne výsledky na ureaplazmu a mala by som niekoľko otázok. Moja gynekologicka mne aj priateľovi predpísala antibiotika doxyhexal, chcela by som sa spýtať aké probiotika sú vhodné k týmto liekom pre ženu a aj pre muža? A ďalej by som sa chcela spýtať, muž nemusí byť testovaný na túto bakteriu? Nemusí ísť na kontrolné stery po dobrati liekov? A nemusí muž užívanie týchto antibiotík prediskutovať s lekárom? Ďakujem za odpovede.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ureaplazmu má v dnešnej dobe asi každý tretí človek. Ureaplazma sa už považuje za bežnú súčasť pošvovej flóry a nie za každých okolností je nutné a potrebné ju preliečovať. Ak sa však rozhodne o preliečení, je potrebné preliečiť oboch, teda aj Vášho partnera. Ak však nemáte Vy, ani Váš partner žiadne ťažkosti, nemyslím si, že je nevyhnutné ureaplazmu preliečovať. Skúste si realizovať aspoň 10 - 12 dňovú kúru vaginálnymi probiotikami, ktoré podporia vaginálnu mikroflóru. Partner nemusí byť testovaný, ak ste pozitívna vy, berie sa automaticky ako potencionálne pozitívny. Ak sa nebudete preliečovať naraz obaja, nemá zmysel liečbu podstupovať, nakoľko to dostanete od partnera znovu, teda budete si to medzi sebou prenášať. Keďže nepoznám žiadne bližšie okolnosti, či máte ťažkosti alebo nie, či sa jedná o ureaplazmu parvum alebo urealyticum, sa Vám neviem takto bližšie objektívne vyjadriť. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach sa nebojte pýtať Vášho obvodného gynekológa, ktorý pozná všetky informácie, výsledky vyšetrení a nálezy a najobjektívnejšie sa Vám vie vyjadriť.