Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,626 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Placenta praevia marginalis

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som sa poradiť už mesiac som hospitalizovaná v nemocnici pre nízko uloženú placentu (praevia marginalis) pre krvacanie. Podávajú mi liečbu (dicynone 3-4x ,trenolk), ktorá zaberie, no akonáhle mi ju začnú postupne vysádzať vždy sa spustí silne krvacanie, pri ktorom zaberie len trenolk. Cely mesiac len ležím, hýbem sa minimálne Momentálne som 30+4 a hemoglobín mám 96 (od začiatku tehotenstva beriem Globifer 2x1) placenta bola od vnútornej bránky na začiatku hospitalizácie 0,4 mm teraz by mala byť 1,4 cm. Je možnosť, že krvacanie ustúpi úplne alebo čo môžem urobiť, aby nebolo. Prip odporučate nejakú inú liečbu?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    takýto prísny kľudový režim nie je úplne ideálny, hoci zakrvácate, tehotenstvo pokračuje úspešne ďalej, dokonca okraj placenty sa vzdaluje od bránky. Neviem čo je trenolk, ale ak máte posteľ dole hlavou, tak to určite neúčinkuje a neodporúča sa to.
    Dicynone spevňuje cievy, ale či naozaj zastaví krvácanie je otázne. Vo Vašom prípade je potrebné iba počkať na vývoj situácie, je možné, že ak sa placenta ešte viac vytiahne, krvácanie ustane.

Podobné otázky

  • placenta praevia marginalis a cestovanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer, chcela by som sa spýtať či hrozí väčšie riziko komplikácií (pre dieťatko a pre mňa) pri cestovaní lietadlom (cca 2 hodiny) keď mi bola v 15 týždni diagnostikovaná placenta praevia marginalis a nález sa doteraz vôbec nezlepšil, som momentálne v 20 týždni. Ďakujem, Ivana

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    v 15. týždni samozrejme sa nedá k lokalizácii placenty nič závazné tvrdiť, lebo jej rozmery a lokalizácia sa menia.
    V 20. týždni sa tiež ešte má šancu vytiahnuť. ak nekrváícate, tak let lietadlom nezvyšuje riziko komplikácii.