Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,252 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Zavedene teliesko

    , Autor: Mmmmm

    Dobry den p.doktor, doslo k takej veci, ze som si dala zaviest vnutromaternicove teliesko (IUB MIDI Ballerine). Gynekologicka mi ho zaviedla, mam ho teraz akurat tyzden. Zobrala som si domov so sebou obal z toho telieska a dnes, ked som isla obal vyhodit som si vsimla, ze vzadu pod datumom vyroby bol expiracny datum "2020-05". Je to normalne? Viem, ze som si to mala skontrolovat uz skorej, ale verila som lekarke, ze vie, co robi. Ako mam postupovat? Zaplatila som jej 120€ za zavedenie a predaj dohromady, ale blok mi nedala, lebo nema kasu. Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, keďže sa jedná o nehormonálne teliesko, neobsahujúce hormóny, ale meď, ktorá nepodlieha expirácii, teliesko by malo normálne slúžiť nasledujúcich 5 rokov. Pre zaujímavosť by ma zaujímal dátum výroby.

Podobné otázky

  • Teliesko a antibiotika

    , Autor: Chichi

    Dobrý deň chcela by som sa opýtať mam zavedené teliesko levosert a mala som zapal mocovych ciest kde som uzivala unasyn bolo mi povedale ze to moze pozastavit ucinok levosertu ci to je pravda a ak ano tak po akej dobe bude zas ucinny?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, keďže vnútromaternicové teliesko pôsobí lokálne, antibiotiká, ktoré inak ovplyvňujú tabletky kombinovanej hormonálnej antikoncepcie, nemajú na účinok vnútromaternicového telieska vplyv.

  • Mirena krvácanie

    , Autor: mimas676

    Dobrý deň. Bolo mi zavedené teliesko po 6 nedelí september 2023 a kontrola v októbri 2023 prebehla v poriadku. Avšak, chcem sa opýtať, či je normálna slabšia bolesť pri pohl.styku a po ňom aj jemné špinenie.
    Za odpoveď ďakujem ☺️

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, spomínané bolesti pri pohlavnom styku, ako aj špinenie nemusia súvisieť so zavedením vnútromaternicového telieska. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Skontrolovať sa môže dĺžka vlákna telieska, či náhodou nedráždi. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Neprijate vnútromaternicové teliesko

    , Autor: Lucka490

    Dobrý den pán doktor, pred mesiacom mi bolo zavedené teliesko ale po dnešnej kontrole mi ho musel doktor vybrať lebo sa mi neprijalo a chcela by som vedieť či je daka šanca že sa prijme ak si ho dám druhýkrát za odpoved ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin, prečo Váš organizmus vnútromaternicové teliesko neprijal môže byť viacero. Záleží aj od toho, o aké teliesko sa jednalo. Môže sa vyskúšať zaviesť iný typ vnútromaternicového telieska. Šanca je prakticky 50:50. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri nejasnostiach sa porozprávajte s Vašim obvodným gynekológom.

  • Mirena

    , Autor: zuzka710

    Dobry den,
    mam 3 den zavedene teliesko mirena a velmi citit svrbenie v okoli posvy. Je to prosim normalne? Teliesko inak necitim. dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemyslím si, že svrbenie vonkajších rodidiel súvisí so zavedením telieska. Nepoznám však žiadne bližšie okolnosti zavedenia, či bola použitá dezinfekcia a aká, či nemáte alergiu na dezinfekčný prostriedok alebo na zložku vnútromaternicového telieska, preto sa Vám takto neviem bližšie vyjadriť. Odsledujte si to. Ak sa nejedná o alergickú reakciu, aplikovať si zvonku môžete Canesten krém. Pri pretrvávaní ťažkostí odporúčam navštíviť Vášho obvodného gynekológa.

  • Nehormonálne vnútromaternicové teliesko

    , Autor: Radka119

    Dobrý večer. Pred dvoma týždňami, mi bolo zavedené teliesko, pred troma dňami som dostala silne bolesti do podbruška v ľavej strane vyrážajúcu to triesla. Môže za to teliesko, ze ho telo neprijalo.? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin bolestí môže byť viacero, nemusia však súvisieť so zavedením vnútromaternicového telieska. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to.