Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,688 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Mirena a pocity nepríjmného tlaku

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, obraciam sa na Vás s prosbou. Pred mesiacom mi bolo zavedené hormonálne teliesko Mirena, prvé dva týždne som sa cítila dobre, akoby som ho ani nemala. Potom došlo k špineniu, ale nie ku klasickému hnedému, ružovému výtoku, skor to propomínalo kúsky sliznice a na to som dostala menštruáciu - klasické krvácanie, ale slabšie ako som mávala zvyčajne, ktorú mám dodnes - 9 deň. V predošlom cykle pred zavedením telieska som užila tabletku Apreg po ktorej nasledovala normálna menštruácia a v očakávanom čase, teliesko bolo zavedené po jej skončení na 8. deň cyklu. Čo ma však trápi je, nie je samotné krvácanie, ale od kedy u mňa nastala menštruácia mam veľmi nepríjemné pocity v pošve - niečo ako tlak, alebo pocit cudzieho telesa, je to nepríjemné aj pri chôdzi aj pri sedení. Mám za sebou dva pôrody, posledný pred 4 rokmi. Podobné pocity som mala aj po pôrodoch ale do pol roka sa to vždy upravilo aj som poctivo posilňovala panvové dno. A otázka je mohla táto hormonálna bomba a samotné teliesko opäť prispieť k oslabeniu stien v pošve ? Tehotná nie som, nepociťujem príznaky infekcie, na prehliadku samozrejme objednaná som, ale je to až o dva týždne, čo dovtedy, opäť začať cvičiť intenzívne kegelove cviky? Keď som sa pýtala aj pri prehliadkách po pôrodoch, údajne to pokles panvového dna viditelný nebol. Ale som z toho mierne zúfalá, mám len 32 rokov a som fyzicky veľmi aktívna, toto ma značne obmedzuje. Ďakujem krásne, prajem všetko dobré a ostávam s pozdravom.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, núdzová hormonálna antikoncepcia, ani vnútromaternicové teliesko nemajú vplyv na pošvové steny. Príčin Vašich ťažkostí môže byť viacero, podľa opisu nevylučujem ani posunutie, či možné čiastočne vypudenie vnútromaternicového telieska. Určite je potrebné gynekologické vyšetrenie, na základe ktorého obvodný gynekológ vie zhodnotiť stav a určiť ďalší postup.