Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,450 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Styk

    , Autor: Sanika777

    Dobrý deň užívam antikoncepciu už 4 mesiace, mala som 7 dňovú pauzu od antikoncepcie a v prvý deň dalšieho užívania som mala nechránený styk. Môžem.bit tehotná?ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za daných okolností a za predpokladu pravidelného a správneho užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie ste plne chránená, môžete mať pohlavný styk aj s ejakuláciou do pošvy a tehotná nebudete. Pokračujte v pravidlenom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

Podobné otázky

  • Vynechanie

    , Autor: Janka0511

    Dobry den, chcela by som sa opytat. Uzivam HAK belara uz asi 4 roky . 19.4. Som omylom zabudla vziat tbl. (9. tabletka z 21) nasledujuci den (20.4.) Som vzala dve, jednu rano a jednu vecer a v nasledujuci den sa mi objavilo spinenie ktore pretrvavalo az do poslednej tabletky a v obvyklom case ,2 dni po zobrati poslednej 21. Tablety, sa mi rozbehlo klasicke krvacanie ako normalna menstruacia( od 4.5.do 9.5). Urobila som spravne , ak som uskutocnila 7 dnovu pauzu v brani tabliet ako zvycajne a 1. Tabletu som vzala az po tejto pauze ? 10.5. Sme s partnerom mali nechraneny pohl. Styk , no v tom case som uz mala zobratu 2. Tabletu z blistra. Existuje moznost otehotnenia ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, postupovali ste správne. Za daných okolností ste plne chránená. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • zabudnutie tabletky

    , Autor: Miia

    Dobrý deň, chcem vás poprosiť o radu, že co by som mala robiť v tomto prípade.. Užívam antikoncepciu Daylla, užívam ju pravidelne, ešte sa mi nestalo, že by som zabudla.. no zabudla som včera užit jednu tabletku. Tabletky užívam vždy okolo 3 poobede, včera som zabudla a užila som ju až další deň o 12 poobede. Bola to presne posledná tabletka v 2týždni užívania. Ciže 7 tabletka v 2týždni a dneska začínam už tretí týždeň. Presne v ten deň keď som zabudla sme mali s partnerom pohlavný styk aj s ejakuláciou. Myslíte že je to v poriadku a nehrozí mi otehotnenie, alebo by som mala užiť aj nejakú inú formu antikoncepcie?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za daných okolností sa tehotenstvo vylúčiť nedá, keďže ste zabudnutú tabletku užili po viac ako 12. hodinách od času obvyklého užitia, účinok hormonálnej antikoncepcie bol znížený. Za týchto okolností je naozaj vhodné porozmýšlať o užití tabletky núdzovej antikoncepcie, ale aj naďalej pokračovať v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Belara

    , Autor: Používateľ

    Dobrý večer prajem. Mala by som jednu otázku. Užívam antikoncepciu Belara. Viem, že HAK je proti otehotneniu, ale ja som radšej, keď som ešte chránená aj s niečim iným. Chcela by som sa opýtať či HAK Belara spolu s kondómom je naozaj dostatočná ochrana? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu pravidelného a správneho užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie ste dostatočne chránená a môže praktizovať aj pohlavný styk s ejakuláciou do pošvy. Doplnkové používanie kondómu je zbytočné, ak však budete pokojnejšia, môžete používať aj kondóm. Nevidím na to však dôvod.

  • Antikoncepcia a kondom

    , Autor: Lulu_be

    Dobrý deň, prosím Vás ,chcela by som sa opýtať. Dňa 9.apríla som začala prvýkrát užívať antikoncepciu Aidee , bol to tretí deň cyklu. Dňa 27.4 som mala pohlavný styk s kondómom, no vyvrcholenie bolo mimo pošvy. Asi hodinu na to, sme mali opäť pohlavný styk, opäť s kondómom , kde pri vytiahnutí sa zošmykol a ostal trošku vnútri pošvy. Hneď som ho vytiahla, vyvrcholenie nebolo žiadne. Priestotu som do dvoch hodín užila tabletku po. Teraz je druhý deň pauzy, po dobratí prvého blistra antikoncepcie a menštruácia neprišla. Môže to byť spôsobené tabletkou po? Za odpoveďou Vám ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu pravidelného a správneho užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie nebolo potrebné za daných okolností užiť tabletku núdzovej antikoncepcie, boli ste plne chránená. Krvácanie z vysadenia sa nedostavilo pravdepodobne pre užitie spomínanej núdzovej antikoncepcie. Odsledujte si to. Aj napriek tomu pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní hormonálnej antikoncepcie, počas ktorej užívania môžete praktizovať pohlavný styk aj s ejakuláciou do pošvy bez väčšieho rizika otehotnenia.

  • Hak a atb

    , Autor: kotletka

    Dobry den. Chcela som sa spytat, ci ak beriem 10 dni antibiotika Cedrox ci je nejake riziko ze ovplyvnia ucinok antikoncepcie Lydely.. Mozem mat pohlavny styk bez obav alebo? Vopred dakujem a pekny den prajem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, spomínané antibiotikum znižuje účinok hormonálnej antikoncepcie, preto je potrebné sa počas celého užívania hormonálnej antikoncepcie, ako aj aspoň 7 dní po doužívaní chrániť aj doplnkovo (používať kondóm).