Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,527 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Pád

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň p.doktor,
    ja by som sa chcela opýtať, či je potrebné navštíviť môjho lekára keď som dnes večer spadla? Som v 20tt. Spadla som na chrbát a hlavu, pád bol trošku silnejši, ale bolesti nemám žiadne, ani nekrvácam a pohyby cítim, len ma trochu pobolieva hlava. Ďakujem vopred za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    čo sa týka tehotnosti, ak nekrvácate a nemáte kontrakcie, tak je riziko odlúpenia placenty minimálne. Avšak nepodcenil by som bolesti hlavy po páde na hlavu zozadu, a zvážil by som kontrolu na pohotovosti.

Podobné otázky

  • Kortikoidy na pľúcka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor, som 34+1, hrozí mi predčasný pôrod skrz krčok, ale aj skrz placentu (bábätko môže mať len niečo cez 1600/1700g), chceli by to však ešte udržať. Kortikoidy mi pichnúť odmietli, vraj to môj prípad ešte nie je. Ale čo ak prídu nejaké komplikácie najbližšie dni ? Ja by som bola spokojnejšia keby som liečbu kortikoidami mala za sebou, bojím sa, že bábätko nebude mať ešte dostatočne vyvinuté pľúca. Je tento postup lekárov v poriadku ? Prečo tak s tými kortikoidami čakajú ?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    musím veľmi pochváliť kolegov, že nepodali zbytočne kortikoidy. Majú sa podať naozaj iba vtedy, ak je riziko predčasného pôrodu neodvratné a možno ho očakávať takmer s istotou do týždňa, zrejme sa nejedná o Váš prípad.
    Existujú dôkazy, že zbytočné podané kortikoidy (pacientky ich dostali ale neporodili predčasne) zvyšujú riziká oneskoreného neurologického vývoja plodu. Preto sa teraz ako jeden z parametrov kvality starostlivosti pôrodnice hodnotí aj percento zbytočných podaní kortikoidov (samozrejme vždy bude, pretože nie je vždy možné presne predpovedať pôrod).
    Ak sa u Vás rozbehne predčasný pôrod, vždy sa dá na istý čas zabrzdiť a kortikoidy sa potom stihnú podať.
    Podávanie "pre istotu" už nemožno považovať za správny postup, naopak je to škodlivá prax.

  • Zabudnutie lieku

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň
    Som na konci 36tt. Beriem Euthyrox 75mg na štítnu žľazu. Dnes som sa viac krát budila a potom zaspala a vôbec som si neni istá či som si liek dala ráno alebo nie. Bojim sa dať si aby som si ho nedala 2x a zároveň sa bojim že keď si nedám aby to nemalo nejaký dopad na bábätko. Čo by ste mi poradili v mojej situácii? Môže jeden deň bez lieku ohroziť dieťa pripadne mám si dať polovičnú dávku aspoň?
    Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    jedno vynechanie Eutyroxu rovnako ako keby ste si ho dali dvakrát neznamená žiadne riziko pre vývoj gravidity. Dnes si nedávajte a pokračujte normálne zajtra

  • Štítna žľaza

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,

    Chcela by som Vás poprosiť o radu. V 34 tt mi boli robené krvné testy u gynekológa, pričom mi vyšla zvýšená hodnota aTPO - 1,14 (má byť 0,00-1,00). Výsledky S-TSH som mala v poriadku - 2,81 mIU/l (norma podľa laboratória pre III. trimester 0,27-3,5 mIU/l).
    Výsledky mi boli oznámené až dnes (36 tt) na kontrole s tým, že lekár mi povedal, aby som po pôrode a šestonedelí navštívila obvodného lekára, ktorý mi spraví opakovaný odber a v prípade zlého výsledku odošle na endokrinológiu.
    Je takýto postup podľa Vás postačujúci? Nie je potrebné to riešiť ešte v priebehu tehotenstva? Čítala som, že problémy štítnou žľazou môžu mať zlý dopad na vývoj plodu.

    Do teraz som mala výsledky všetkých testov robených v priebehu tehotenstva v norme - presne hodnoty neviem, ale vždy keď som sa dopytovala na výsledky mi lekár povedal, že sú v norme a v poriadku.

    Ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    absolútne nerozumiem dôvod, prečo Vám niekto vyšetroval v 34. týždni hormony štítnej žľazy. Tento test sa robí na začiatku tehotnosti, aby sa prípadne zaliečila porucha funkcie štítnej žľazu v priebehu tehotnosti, takto ku koncu to nemá žiadny význam.

  • Navrat k dojceniu

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,

    od 7-19tt som uzivala Xonveu, vdaka comu som prerusila dojcenie takmer 2 rocnej dcerky. Zaujimalo by ma, ci, a ak ano, tak kedy je mozne sa po vysadeni lieku k dojceniu vratit, jednak z hladiska pritomnosti lieku v mojom tele a jednak z hladiska samotneho tehotenstva - nie som si totiz ista, ci je to po takej dlhej pauze vhodne.
    Kazdopadne, rada by som mala pred porodom prsniky pripravene na dojcenie, zaujima ma preto tiez, ci by som sa mohla k dojceniu vratit napr. po 36tt, aby sa trosku pripravili na ten napor.
    Je to moje 4. tehotenstvo a pocas 3. som dojcila bez prestavky.
    Dakujem!

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    dojčenie v tehotnosti sa považuje za bezpečné, ak má žena primeranú vyváženú stravu. Neviem, či je ideálny nápad iniciova´t dojčenie pred pôrodom, osobne by som bol skôr za to, počkať až porodíte a potom začať dojčiť novorodenca. Mlieko sa prispôsobuje potrebám novorodenca podľa jeho veku sa mení jeho zloženie a je dobré sa sústrediť na dieťa, ktoré výlučne bude živené materským mliekom a nie na dvojročné dieťa, ktoré už z dojčenia má iba nie úplne jasne definované výhody.

  • Streptokok v tehotenstve

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán profesor,

    v 12. týždni tehotenstva mi bol v moči zistený streptokok. Nemala som však žiadne príznaky premnoženia tejto baktérie, žiadne pálenie, svrbenie, rezanie a pod. Môj gynekológ mi nasadil atb na preliečenie.
    V 24. týždni bol výsledok z moču negatívny a ster v 36. týždni takisto negatívny.
    Podľa môjho gynekológa je vraj zaužívaný postup, že ak bol raz v tehotenstve streptokok prítomný, musia sa počas prvej doby pôrodnej podávať atb do žily.
    Je to naozaj tak a je všade aj u Vás na klinike takýto postup zaužívaný ak sa jedná napríklad aj o taký prípad aký mám ja?
    Ak to nie je nutné a nebezpečné pre bábätko, rada by som sa vyhla zbytočnému podaniu atb a stresu, či stihnem prísť včas do pôrodnice aby mi ich podali.

    Veľmi pekne ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    áno ak bol naozaj nájdený strepotokok skupiny B v moči, považujete sa už za pozitívnu a odporúča sa antibiotická profylaxia počas pôrodu. Nie je však potrebné sa stresovať, dôležité je o tom vediet, a aj keby sa nepodali antibiotiká včas, bude sa sledovať novorodenec.