Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,505 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Kortikoidy na pľúcka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor, som 34+1, hrozí mi predčasný pôrod skrz krčok, ale aj skrz placentu (bábätko môže mať len niečo cez 1600/1700g), chceli by to však ešte udržať. Kortikoidy mi pichnúť odmietli, vraj to môj prípad ešte nie je. Ale čo ak prídu nejaké komplikácie najbližšie dni ? Ja by som bola spokojnejšia keby som liečbu kortikoidami mala za sebou, bojím sa, že bábätko nebude mať ešte dostatočne vyvinuté pľúca. Je tento postup lekárov v poriadku ? Prečo tak s tými kortikoidami čakajú ?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    musím veľmi pochváliť kolegov, že nepodali zbytočne kortikoidy. Majú sa podať naozaj iba vtedy, ak je riziko predčasného pôrodu neodvratné a možno ho očakávať takmer s istotou do týždňa, zrejme sa nejedná o Váš prípad.
    Existujú dôkazy, že zbytočné podané kortikoidy (pacientky ich dostali ale neporodili predčasne) zvyšujú riziká oneskoreného neurologického vývoja plodu. Preto sa teraz ako jeden z parametrov kvality starostlivosti pôrodnice hodnotí aj percento zbytočných podaní kortikoidov (samozrejme vždy bude, pretože nie je vždy možné presne predpovedať pôrod).
    Ak sa u Vás rozbehne predčasný pôrod, vždy sa dá na istý čas zabrzdiť a kortikoidy sa potom stihnú podať.
    Podávanie "pre istotu" už nemožno považovať za správny postup, naopak je to škodlivá prax.

Podobné otázky

  • Prvé tehotenstvo rizikové

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, rada by som sa opýtala aj na Váš názor. Prvé tehotenstvo sa skončilo potratom v 8 týždni, musela som ísť na kyretáž. Druhé tehotenstvo mi bol nasadený duphaston po tom, čo som začala v prvých týždňoch špiniť. Okolo 20 týždňa mi začalo veľmi často tvrdnúť bruško, takže som ležala doma a brala magnézium. Medzitým som bola na pohotovosti kvôli jemnému krvácaniu, ale nič zlé sa nenašlo. V 31 týždni som išla na pohotovosť kvôli podozreniu že odteká plodová voda, čo sa našťastie nepotvrdilo, ale zistili , že sa mi skracuje krčok, ostala som v nemocnici na pozorovanie a po pár dňoch pozorovania zistili, že sa začínam aj otvárať aj po nasadení magnézia. Pichli mi kortikoidy na pľúcka malého a nakoniec som tam ostala do 36 týždňa kedy som spontánne porodila. Celé tehotentsvo nebola úplne najradostnejšia skúsenosť ale skôr strach o malého (ktorý je našťastie v poriadku), ale mám obavy z ďalšieho tehotenstva. Chcem sa teda opýtať, z Vašej praxe určite viete povedať aspoň to, či máte slúsenosť, že ďalšie tehu bude tiež pravdepodobne rizikové, alebo či sú tieto moje obavy zbytočné. V roku 2021 som tiež podstúpila skracovanie krčka, ale bolo mi povedané, že s tým to nesúvisí. Ďakujem vopred za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    v ďalšej tehotnosti by ste mala brať vaginálne progesterón už preventívne (verím, že Vám ho teraz nasadili pri skracovaní krčka). Dlhodobá hospitalizácia je samozrejme nezmysel, u nás sa riadime podľa dlžky krčka, ak je menej ako 15 mm, podávame kortikoidy ale ženu prepúšťame domov, pretože riziko predčasného pôrodu je rovnaké, či je v nemocnici, alebo doma.