Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Vedľajšie účinky progestanele

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Vážený pán prednosta, dobrý deň. Som v 33. tt. tehotenstva s diagnózou placenta praevia centralis, podozrenie vyslovené na druhotrimestrálnom USG, odvtedy bez zmeny. Opakovane som zaznamenala menšie špinenie, niekoľko epizód slabého krvácania - prvá epizóda v 27. týždni tehotenstva. Podľa USG biometrie dieťa rastie primerane, dokonca je oproti termínu podľa LPM o pár dní väčšie. Užívam p.o. progesteron 2x200 mg, Dicynone 3x denne, Ascorutine 3x denne, pre tonizácie magnézium 3x2 tablety, kyselinu listovú a substitúciu omega 3 a 6 MK. Od prvého krvácania mám nariadený prísny kľudový režim, zatiaľ doma, plánovaná je preventívna hospitalizácia po ukončení 34 gt. Snažím sa stravovať racionálne, neprejedám sa, pijem dostatok tekutín, nakoľko pred graviditou, aj počas nej som bola výrazne športovo aktívna kým nezačali komplikácie. Okrem toho mi zistili nefrolitiázu pravej obličky, hydronefróza 1-2. stupeň, sporadicky ma potrápia nočné koliky, ale to sa nejako dá zniesť. Je to moje prvé tehotenstvo, v úvode som mala váhu 50 kg. Trápi ma ale vyšší váhový prírastok, doposiaľ cca 15 kg. Može to mať súvis s hormonálnou substitúciou? Bojím sa dekondície po pôrode, nakoľko mám nariadený kľud na lôžku už 6 týždnov. Mala by som nejakým spôsobom regulovať stravu/príjem tekutín, alebo sa mám spoliehať, na to, že po pôrode kilá pri obnove pohybu a prerušení hormonálnej substitúcie pôjdu dole?
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nechcem narúšať terapeutický proces, ale prísny kľudový režim nebol dokázaný ako prínosný pri placente praevia. Krvácanie sa pri nej spúšťa pri remodelácii krčka maternice, čo nemá nič spoločné s námahou. Aj to kvantum liekov je sporné, ale neuškodí.
    V každom prípade u nás v Ružinove by ste mala normálny režim v rámci PN, hospitalizáciu v 34. týždni nariaďujeme iba v prípade, ak má tehotná problém s dojazdom do nemocnice alebo je tam podozrenie na vrastenú placentu do maternice. Inak ponechávame rodičky doma a ukončujeme tehotenstvo plánovane v 38. týždni.
    Určite sú potrebné aspoň prechádzky po byte a cvičenie s nohami, a vyšší príjem tekutín, nech nedostanete trombózu.