Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,246 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Krčok maternice

    , Autor: BSM2801

    Dobrý deň, som v 18+1tt a kvôli veľkým bolestiam v podbrušku a v obličke som bola na pohotovosti. Záver bol, že som pravdepodobne prekonala obličkovú koliku, keďže podľa nedávneho sona brucha mám práve v ľavej obličke kamienok. Pán doktor ma vyšetril, pričom povedal, že po gynekologickej stránke je všetko v poriadku. Až doma som si v správe z pohotovosti všimla nasledovné údaje:
    Vag: krčok 2 cm, uzatvorený
    CM: 40 mm
    Je podľa vášho názoru takýto nález v poriadku? Ja tomu totiž nerozumiem, keďže palpačne ma pán doktor nevyšetroval, robil mi len sono. Znepokojuje ma tá rozdielna dĺžka krčka. Preventívne užívam od začiatku tehotenstva Progestanelle 100 2x denne (perorálne) a posledné 2 týždne 3x denne 1 tabletu Magnerotu kvôli občasnému tvrdnutiu bruška a popichávaniu zospodu. Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    CM znamená cervikometria a 40 mm je normálny nález. To čo hmatáme prstami pri vyšetrení je iba vonkajšia časť.
    Progestanelle perorálne je v 18. týždni nezmysel, ale neuškodí. Ak by sa mal brať progesterón ako prevencia predčasného pôrodu, musí sa dávať vaginálne, aby sa vstrebal priamo do krčka maternice.

Podobné otázky

  • Tvrdnutie brucha

    , Autor: Tinka.2

    Dobrý deň prajem
    Čakám prvé bábätko takze tieto pocity neviem veľmi rozoznať. Posledné 2 dni cítim take tvrdšie bruško začal 25tt hlavne po stranách ako sú rebrá možno trochu vo vrchnej časti. Po stranách cítim pobolievanie akoby ťahavé. Spodok brucha mäkký. Všade sa píše že tvrdnutie trvá chvíľkovo a potom brucho zmäkne ja tento pocit nemám skôr akoby bolo tvrdšie stále oproti tomu aké bolo predtým hlavne teda po stranách. Na poradni som bola pred 5 dňami krčok tuhý uzavretý 3cm.
    Pohyby cítim nižšie v podbrušku akoby klopkanie do mechúra
    Môžu byt tieto pocity tvrdnutia alebo skôr rastu bábätka a celkovo aj naťahovania kože?
    Beriem magnezium 3x2 a Utrogestan večer peroalne.
    Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    utrogestan cez ústa nemá zvysel a magnézium nepredlžuje graviditu. Treba zmerať krčok maternice pomocou ultrazvuku. Ak by sa skracoval, treba podávať utrogestan do pošvy.

  • Krcok maternice

    , Autor: Johankaa7

    Dobry den pan doktor,

    Prosim o vas odborny nazor.
    V 18. Tyzdni som obcas zacala pocitovat mierne tvrdnutie brucha - vacsinou v noci pri nutkani na mocenie, alebo po vacsej fyzickej namahe. Bez bolesti.
    Na poradni mi doktorka prvy krat skontrolovala krcok a zmerala 31mm bez funnelingu. Nasadila mi progesteron na noc a magnerot 1 tabletu 3x denne. Fungovala som normalne s beznymi domacimi pracami, bez nejakej extremnej zataze. O dva tyzdne na kontrole (19+5) mi dr. zmerala krcok 27,4mm bez funnelingu a poslala ma hned do nemocnice s tym ze mi mozno budu robit cerklage.

    Na prijme mi na prehliadke bol zmerany krcok na 30,93mm bez funnelingu.
    Vag.: vulva, posva bpn, porcio konicke, branka jamka, hrdlo 1,5-2cm, mediosakrálne orientovane, tuhé, pôr. Cesty uzavreté, uterus velkosti grav. m. l. V. , palp. Nebolestivy, pocas vyš. normotonicky, oblast adnex bilat. bez palp. rezistencie a citlivosti, CD nevyklenuje.

    Lezala som v nemocnici 3 dni a dostala som magneziove infuzie.
    Potom mi znovu urobili cervikometriu (kde ma 1. Krat uporoznili aby som mala aj prazdny mocovy mechur) a vysledok bol 34mm, funneling negativny aj pri VM. Podla slov doktora: Vraj uplne normalny nalez. Hned ma pustili domov s tym, ze mam mat kludovy rezim a pokracovat v uzivani magnerotu a progestenonu na noc.

    Este podotknem, ze moja gynekologicka mi krcok merala v kresle v takom pololahu, a v nemocnici mi krcok merali v polohe na chrbte v uplnom lahu. Moze to ovplyvnit vysledok merania?

    Je mozne ze sa mi krcok predlzil?

    Nemam ziadne tazkosti, citim sa dobre. Tvrdnutie pocitujem len velmi zriedkavo (mozno 2x do tyzdna a vacsinou len v noci ked lezim na chrbte) a obcas pri chodzi citim mierny tlak v podbrusku.

    Co si o tom myslite? Je moj nalez kriticky? Aky rezim mam dalej dodrziavat? Je obcastne tvrdnutie v poriadku? Momentalne som v 21. Tyzdni tehotenstva.

    Vopred velmi pekne dakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    máte úplne normálne nálezy na krčku a nemusíte ma´t ani kľudový režim ani užívať progesterón, ste normálna tehotná a riziko potratu či predčasného pôrodu máte rovnaké ako všetky zdravé tehotné.
    Všetkým tehotným občas tvrdne maternica.

  • Progestanelle

    , Autor: Lucluc

    Dobrý deň,
    Rada by som sa poradila ohľadom užívania Progestanelle 100 v tehotenstve, som 17+3.
    V prvom trimestri som uzivala kvoli silnym bolestiam podbruska Duphaston, casom bolesti vymizli. Teraz sa objavia, ak mam tazsi den/dni, alebo fyzicky prezeniem aktivitu. Duphaston som nebrala zhruba od 11t a na poslednej kontrole,ked som spomenula obcasne bolesti, doktorka mi predpisala Progestanelle. V tej chvili mi nenapadlo sa spytat, preco iny liek ako v 1.trimestri a vlastne mi nepovedala ani ako ho užívať. Predpokladam, ze preventivne len 1 kapsulu vecer ale neviem, ci oralne alebo vaginalne. Ako sa prosim obvykle uziva v tehotenstve?

    V jednej z Vasich odpovedi na uzivanie Progestanelle spominate, ze spevnuje krcok maternice,preto sa zvykne davat prave pri skracovani krcka. Mna pri poslednej kontrole lekarka vaginalne nevysetrovala a zo spevnovania krcka mam obavy, pretoze pri prvom tehotenstve som krcok mala prilis tuhy a uplne zavtrety, rodila som 41+0.

    Moze docasne vaginalne uzivanie tohto lieku napr do 22-23tt ovplyvnit krcok, ze by bol az prilis stuhnuty a zavrety na porod?

    Ak je to iba preventivne, kvoli obcasnym bolestiam, je lepsie Duphaston alebo Progestanelle alebo radsej nic?

    Vopred ďakujem za pomoc,
    Lucia

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    prosím toto musíte skonzultovať s Vaším lekárom, ja naozaj neviem aký máte nález na krčku a prečo ste dostali liečbu, na bolesti brucha sa progesteron (ani duphaston ani progestanelle) určite nedáva.
    Ak by sa skracoval krčok je potrebné dávať progestanelle (nie duphaston) do pošvy, cez ústa to nemá význam.

  • DEXAMED

    , Autor: Nikiiiiiiii

    Dobrý večer. Môžu sa použiť kortikoidy na vývin pľúc DEXAMED 2x počas tehotenstva? Najprv v 26tt teraz mi ich dávajú v 34tt. Stretla som sa na oddelení s prípadmi kde si nečítajú poriadne spisy tak niesom úplne spokojna.
    Ďakujem za odpoved :)

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    celkovo je momentálne veľký tlak, aby sa kortikoidy (dexamed) podávali iba keď je to nevyhnuté a naozaj reálne hrozí predčasný pôrod. V praxi je to vtedy ak je krčok maternice pri cervikometrii kratší ako 15 mm, inak sa kortikoidy nemajú podávať. Opakované podávanie je veľmi kontroverzné, pretože ak naozaj nehrozí predčasný pôrod, prináša viac škody ako úžitku. Ak nemáte krátky krčok, podanie kortikoidov odmietnite.

  • Pôrod??

    , Autor: Miminkuska

    Dobre ráno,
    Pán doktor poraďte mi, že či sa stresujem zbytočne alebo ide o dôvod na obavy. Dva týždne dozadu som bola na poradni, momentálne som na konci 26tt, kde mi doktor povedal že mám krčok kratší ako by som mala mať, ale stále je norme, skratka že ho mám kratší ako som mala, ale stále to nie je pod to číslo na riziko, avsak posledné dve dni, cítim bábätko oveľa nižšie v bruchu ako predtým, teraz ho cítim akoby úplne na spolu panvy, predtým som ho cítila oveľa nižšie a cítim také akoby tlmené kopance, akoby ma kopalo tak jemnejšie na mechúr alebo konecnik, ale stále cítim tie pohyby na spodu brucha, dva dni som ho vôbec necítila v inej časti, predtým sa vždy kýval a kopkal po celom bruchubteraz len na spodu, môže to znamenať nieoc zle? :(

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    prosím Vás neexistuje "mať kratší krčok ako by som mala mať ale je to v norme", buď je to v norme, alebo je krčok skrátený.
    Normálna dlžka krčka je nad 25 mm. Vaše subjektívne pohyby nemusi vôbec nič zlé znamenať.
    Navrhujem navštívte Vášho lekára, nech Vám zmeria krčok maternice, ak je krčok skrátený, potrebná je liečba, ak je normálny, nič sa nedeje a máte normálnu tehotnosť. Ak sa lekár jasne nevyjadrí, zvážte jeho výmenu.