Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,246 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Priberanie v tehotenstve

    , Autor:

    Bojím sa nekontrolovaného priberania v tehotenstve

    Som v treťom mesiaci tehotenstva a už som pribrala 6 kg. Bojím sa, čo bude ďalej, lebo už teraz pri výške 165 cm vážim 88 kg. Snažím sa, ale neviem si poradiť so stravou, hlavne teraz, keď som tehotná.... Čo mám robiť? Ako sa mám stravovať? Koľko by som mala pri mojej východiskovej váhe 82 kg dokopy pribrať?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    musím Vás pochváliť, že sa zaoberáte aj touto stránkou tehotnosti. V minulosti sme sa často obávali nedostatočného priberania ako známky poruchy rastu plodu, teraz sa skôr obávame nadmerného nárastu hmotnosti, pretože nadmerný nárast váhy zvyšuje riziko niektorých komplikácii, ako je tehotenská cukrovka a neskorá preeklampsia. Okrem toho deti z takýchto tehotností majú celoživotne vyššie riziko poruchy metabolizmu a obezity.
    Preto sa odporúča sledovať si kalorický príjem a predovšetkým je veľmi vhodný aj pohyb. Ten sa zdá dokonca úplna základným opatrením pri prevencii tehotenskej cukrovky. Žiaľ mnoho gynekologov úplne zbytočne dáva aj zdravé tehotné na PN, čím sa zníži podstatne pohyb, k tomu si žena nestráži príjem a užíva aj niektoré vitamíny podporujúce chuť do jedla a priberanie plodu.
    Je možnosť aj konzultácie výživových poradcov, napríklad
    na sú Planeat (www.planeat.sk) alebo
    Nutriadapt (www.nutriadapt.sk). Napríklad v Planeat majú poistenci Dôvery zľavu 25 % na ich receptáre.

Podobné otázky

  • priberanie v tehotenstve

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, som na konci 18+6 tt a cakam dvojcata. doteraz som skoro vobec nepribrala.moja vaha od zaciatku tehotnosti bola 57,5 kg a zvysila sa len o 1,5 kgi.Snazim sa zdravo stravovat, ale asi to nestaci. Je to u dvojcat normalne, alebo to treba neako riesit?Babatka zodpovedaju svojim vyvojom 18 +6 tyzdnu v ktorom som.Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    priberanie je prísne indiviudálne a v súčasnosti sme skor radi, kedy žena nepriberá nadmerne a drží si hmotnosť "na uzde". Plod/y si z Vášho tela a z Vašej stravy vezmú všetko potrebné.

  • Nadmerné priberanie v tehotenstve

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,

    som v 21. týždni tehotenstva a už doteraz som pribrala 10 kg, pričom sa neprejedám. Chcem sa spýtať, či je to v poriadku alebo môže ísť o nejaký problém. Ide o moje druhé tehotenstvo a prvýkrát som pribrala 18 kg, porodila som zdravú dcérku v 41.t.t. s hmotnosťou 3650 g a 51 cm. Pred prvým tehotenstvom som mala hmotnosť 63 kg pri výške 72 cm a pol roka po pôrode som ju bez problémov a obmedzovania znova prirodzene nadobudla a udržala som si ju až do ďalšieho tehotenstva. Teraz však v rovnakom týždni tehotenstva vážim už o dve kilá viac a aj môj gynekológ ma už na to upozornil. Snažím sa stravovať zdravo, určite nejem viac ako pred tehotenstvom, samozrejme, že si dám občas aj niečo sladké, ale menej než pred otehotnením, teraz to skôr obmedzujem. Jedávam päťkrát denne, akurát večeru až okolo ôsmej, ale skôr niečo ľahké. Myslím, že aj pohybu mám dosť, keďže sa celý deň venujem dvojročnej aktívnej dcérke, s ktorou som na materskej dovolenke. Preto ma dosť znepokojilo to rýchle priberanie na váhe. Môže v tom hrať nejakú úlohu aj dedičnosť? Moja mama totiž tiež pri každom zo svojich troch tehotenstiev pribrala okolo 20 kg, pričom predtým ani potom nemala nadváhu, všetci traja súrodenci sme zdraví s normálnou hmotnosťou.
    Ešte ma trápi jedna vec, v podbruší na pravej strane v oblasti bikín sa mi spravil pruh, ktorý ma občas pobolieva a cítim v ňom také pálivé teplo. V prvom tehotenstve som to mala tiež, ale až od siedmeho mesiaca, teraz je to skôr. Prvýkrát mi to nerobilo žiadne problémy počas tehotenstva ani pri pôrode a hneď po ňom mi to samé bez akéhokoľvek zásahu zmizlo. Zaujíma ma, či to môže mať znova rovnaký priebeh alebo bude potom potrebná operácia, či to môže v tehotenstve spôsobiť nejaké komplikácie a ako im predísť.
    Veľmi pekne ďakujem za odpovede na moje otázky.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    priberanie je individuálne a tých želaných 12 kg je iba priemer, niekto priberie viac, iný menej. Páči sa mi, že Váš lekár to sleduje a upozorňuje na to, lebo voľakedy sa sledovalo iba nedostatočné priberanie, a "čím viac" tým lepšie.
    Samozrejme okrem tuku možete aj zadržovať vodu, ale pokiaľ máte normálny krvný tlak, nie je potrebné to riešiť.
    Naďalej sa striedmo stravujte, a nedojedajte po malej :)
    Čo sa týka toho pruhu v slabine naozaj može ísť o herniu, ale je potrebné vyšetrenie, rieši sa to až po porode.

  • Priberanie v tehotenstve.

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň chcela by som sa opýtať ako je to s priberanim v tehotenstve, keďže všade na internete o tom píšu vždy niečo iné. Momentálne som v 18tt a od začiatku tehotenstva som pribrala len jedno kilo!Teraz mám 62kg a moja výška 168cm. Bruško mi rastie povedala by som, že na piaty mesiac tak akurát. Pohyby už cítim. Nezvraciam ani na začiatku som nezvracala. Čo sa týka stravovania jem dostatočne, podľa môjho názoru aj o niečo viac ako pred tehotenstvom. Len sa mi zdá, že ten prírastok na váhe je strašne slabý. Pri prvom dieťati som pribrala za celé tehotenstvo 9 kg, pri druhom 30 kg, preto sa mi terajší prírastok hmotnosti vôbec nepáči. Môže to byť problém?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    teraz sa už na to vobec nehráme. Dokonca sú opačné trendy, ak žena naberie viac ako 15 kg, naberá potom iba tuk, ktorý po porode jej zostane a ťažko sa zhadzuje.
    Priberanie sa sledovalo v časoch, kedy nebol k dispozícii ultrazvuk a na základe prírastku váhy sa usudzovalo, či dieťa prosperuje. Žiaľ mnohí gynekológovia otvorili naposledy knihu práve v tých časoch a preto pacientky rozne stresujú kvoli váhe.
    Nič sa nedeje, priemerný prírastok v gravidite je 12 kg, ale ide o priemer, a može to kolísať rozne. Vašich 30 kg Vám zrejme čiastočne zostalo apreto teraz priberáte menej.

  • nepriberanie v tehotenstve

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Som v 20 tt a este som nepribrala ani kilo. Mam trochu strach ci je vsetko v poriadku. Citim pohyby a citim sa dobre.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    to je dobre, v súčasnej dobe sa konečne razí trend, aby sa ženy vyvarovali nadmerného priberania v gravidite, pretože všetko nad 12 kg za graviditu je iba tuk, ktorý zostáva v tele aj po porode. Vaša hmotnosť nijako nereflektuje stav plodu.

  • priberanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor, mám otázku na priberanie v tehotenstve.
    Som v 13 týž. tehotenstva a skoro vôbec som nepribrala na váhe, je to normálne, že ešte neriberám,,?
    toto je moje druhé tehotenstvo v prvom som pribrala asi 13 kg,, ani bruško som nemala v tedy moc velke,, ale už si presne nepametam ako som v tedy priberala,,,
    ďakujem