Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,008 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Otázka

    , Autor: Sofia0123

    Dobrý deň pán doktor chcem sa spýtať že koľko trvá kým sa vajíčko oplodny od pohlavného styku ?že by začali nejaké príznaky mám bolestivé prsia na dotik je skoro?príznaky 2tyzdne od pohlavného styku

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, oplodnenie vajíčka po pohlavnom styku je individuálne. Záleží od viacerých okolností. Je to však otázka desiatok hodín. Maximálne v priebehu 12 - 24 hodín je vajíčko pripravené sa spojiť s jednou z milióna spermii. Ak spermia prenikne do vajcovodu a vajíčko sa v ňom nenachádza tak zostanú na stene vajíčkovodu a čakajú. Životnosť spermii je 48 hodín, niektoré však prežívajú aj 3 dni. Ak v tomto čase nastane ovulácia, spermie zachytia vajíčko a vyštartujú k nemu. Približne 13 dní trvá kým sa vajíčko v maternici pevne uhniezdi. Niektoré ženy pozorujú na 11-12 deň po oplodnení veľmi slabé krvácanie trvajúce 1-2 dni. Odsledujte si to. Pre jednoznačné potvrdenie alebo vylúčenie tehotenstva navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Liečba po laparoskopii vajcovodu

    , Autor: dudka15

    Dobrý deň, Prosím Vás aká je liečba po laparoskopii vajcovodu a kyretazi? Všetko bez komplikácií.
    Kedy je možný pohlavných styk alebo teda opäť pokus o bábätko?
    Je riziko, že aj nasledujúce tehotenstvo môže byť mimomaternicove ? Už jedno dieťa mám, bolo bez komplikácií.
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak som na základe opisu pochopil správne, bol Vám odstránený vajíčkovod pre mimomaternicové tehotenstvo a predtým realizovaná kyretáž, keďže sa presne nevedelo, kde tehotenstvo je. Ak nemáte ťažkosti, pohlavný styk môžete praktizovať aj teraz, odporúčam sa však zatiaľ chrániť. Počkal by som aspoň dva, tri menštruačné cykly a až následne sa začal snažiť otehotnieť. Príčin mimomaternicového tehotenstva môže byť viacero, väčšinou je to však skôr otázka náhody, či zhody okolností. U každej ženy je do istej miery riziko mimomaternicového tehotenstva, nie je to však pravidlo, najmä ak už máte jedno dieťa, pravdepodobnosť zopakovania situácie nie je vysoká.

  • oplodnneie

    , Autor: lola52637

    Dobrý deň, chcela by som sa informovať. Poslednú MS som mala 02.11.2023 - 08.11.2023 (7 dni). Priemerný menštruačný cyklus mám 31 dni (odsledovaný za 6 mesiacov), 11.11. 2023 som mala pohlavný styk s partnerom A a od 12.11.2023 až doteraz s partnerom B… momentálne som v 35 + 0 (podľa PM, termín pôrodu 08.08, podľa USG v 1. trimestri (v 7. a 8 tt.) plod zodpovedá o 3 dni menej takže by som mala byť len v 34+5 ( termín podľa usg 11.08), taktiež som bola na morfologickom usg, kde mi stanovili kompozitný vek taktiež o 3 dni menej čiže podľa kalkulaciek mi vychádza, že som mala ovulaciu okolo 18-19.11 (tak to aj sedí, s dátum pôrodu podľa usg), preto moja otázka znie, či je viav pravdepodobne, že otcom dieťaťa je partner B. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za daných okolností je o niečo väčšia pravdepodobnosť, že otcom dieťaťa je partner B. S istotou Vám to však nikto takto nepovie. Pre jednoznačné potvrdenie bude potrebné po narodení realizovať genetické vyšetrenie za účelom určenia otcovstva.

  • Liečba Ureaplazmy alebo Mykoplazmy

    , Autor: laura_997

    Dobrý deň prajem. Rozhodla som sa Vás osloviť nakoľko sa mi nepáči správanie môjho gynekológa :(
    Mám taký problém, už dlhšie, že pri sexuálnom styku s mojím priateľom s ktorým som už pár rokov, pociťujem bolesť, nepríjemný pocit, nemám žiadne pálenie ani svrbenie, skôr bolesť akoby ma bolela ani neviem čo sa tam presne nachádza ale bolí ma (ja to volám) tá “stena” na konci a naráža mi to akoby do toho a mňa to bolí.. alebo neviem to opísať, proste mám v tú chvíľu pocit ako by som mala zápal močových ciest.. tu bolesť cítim len pri styku, nikdy som to tak pri ňom nemala, až posledný čas a je mi to nepríjemné lebo neviem čo sa deje a prečo ma to bolí akoby mi trebalo cikať a citlivá tam som :( Tak som s tým bola za doktorom, robil mi nejaké výtery na choroby ale neviem aké, akurát mi čosi po telefóne povedal (zachytila som len posledné písmená) - plazma , takže buď to bude mykoplazma alebo ureaplazma čo som googlila keďže doktor mi to má problém povedať čo to presne je.. dal mi na to prv lieky klacid 500 a aj priateľovi, ten ich dobral celé, ja som mala zle nežiadúce účinky čiže z tých 7 tabliet som užila len 3, nemali sme po dobu liečby žiaden styk, volala som doktorovi že mi nerobia dobre tie lieky a jeho odpoved bola “tak to nechte bejt” , osobne som za ním potom ešte bola že stále sa necítim fajn, on povedal že tie 3 tablety na vyliečenie stačili tak mi teraz predpisal ciprofloxacin 500 + entizol a vaginálne tablety počas liečby ale čo čítam pri tom entizole píše tam že niekto môže dostať aj ten smrteľný syndróm a nechcem riskovať nakoľko mám dosť problémov aj neznášam niektoré lieky veľmi dobre ako ten klacid napríklad.. moja otázka je či ten entizol musím brat alebo nemusím, pripadne či je za neho nejaka bezpečnejšia náhrada alebo ako by sa tento moj problém dal liečiť lebo už mi je trápne ísť znova za ním že sa bojím vziat ten entizol a zároveň ma trápi tento problém , ktorý mám a snažím sa ho nejako vyliečiť ale neviem ako, tak ma zaujimal názor iného doktora - Vás ,- ako sa zbavím tej choroby buď liekmi alebo prirodnou cestou , aj keď neviem ktorá z tých dvoch chorôb to je lebo mi to nechcel povedať len že to neni nič závažné, pritom som chcela vedieť o čo ide.. budem rada ak mi poradíte a budem počuť Váš názor ako to vyriešiť. Veľmi ma to trápi. Ďakujem veľmi pekne :)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, čo sa týka liečby ureaplazmy, či mykoplazmy, najčastejšie sa používajú tertracyklíny, napríklad Doxyhexal, či Doxycyklín, prípadne makrolidy, napríklad Azitromycín. Preliečený musí byť aj partner. Aj spomínaná predpísaná liečba fluorohinolónmi - Ciprofloxacín môže byť účinná a tiež sa používa. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Spomínané ťažkosti a bolesti môžu byť spôsobené aj spomínanými pohlavne prenosnými baktériami - mykoplazmami, či ureaplazmami, možných príčin však môže byť viacero, nemusia byť vôbec infekčného pôvodu. Ťažko takto povedať. Ak Vám Váš obvodný gynekológ nevie pomôcť, mal by Vás odoslať na vyššie pracovisko do nemocničného zariadenia. Samozrejme máte právo aj na zmenu obvodného gynekológa. Naozaj sa takto, aj napriek pomerne rozsiahlemu popisu, nedá bližšie objektívne vyjadriť.

  • Sactosalpinx- odborník na problematiku

    , Autor: Kvetka404

    Dobrý deň, pán doktor, ďakujem za odpoveď, ktorú ste mi poskytli v predchádzajúcej téme, ale moja otázka neznela podľa ktorého lekára sa mám riadiť, ale či mi viete odporučiť odborníka, ktorý sa tejto problematike venuje, pretože "asi, zrejme, pravdepodovne to máte a dajte si to odstrániť" pre mňa nie je relevantná diagnostika môjho stavu a určite nechcem ísť na operáciu na základe nepotvrdených domnienok, aj keď je to pred IVF žiaduce. Takže prosím ešte raz- vedeli by ste mi odporučiť odborného lekára, ktorý sa venuje problematike sactosalpinx a reálne vyšetruje pacientku pred vynesením domnienok? Ďakujem veľmi pekne za Vašu odpoveď a za Váš čas.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, žiaden lekár by nemal stanoviť záver bez toho, aby nebol niečím podložený. Jednoznačne sa sactosalpinx, ako aj ďalšie možné patológie na vajíčkovodoch stanovujú vrámci laparoskopie. Nepoznám lekára, ktorý sa špecializuje "iba" na sactosalpingy. Predpokladám, že ste však boli v Centre asistovanej reprodukcie dôkladne poučená a oboznámená s možnosťami. Viac sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Bolesť klitorisu

    , Autor: Kika555

    Dobrý deň,
    už asi rok a pol ma trápi bolesť klitorisu. Začalo to asi nejakou mykózou, ktorá sa vylyiečila, no bolesť klitorisu odvtedy pretrváva. Gynekologickú ambulanciu som navštívila už viac krát a boli mi predpísané rôzne krémy, ako napr. pimafucort, masť framykoin, taktiež som brala tabletky macmiror na liečenie zápalu močových ciest, pretože pani gynekologička povedala, že bolesť klitorisu môže byť spôsobená aj práve týmto zápalom ktorý som práve vtedy mala. Zápal sa taktiež vyliečil, no klitoris ma stále bolel. Je veľmi citlivý na dotyk a je viditeľné sčervenanie pod klitorárnou kapucňou. Taktiež ma páli a pred pár mesiacmi som pociťovala náhodné ostré bolesti keď som napríklad chodila alebo sedela. To však prešlo. Podobné sčervenanie mám aj na vnútornej strane malých pyskov (v okolí otvoru) ktoré sú na tom mieste veľmi bolestivé na dotyk. Pani gynekologička mi povedala, že klitoris a aj malé pysky sú pravdepodobne vydreté z nosenia nohavíc, teda že nejde o nič vnútorného pôvodu, čo bolo potrvdené po spravení výteru. Začala som nosiť len sukne, tiež mi bolo povedané že za mojim problémom môže byť aviváž alebo farebné spodné prádlo, tak som už používala len biele spodné prádlo a žiadnu aviváž. Absolútne nič mi nepomohlo a už som úplne bezradná. Kvôli bolesti klitorisu mám aj problém s masturbáciou (jednu dobu som sa tomu vyhýbala, pretože som dúfala, že to pomôže, no bolesť pretrváva tak či tak), pretože pri klimaxe je klitoris už tak citlivý, že to samozrejme nie je príjemné. Netuším čo za tým môže byť, jediné čo mi napadá je návšteva iného gynekológa/gynekologičky. Vopreď ďakujem za odpoveď, a prajem pekný deň!

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin ťažkostí môže byť viacero. Aj napriek pomerne rozsiahlemu opisu je veľmi ťažké sa takto bližšie objektívne vyjadriť. Príčinou môže byť kožný problém, ako aj pretrvávajúca infekcia, pohmoždenie alebo poranenie z rôznych príčin, či alergická reakcia. Ak nie je prítomné žiadne poranenie, ani vo forme trhlinky, ani náznak zápalu v danej oblasti, skúsiť si môžete aplikovať Clotrimazol alebo Canesten krém, prípadne si aplikovať voľnopredajné vaginálne peny, ako aj vaginálne probiotiká na úpravu vaginálnej mikroflóry. Ak by sme mali ísť do extrému, vyskúšať sa môžu aplikovať aj lokálne kortikoidy. Je to však otázka skôr na kožného lekára. Dôležitý je lokálny nález, ako daná oblasť vyzerá a či sa naozaj nejedná o kožné ochorenie v intímnej oblasti. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť.