Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,370 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Bolesť klitorisu

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    už asi rok a pol ma trápi bolesť klitorisu. Začalo to asi nejakou mykózou, ktorá sa vylyiečila, no bolesť klitorisu odvtedy pretrváva. Gynekologickú ambulanciu som navštívila už viac krát a boli mi predpísané rôzne krémy, ako napr. pimafucort, masť framykoin, taktiež som brala tabletky macmiror na liečenie zápalu močových ciest, pretože pani gynekologička povedala, že bolesť klitorisu môže byť spôsobená aj práve týmto zápalom ktorý som práve vtedy mala. Zápal sa taktiež vyliečil, no klitoris ma stále bolel. Je veľmi citlivý na dotyk a je viditeľné sčervenanie pod klitorárnou kapucňou. Taktiež ma páli a pred pár mesiacmi som pociťovala náhodné ostré bolesti keď som napríklad chodila alebo sedela. To však prešlo. Podobné sčervenanie mám aj na vnútornej strane malých pyskov (v okolí otvoru) ktoré sú na tom mieste veľmi bolestivé na dotyk. Pani gynekologička mi povedala, že klitoris a aj malé pysky sú pravdepodobne vydreté z nosenia nohavíc, teda že nejde o nič vnútorného pôvodu, čo bolo potrvdené po spravení výteru. Začala som nosiť len sukne, tiež mi bolo povedané že za mojim problémom môže byť aviváž alebo farebné spodné prádlo, tak som už používala len biele spodné prádlo a žiadnu aviváž. Absolútne nič mi nepomohlo a už som úplne bezradná. Kvôli bolesti klitorisu mám aj problém s masturbáciou (jednu dobu som sa tomu vyhýbala, pretože som dúfala, že to pomôže, no bolesť pretrváva tak či tak), pretože pri klimaxe je klitoris už tak citlivý, že to samozrejme nie je príjemné. Netuším čo za tým môže byť, jediné čo mi napadá je návšteva iného gynekológa/gynekologičky. Vopreď ďakujem za odpoveď, a prajem pekný deň!

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin ťažkostí môže byť viacero. Aj napriek pomerne rozsiahlemu opisu je veľmi ťažké sa takto bližšie objektívne vyjadriť. Príčinou môže byť kožný problém, ako aj pretrvávajúca infekcia, pohmoždenie alebo poranenie z rôznych príčin, či alergická reakcia. Ak nie je prítomné žiadne poranenie, ani vo forme trhlinky, ani náznak zápalu v danej oblasti, skúsiť si môžete aplikovať Clotrimazol alebo Canesten krém, prípadne si aplikovať voľnopredajné vaginálne peny, ako aj vaginálne probiotiká na úpravu vaginálnej mikroflóry. Ak by sme mali ísť do extrému, vyskúšať sa môžu aplikovať aj lokálne kortikoidy. Je to však otázka skôr na kožného lekára. Dôležitý je lokálny nález, ako daná oblasť vyzerá a či sa naozaj nejedná o kožné ochorenie v intímnej oblasti. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť.

Podobné otázky

  • Bolesť klitorisu v tehotenstve

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pan doktor, mam 33r a som v 13tt a posledne týždne mám dosť citlivy klitoris, niekedy az bolestivy ked sa ho dotknem pri sprchovani...vcera v noci sme po dlhej dobe mali sex (kedze nam doktor odporucal cakat do skoncenia 12tt), uz pocas toho sa mi ho manzel ani len nemohol dotknúť lebo ma to bolelo, no a dnes ho mam cely den este citlivejsi a bolestivejsi aj bez dotyku. vadia mi dokonca aj gatky ak sa o ne nejak obtrie, ale cely den ho akoby citim ci sedim ci lezim..vždy som ho mala citlivejsi ale teraz je to uz mega...nemam ho ani opuchnuty ani zapaleny ci zacervenany, vsetko je v poriadku, len je tak citlivy az to boli...je to normálne? Pripadne s tym viem nieco robiť?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin bolestí v danej oblasti môže byť viacero. Príčinou môže byť naťahovanie jedného páru z väzov závesného aparátu maternice, ktoré končia v pyskoch a zväčšovaním sa maternice môžu byť prítomné pichavé bolesti v danej oblasti. Myslieť treba aj na kožný problém, či infekciu, pohmoždenie alebo poranenie z rôznych príčin, či alergickú reakciu. Ak nie je prítomné žiadne poranenie, ani vo forme trhlinky, ani náznak zápalu v danej oblasti, skúsiť si môžete aplikovať Clotrimazol alebo Canesten krém, prípadne si aplikovať voľnopredajné vaginálne peny, ako aj vaginálne probiotiká na úpravu vaginálnej mikroflóry. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Bolesť klitorisu

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň už asi 4 deň mám napuchnutý a tvrdý klitoris, ktorý bolí a to ešte aj pri chôdzi. Strašne zapácha aj keď hygienu mám pravidelnú a zapácha práve najmä po sprche. Neviem či som nachladnutá alebo je to iný problém, no je strašne tvrdý a bolí. Začalo to keď prišla menštruácia. Som 3. Mesiac po pôrode. Prosím o radu.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, takto Vám objektívne bližšie poradiť a vyjadriť sa k nálezu neviem. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.