Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,263 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Nehormonálne teliesko

    , Autor: Diusx

    Dobrý deň,
    v marci tohto roku mi gynekológ vložil nehormonálne teliesko nakolko s hormonálnu antikoncepciou nemam dobre skusenosti. Nehormonálne teliesko mi predĺžilo cyklus na 35 dni, a odkedy ho mam vzdy pri ovulácii mam 2-3 dni spinenie niekedy slabsie niekedy silnejsie. Celková doba krvácania pocas menštruácie sa predĺžila pred vložením to bolo 5 dni teraz je to spolu 7 z toho 3 je silna a 4 slaba. Avsak posledne dva mesiace spinim v podstate stale slabo od konca menzesu az do ovulácie a potom mam max. 7 dni pokoj kym sa nezačne rozbiehat dalsi cyklus. Bola som na kontrole vag. Ultrazvuk je v poriadku teliesko je na mieste zapal tam nieje. Bolesti tiez nepociťujem a tehotenstvo sa tiez nepotvrdilo a tak odpoved gynekológa bola ze pri nehormonálnom teliesku sa toto stava. Myslite si ze je to adekvátne alebo mam zacat zvažovať hormonálnu nahradu? Pripadne este pockat ako sa vyvinie situacia dalej?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nehormonálne vnútromaternicové teliesko nemá hormonálny vplyv na menštruačný cyklus, opisované špinenie sa však môže vyskytovať. Ak je prínos telieska nižší, ako jeho vedľajšie účinky, ktoré Vás obmedzujú, je vhodné porozmýšľať aj o zmene antikoncepcie. Samozrejme, môžete si to odsledovať a pár mesiacov počkať, či sa stav neupraví. Je to individuálne. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Mirena

    , Autor: Iva_1233

    Dobry den, je alergia na nikel kontraindikaciou pre zavedenie Mireny? Stretli ste sa s nejakou alergickou reakciou?
    Zaroven sa chcem spytam na riziko perforacie, uvazujem nad Mirenou, ale toto ma dost desi, som velmi aktivna - gymnastika, tanec. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak máte alergiu na kovy, je u Vás nehormonálne vnútromaternicové teliesko založené na spermicídnosti medi kontraindikované, pretože je predpoklad, že ak máte alergiu na nikel, budete mať aj alergiu na meď, čo však ale nemusí byť na 100%. Áno, stretol som sa už s alergickou reakciou na nehormonálne teliesko, vo väčšine prípadov sa teliesko vypudilo samé, v niektorých sme ho museli vyberať my. Na druhej strane existujú hormonálne vnútromaternicové telieska, medzi ktoré patrí aj Mirena, ktoré obsahujú hormón. Vnútromaternicové telieska sa najlepšie zavádzajú u viacrodičiek, počas obdobia končiacej menštruácie, ale dajú sa zaviesť aj u nerodivších žien. Ak by sa nepodarilo zaviesť teliesko ambulantne, dá sa zaviesť v nemocničnom zariadení v celkovej narkóze vrámci krátkeho jednodňového zákroku. Na trhu je však viacero druhov antikoncepcie, aj tej hormonálnej. Nepoznám však žiadne bližšie informácie ani okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Najvhodnejšie je sa porozprávať a prekonzultovať to s Vašim obvodným gynekológom.

  • Nehormonalne teliesko

    , Autor: Radka119

    Dobrý deň,prosím vás chcela by som sa spýtať. Mam 4 týždeň teliesko, menštruáciu som dostala o týždeň skôr a trvá už 9 dni a krvácanie je od 5 dňa dosť silne. Je to v poriadku ? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nehormonálne vnútromaternicové teliesko môže do istej miery ovplyvniť intenzitu, či dĺžku krvácania, nakoľko vytvára do istej miery mechanickú prekážku v dutine maternice. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní silného krvácania (10 prekrvácaných vložiek na deň a viac), ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • antikoncepcia

    , Autor: Diana123

    Dobry den dakujem za odpoved pan doktor mali ste pravdu stou antikoncepciou volala som svojmu gyn a a on tiez povedal ze nehormonalnu ale ze neni vobec stoho nadseny ze prave ja chcem antikoncepciu lebo teras uz neni problem unho hypoganglioza ale BMI ze ho mam 17,1 a ze kvoli tomu mi nemoze predpisat hormanalnu ale ze este pouvazuje nad antikoncepcnym kruzkom co si o tom myslite vy ? mne sa zda ale keby mi vobec nechcel nic predpisat ani nehormonalne teliesko

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, lokálne pôsobiace antikoncepčné prípravky by boli vhodné. Ak máte známky podvýživy, ste chudá a nerodili ste ešte, hormonálna antikoncepcia a ani vnútromaternicové teliesko nie je najšťastnejším riešením. Vaginálny antikoncepčný krúžok je jednou z možností.

  • Nehormonálne vnútromaternicové teliesko

    , Autor: Bar1

    Dobrý deň,
    Chcela by som sa prosím vás opýtať ohľadne nehormonálneho vnútromaternicového telieska. Užívala som 3 roky hormonálnu antikoncepciu, avšak kvôli začínajúcim krcovym žilam(mám len 22 rokov) som tuto vysadila na odporúčanie lekára. Ako jednu z možnosti ochrany mi gynekolog povedal zavedenie nehormonálneho telieska. Myslite si že je toto pre mna vhodná metoda ochrany iked som ešte nerodila? Budem mat menštruáciu aj pri zavedeni telieska? a po jeho odstránení budem môcť mat deti? Môže mi teliesko nejakým spôsobom poškodiť maternicu?
    Ďakujem veľmi pekne za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý dňa, áno, je to jedna z vhodných možností. Je síce pravda, že vnutromaternicové teliesko sa dáva väčšinou ženám, ktoré už aspoň raz rodili, ale aj nerodivším ženám sa dá aplikovať. Po zavedení telieska máte normálne menštruáciu, keďže nehormonálne teliesko funguje na princípe spermicídnosti a nemá vplyv na rast a odlučovanie sliznice dutiny maternice. Pri správnej manipulácii sa maternica nepoškodí.

  • Zavedene teliesko

    , Autor: Mmmmm

    Dobry den p.doktor, doslo k takej veci, ze som si dala zaviest vnutromaternicove teliesko (IUB MIDI Ballerine). Gynekologicka mi ho zaviedla, mam ho teraz akurat tyzden. Zobrala som si domov so sebou obal z toho telieska a dnes, ked som isla obal vyhodit som si vsimla, ze vzadu pod datumom vyroby bol expiracny datum "2020-05". Je to normalne? Viem, ze som si to mala skontrolovat uz skorej, ale verila som lekarke, ze vie, co robi. Ako mam postupovat? Zaplatila som jej 120€ za zavedenie a predaj dohromady, ale blok mi nedala, lebo nema kasu. Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, keďže sa jedná o nehormonálne teliesko, neobsahujúce hormóny, ale meď, ktorá nepodlieha expirácii, teliesko by malo normálne slúžiť nasledujúcich 5 rokov. Pre zaujímavosť by ma zaujímal dátum výroby.