Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,626 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Perikardiálny výpotok

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor, zaujíma ma Váš názor. Na prvom veľkom sone (podľa utz 12+5tt, podľa MS 13+1) mi u plodu videla špecialistka perikardiálny výpotok na srdiečku, plus bilo rýchlejšie srdiečko 178 úderov/min., a ductus venosus bol nad normou 1,56 s reverzným tokom... Vtedy mi vyšlo riziko pre patauov syndróm 1:54 (platilasom si nipt testy, tie boli negatívne). Povedali, že výpotok je pravdepodobne z prekonanej infekcie. Neviem o tom, že by som niečo prekonala. Boli mi robené krvné odbery na krvný obraz, torch vírusy, nejaké crl a serologiu. Všetky v poriadku. Moja gyn výpotok na sone nevidela. V 19tt na morfo sone mi povedali, že srdiečko je našťastie správne vyvinuté, výpotok najskôr nevideli vôbec, až keď si úplne priblížili srdiečko, tak vraj tam ešte mierny je, ale je už vraj fyziologický. Ostatné orgány vyzerajú byť tiež v poriadku. Čo môže byť príčinou toho výpotku? Môže sa vstrebať úplne? Nemám pre istotu ísť k nejakému kardiologovi, ktorý sa venuje prenatalnej starostlivosti, aby pozrel srdce detailne? Tep srdca už bol na ďalších kontrolách v norme. Môže byť ten výpotok len z nejakého prechladnutia alebo covidu? Ak by mal výpotok nejaký dopad na niečo, bolo by to na sone viditeľné? Aké to môže mať dopady na plod a čo môžem ešte v tejto veci urobiť? Ísť za nejakým špecialistom alebo ešte nejaké iné odbery podstúpiť?
    Prepáčte za tak veľa otázok.... Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    v 13. týždni je posúdenie morfologie srdiečka plodu veľmi zložité, pretože samotné srdiečko aj okolie je veľmi malé. Rovnako posúdenie množstva perikardiálneho výpotku je zložité a veľmi opatrne by som tento nález hodnotil. Normálna akcia srdca je okolo 170/min, pretože v tomto štádiu tehotnosti ešte nie je akcia srdca plne ovplyvneá nervovým systémom, to sa vyvíja postupne a akcia klesá.
    Ale ak je vyslovené podozrenie na nejakú anomáliu, zvážil by som expertné sono posúdenie srdca, ideálne v detskom kardiocentre, kam by Vás mal referovať Váš lekár.