Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,511 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Dicynone

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor, chcela by som sa spýtať na Váš názor na užívanie lieku Dicynone 500. Už som raz písala kvôli kľudovému režimu - v 16tt cez víkend sa mi spustilo zrazu krvácanie tmavou krvou, bez zrazenín, bez bolestí, ale cca na jednu celú vložku, doslova tieklo. Bola som na urgente, vraj je všetko v poriadku našťastie, že len musela prasknúť cievka a zrazu teda vytiekla, že šlo o starú krv, tam už som prestávala krvácať.. Bol mi predpísaný Dicynone500, 2x1tbl denne vraj na pár dní... Ak odvtedy krvácanie nemám, sem tam len slabé hnedé špinenie v malom množstve, môžem ho prestať užívať? V piatok mám zároveň poradňu u môjho gyn., dovolať sa mi do ambulancie nedarí... Mám ho užívať aspoň do tejto poradne podľa Vášho názoru alebo ho môžem skúsiť vysadiť? Na čo presne tento Dicynone je? Nemôže ovplyvniť výsledky tripple testov, ktoré ma čakajú v piatok? Ďakujem pekne za Vašu odpoveď a čas.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    Dicynone spevňuje drobné cievy a podáva sa pri plošnom krvácaní z drobných ciev. Nikdy nebol dokázaný jeho benefit pri hroziacom potrate a krvácaní v tehotnosti, napriek tomu sa často podáva. Osobne ho nedávam.

Podobné otázky

  • Kľudový režim

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor, som v 16tt a cez víkend v sobotu som začala zrazu krvácať (tmavá krv bez zrazenín, množstvo cca jedna celá vložka, doslova sa zrazu postupne začala liať, bez bolestí), šla som na urgent, tam som už postupne prestávala krvácať, všetko je vraj našťastie v poriadku, vraj šlo o starú krv, ktorá bola niekde nahromadená a praskla cievka ako sa mi dvíha placenta, možno vraj do nej bábo koplo. Bola mi daná injekcia dicynone plus predpísané Dicynone 500, 2x1 tbl denne ráno a večer na pár dní. Pán doktor mi povedal, že nech mám radšej kľudový režim. Zabudla som sa spýtať, čo presne znamená tento kľudový režim, t.j. len ležať alebo môžem fungovať ale nenamahat sa? Do práce napr neísť vôbec? Mám sedavé zamestnanie, 8hod denne za pc... Neviem vlastne, či sa mám dať PN alebo ďalej čerpať dovolenku.... Teraz už našťastie nekrvácam, ale po utretí mám ešte na papieri tmavšiu krv...

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    neexistuje dôkaz že by kľudový režim znižoval riziko potratu alebo predčasného pôrodu. Ja ho odporúčam iba vo veľmi špecifických situáciách, respektíve skoro nikdy ho neodporúčam. Preto neviem, čo na to povedať, ja osobne si myslím, že môžete normálne žiť ako doteraz. Riziko potratu sa tým nemení.

  • Placenta praevia marginalis

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som sa poradiť už mesiac som hospitalizovaná v nemocnici pre nízko uloženú placentu (praevia marginalis) pre krvacanie. Podávajú mi liečbu (dicynone 3-4x ,trenolk), ktorá zaberie, no akonáhle mi ju začnú postupne vysádzať vždy sa spustí silne krvacanie, pri ktorom zaberie len trenolk. Cely mesiac len ležím, hýbem sa minimálne Momentálne som 30+4 a hemoglobín mám 96 (od začiatku tehotenstva beriem Globifer 2x1) placenta bola od vnútornej bránky na začiatku hospitalizácie 0,4 mm teraz by mala byť 1,4 cm. Je možnosť, že krvacanie ustúpi úplne alebo čo môžem urobiť, aby nebolo. Prip odporučate nejakú inú liečbu?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    takýto prísny kľudový režim nie je úplne ideálny, hoci zakrvácate, tehotenstvo pokračuje úspešne ďalej, dokonca okraj placenty sa vzdaluje od bránky. Neviem čo je trenolk, ale ak máte posteľ dole hlavou, tak to určite neúčinkuje a neodporúča sa to.
    Dicynone spevňuje cievy, ale či naozaj zastaví krvácanie je otázne. Vo Vašom prípade je potrebné iba počkať na vývoj situácie, je možné, že ak sa placenta ešte viac vytiahne, krvácanie ustane.

  • Vcestná placenta v 16tt

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán profesor,

    Rada by som sa spýtala na Váš názor. Od začiatku tehotenstva špiním, v 7tt som trochu zakrvácala. Následkom bol hematóm, ktorý zmizol. V 12 tt som krvácala masívne, plod OK, hematóm 5cm, 9 dní hospitalizácie. Dovtedy som brala aj clexan, viac menej ako prevenciu, keďže som si už prešla 3 potratmi. Clexan už neberiem, ale beriem kanavit, dicynone a progesteron.

    Momentálne som v 16tt, stále zo mňa tečie tmavá/hnedá krv, občas aj so zrazeninami. Vymením tak 10 intímiek za deň.

    Dnes som mala poradňu a vyslovila sa prognóza, že by som mohla mať vcestnú placentu, ale akoby zasahovala na prednú aj zadnú stenu, pričom prekrýva komplet celý krčok a v tej časti vyzerala byť užšia.

    Aké sú prosím prognózy?
    Ďakujem za Váš čas.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    v 16. týždni nemá význam sa vyjadrovať k umiestneniu placenty, pretože je veľmi často "vcestná".
    Ak stále krvácate, tak je niekde problém pri komunikácii plodu s Vami a treba počkať ako sa situácia vyvinie, prognoza je veľmi neistá ale žiaľ nedá sa to ovplyvniť.

  • Vedľajšie účinky progestanele

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Vážený pán prednosta, dobrý deň. Som v 33. tt. tehotenstva s diagnózou placenta praevia centralis, podozrenie vyslovené na druhotrimestrálnom USG, odvtedy bez zmeny. Opakovane som zaznamenala menšie špinenie, niekoľko epizód slabého krvácania - prvá epizóda v 27. týždni tehotenstva. Podľa USG biometrie dieťa rastie primerane, dokonca je oproti termínu podľa LPM o pár dní väčšie. Užívam p.o. progesteron 2x200 mg, Dicynone 3x denne, Ascorutine 3x denne, pre tonizácie magnézium 3x2 tablety, kyselinu listovú a substitúciu omega 3 a 6 MK. Od prvého krvácania mám nariadený prísny kľudový režim, zatiaľ doma, plánovaná je preventívna hospitalizácia po ukončení 34 gt. Snažím sa stravovať racionálne, neprejedám sa, pijem dostatok tekutín, nakoľko pred graviditou, aj počas nej som bola výrazne športovo aktívna kým nezačali komplikácie. Okrem toho mi zistili nefrolitiázu pravej obličky, hydronefróza 1-2. stupeň, sporadicky ma potrápia nočné koliky, ale to sa nejako dá zniesť. Je to moje prvé tehotenstvo, v úvode som mala váhu 50 kg. Trápi ma ale vyšší váhový prírastok, doposiaľ cca 15 kg. Može to mať súvis s hormonálnou substitúciou? Bojím sa dekondície po pôrode, nakoľko mám nariadený kľud na lôžku už 6 týždnov. Mala by som nejakým spôsobom regulovať stravu/príjem tekutín, alebo sa mám spoliehať, na to, že po pôrode kilá pri obnove pohybu a prerušení hormonálnej substitúcie pôjdu dole?
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nechcem narúšať terapeutický proces, ale prísny kľudový režim nebol dokázaný ako prínosný pri placente praevia. Krvácanie sa pri nej spúšťa pri remodelácii krčka maternice, čo nemá nič spoločné s námahou. Aj to kvantum liekov je sporné, ale neuškodí.
    V každom prípade u nás v Ružinove by ste mala normálny režim v rámci PN, hospitalizáciu v 34. týždni nariaďujeme iba v prípade, ak má tehotná problém s dojazdom do nemocnice alebo je tam podozrenie na vrastenú placentu do maternice. Inak ponechávame rodičky doma a ukončujeme tehotenstvo plánovane v 38. týždni.
    Určite sú potrebné aspoň prechádzky po byte a cvičenie s nohami, a vyšší príjem tekutín, nech nedostanete trombózu.

  • Diazepam

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor.
    Chcela by som sa opytat, ci je v poriadku, aby tehotnej zene, ktora je hospitalizovana v nemocnici s krvacanim a diagnozou hroziaci potrat, davali lekari Diazepam na upokojenie a to v davke 3xdenne 10mg. Tiez by som sa chcela opytat na sucasne podavanie injekcii Dicynone a injekcii Fragmin.

    A este ma zaujalo. Preco si myslite, ze homeopatia je neucinna?

    Dakujem velmi pekne.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    hroziaci potrat my nehospitalizujeme a diazepam je rovnako účinný či neúčinný ako iná liečba (dicynone). na podanie Fragminu musí byť indikácia.
    že je homeopatia neúčinná si myslím preto, lebo je neúčinná (okrem placebo efektu).