Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,686 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Hormonálne teliesko

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor chcem sa opýtať je v poriadku že po týždni od zavádzania hormonálne telieska mám stále trochu krvavé Výtoky? Môj gynekológ mi spomínal iba 3-4 dní. Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak máte zavedené hormonálne vnútromaternicové teliesko (Mirena alebo Levosert), špinenie sa môže vyskytovať aj niekoľko týždňov. Nesúvisí to so zavedením telieska. Organizmus si, podobne aj pri ďalších formách hormonálnej antikoncepcie, musí zvyknúť na uvoľňovaný hormón. Mám pacientky, ktoré po zavedení špinili aj dva mesiace, organizmus si zvykol a potom 5 rokov vôbec nekrvácali, ani nešpinili. Predpokladám, že sa s Vami Váš obvodný gynekológ dohodol na kontrolnom USG za účelom kontroly umiestnenia vnútromaternicového telieska. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Levosert

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, mám kŕčové žily na nohách, ktoré ma vždy v prvé dni menštruácie bolia. Chcela by som sa opýtať, či by bolo v mojom prípade vhodné teliesko Levosert.
    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, bolesť ciev, najmä žíl sa pred menštruáciou môže vyskytovať. Má to tak viacero žien. Nález a rozsah varixov je však na posúdení angiológa, teda cievneho lekára, ktorý môže skonštatovať, že u Vás hormonálne teliesko nie je vhodné. Vo všeobecnosti je hormonálne teliesko v prípade nekomplikovaných a nezávažných varixov vhodnejšie ako kombinovaná hormonálna antikoncepcia.

  • Bolesť podbruška

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, 17.8 mi bolo zavedené hormonálne teliesko levosert.Pred telieskom som užívala 2 roky antikoncepciu Drovelis.Po zavedení som mala 2 dni kŕče a spinenie,ktore zmizlo.Momentálne mi začala ovulácia a mám intenzívnu bolest v podbrušku už 3 dni.
    23.8 som absolvovala operáciu varixov.Počas užívania drovelisu som kŕče nepociťovala.
    Súvisí táto bolest s ovuláciou ? Alebo so zavedením telieska ? Je táto bolest prirodzená ? Panadol femina mi nezaberá.
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemyslím si, že bolesti sú spôsobené ovuláciou, keďže tá je v období zavedeného hormonálneho vnútromaternicového telieska blokovaná. Príčin Vašich ťažkostí však môže byť viacero. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Mirena a pocity nepríjmného tlaku

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, obraciam sa na Vás s prosbou. Pred mesiacom mi bolo zavedené hormonálne teliesko Mirena, prvé dva týždne som sa cítila dobre, akoby som ho ani nemala. Potom došlo k špineniu, ale nie ku klasickému hnedému, ružovému výtoku, skor to propomínalo kúsky sliznice a na to som dostala menštruáciu - klasické krvácanie, ale slabšie ako som mávala zvyčajne, ktorú mám dodnes - 9 deň. V predošlom cykle pred zavedením telieska som užila tabletku Apreg po ktorej nasledovala normálna menštruácia a v očakávanom čase, teliesko bolo zavedené po jej skončení na 8. deň cyklu. Čo ma však trápi je, nie je samotné krvácanie, ale od kedy u mňa nastala menštruácia mam veľmi nepríjemné pocity v pošve - niečo ako tlak, alebo pocit cudzieho telesa, je to nepríjemné aj pri chôdzi aj pri sedení. Mám za sebou dva pôrody, posledný pred 4 rokmi. Podobné pocity som mala aj po pôrodoch ale do pol roka sa to vždy upravilo aj som poctivo posilňovala panvové dno. A otázka je mohla táto hormonálna bomba a samotné teliesko opäť prispieť k oslabeniu stien v pošve ? Tehotná nie som, nepociťujem príznaky infekcie, na prehliadku samozrejme objednaná som, ale je to až o dva týždne, čo dovtedy, opäť začať cvičiť intenzívne kegelove cviky? Keď som sa pýtala aj pri prehliadkách po pôrodoch, údajne to pokles panvového dna viditelný nebol. Ale som z toho mierne zúfalá, mám len 32 rokov a som fyzicky veľmi aktívna, toto ma značne obmedzuje. Ďakujem krásne, prajem všetko dobré a ostávam s pozdravom.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, núdzová hormonálna antikoncepcia, ani vnútromaternicové teliesko nemajú vplyv na pošvové steny. Príčin Vašich ťažkostí môže byť viacero, podľa opisu nevylučujem ani posunutie, či možné čiastočne vypudenie vnútromaternicového telieska. Určite je potrebné gynekologické vyšetrenie, na základe ktorého obvodný gynekológ vie zhodnotiť stav a určiť ďalší postup.

  • Nehormonalne teliesko

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,prosím vás chcela by som sa spýtať. Mam 4 týždeň teliesko, menštruáciu som dostala o týždeň skôr a trvá už 9 dni a krvácanie je od 5 dňa dosť silne. Je to v poriadku ? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nehormonálne vnútromaternicové teliesko môže do istej miery ovplyvniť intenzitu, či dĺžku krvácania, nakoľko vytvára do istej miery mechanickú prekážku v dutine maternice. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní silného krvácania (10 prekrvácaných vložiek na deň a viac), ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Nehormonálne teliesko

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    v marci tohto roku mi gynekológ vložil nehormonálne teliesko nakolko s hormonálnu antikoncepciou nemam dobre skusenosti. Nehormonálne teliesko mi predĺžilo cyklus na 35 dni, a odkedy ho mam vzdy pri ovulácii mam 2-3 dni spinenie niekedy slabsie niekedy silnejsie. Celková doba krvácania pocas menštruácie sa predĺžila pred vložením to bolo 5 dni teraz je to spolu 7 z toho 3 je silna a 4 slaba. Avsak posledne dva mesiace spinim v podstate stale slabo od konca menzesu az do ovulácie a potom mam max. 7 dni pokoj kym sa nezačne rozbiehat dalsi cyklus. Bola som na kontrole vag. Ultrazvuk je v poriadku teliesko je na mieste zapal tam nieje. Bolesti tiez nepociťujem a tehotenstvo sa tiez nepotvrdilo a tak odpoved gynekológa bola ze pri nehormonálnom teliesku sa toto stava. Myslite si ze je to adekvátne alebo mam zacat zvažovať hormonálnu nahradu? Pripadne este pockat ako sa vyvinie situacia dalej?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nehormonálne vnútromaternicové teliesko nemá hormonálny vplyv na menštruačný cyklus, opisované špinenie sa však môže vyskytovať. Ak je prínos telieska nižší, ako jeho vedľajšie účinky, ktoré Vás obmedzujú, je vhodné porozmýšľať aj o zmene antikoncepcie. Samozrejme, môžete si to odsledovať a pár mesiacov počkať, či sa stav neupraví. Je to individuálne. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.