Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,246 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Tvrdnutie brucha

    , Autor: Tinka.2

    Dobrý deň prajem
    Čakám prvé bábätko takze tieto pocity neviem veľmi rozoznať. Posledné 2 dni cítim take tvrdšie bruško začal 25tt hlavne po stranách ako sú rebrá možno trochu vo vrchnej časti. Po stranách cítim pobolievanie akoby ťahavé. Spodok brucha mäkký. Všade sa píše že tvrdnutie trvá chvíľkovo a potom brucho zmäkne ja tento pocit nemám skôr akoby bolo tvrdšie stále oproti tomu aké bolo predtým hlavne teda po stranách. Na poradni som bola pred 5 dňami krčok tuhý uzavretý 3cm.
    Pohyby cítim nižšie v podbrušku akoby klopkanie do mechúra
    Môžu byt tieto pocity tvrdnutia alebo skôr rastu bábätka a celkovo aj naťahovania kože?
    Beriem magnezium 3x2 a Utrogestan večer peroalne.
    Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    utrogestan cez ústa nemá zvysel a magnézium nepredlžuje graviditu. Treba zmerať krčok maternice pomocou ultrazvuku. Ak by sa skracoval, treba podávať utrogestan do pošvy.

Podobné otázky

  • Vnútorne otváranie

    , Autor: Adusl

    Dobrý deň v utorok som mala poradňu som 26+2 tt. Doktor vag. ultrazvukom zistil že som vnútorné otvorená. Povedal že to nieje nič strašné kôli tomu že mám dostatočne dlhý krčok. V správe anatom. dĺžka hrdla 47 mm, vnútorná bránka vezikulacie 9 MM, funkčná dĺžka hrdla 39 MM. Predpísal mi progesterón 200 mg 2x1 tabletu na vkladanie plus nospu 2x1 tab plus magnézium 4x1 tab. Môžem vysadiť magnézium????Mávam z neho riedku stolicu no bojím sa ho vysadiť. ( Pred tehotenstvom som brala vysoké davky). Tvrdnutie bruška sa po progesterone zmiernilo. Je to otváranie také vážne ? Pomôže úplne progesterón na tvrdnutie brucha ? Doktor povedal že môžem normálne fungovať len mám oddychovať s vyloženou panvou len že ja sa veľmi bojím pretože všade strašia že vnútorne otváranie je to najhoršie. Som z tohto druhého tehotenstva už dosť psychicky unavena keď že môj doky má stále s niecim strasi. Môže sa vnútorna bránka zas vrátiť naspäť ? Mne povedal že ano. Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    máte normálnu dlžku krčku a nie je potrebné nič podnikať, ste z tohto pohľadu úplne neriziková, ak bolo meranie urobené normálnym spôsobom.

  • Hroziaci predcasny porod

    , Autor: Monkabum

    Dobry den,
    minuly tyzden som bola hospitalizovana pre pravidelne tvrdnutie brucha a bolesti krizov. 30+6. Cervikometria pri prijme 2,3. Vcera pri prepustani som mala krcok 2,9 a T. Dnes na kontrole u svojho gynekologa krcok merany vaginalne s hodnotou 2,9 ale v sprave mam napisane CS 7, uterus hypertonicky, odoslana do rizikovej poradne. Aktualne som 32+1, mam obcasne tvrdnutie brucha parkrat do dna. Mala som vysetrenie len ultrazvukom, pohmatom nie, je len na zaklade toho mozne urcit CS a mam sa obavat tej hodnoty 7?

  • Krčok

    , Autor: Lucik...

    Dobrý večer,
    chcem sa opýtať, aktuálne som v 30tt, beriem už viac ako mesiac Utrogestan 0-0-2 tbl kvôli skracovaniu krčka, v pondelok som bola na poradni u svojej gynekologicky kde mi zistila zhoršený nalez krčka na 25mm s tým že pri tvrdnuti 19-20mm, odporučila má na hospitalizáciu kde som hneď išla a včera má po 2 dňoch prepustili s tým, že tvrdnutie brucha ktoré som mala často aj pri tom ako som mesiac doma ležala je fyziologické, napichali ma magneziami a aj naďalej mam doma brať svoj Magnerot a odporučili sledovať krčok každé 2 týždne u svojej doktorky. Mám aj ATB na opakovaný zápal močových ciest. Chcem sa ale opýtať, doktorka mi odporučila kludovy režim s liečbou ale teraz v sobotu mame svokrovu oslavu kam treba autom cestovať cca hodinu. Na oslave by som samozrejme ležala, miestami sedela ak sa bude jesť. Ide mi o to, či mi odporúčate na takúto oslavu ísť aj s tou cestou po našich rozbitých cestách kde to v aute riadne natriasa alebo radšej mam ostať doma ležať ako doteraz a neriskovať to? Na oslave bude dosť ľudí a deti, takze bude tam aj hluk a tak ako na oslave býva. Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    kľudový režim nepredlžuje graviditu, problém s oslavou vidím skôr v tom, že budete vzdialená od Vašej pôrodnice, ak by sa náhodou niečo stalo (zrejme sa nič nestane). Dôležité je naozaj sledovanie dynamiky dlžky krčka na rajone a utrogestan. Je možné, že po vyliečení infekcie močových ciest sa situácia ukludní.

  • Krátky krcok (30+0tt)

    , Autor: Lauri23

    Dobrý deň, chcela by som sa Vás spýtať, čo môže byt príčinou skracovania krčka v tehotenstve (prvorodička, bez operácii, neužívam žiadne lieky). Bola som hospitalizovaná a prepustili ma do domácej liečby, kde mi do správy napísali: cervikometria UZV 18mm, pôrodnícky nález 2cm sakrálne, CK uzatvorený.
    Dali mi užívať magnosolv 2x1, v prípade potreby si mám dať magnezium tabletove, macmiror na 7 dni a následne užívať utrogestan 1 večer.
    Tvrdnutie brucha nepociťujem.
    Moja otázka je:
    - čo môže spôsobovať skracovanie krčka pri kľudovom režime ?
    - zafarbenie po macmirore na zltohnede až hnedé (akokeby spinenie) na pohotovosti mi povedali že krvácanie po vyšetrení nevidia a plod je v poriadku ?
    - ženy s takým krčkom v 31tt udržia bábätko do konca tehotenstva?
    Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    18 mm naozaj predstavuje skrátený krčok a podávanie utrogestanu 200 mg do pošvy je plne indikované. Takéto skracovanie môže znamenať nedostatočnosř krčka maternice, tkanivá krčka sú mäkké a krčok neudrží tehotenostvo. Našťastie veľká väčšina žien aj s takto skráteným krčkom rodí v termíne. Určite je potrebné opakvoané vyšetrenie, aby bola jasná dynamika nálezu.

  • Krcok maternice

    , Autor: Johankaa7

    Dobry den pan doktor,

    Prosim o vas odborny nazor.
    V 18. Tyzdni som obcas zacala pocitovat mierne tvrdnutie brucha - vacsinou v noci pri nutkani na mocenie, alebo po vacsej fyzickej namahe. Bez bolesti.
    Na poradni mi doktorka prvy krat skontrolovala krcok a zmerala 31mm bez funnelingu. Nasadila mi progesteron na noc a magnerot 1 tabletu 3x denne. Fungovala som normalne s beznymi domacimi pracami, bez nejakej extremnej zataze. O dva tyzdne na kontrole (19+5) mi dr. zmerala krcok 27,4mm bez funnelingu a poslala ma hned do nemocnice s tym ze mi mozno budu robit cerklage.

    Na prijme mi na prehliadke bol zmerany krcok na 30,93mm bez funnelingu.
    Vag.: vulva, posva bpn, porcio konicke, branka jamka, hrdlo 1,5-2cm, mediosakrálne orientovane, tuhé, pôr. Cesty uzavreté, uterus velkosti grav. m. l. V. , palp. Nebolestivy, pocas vyš. normotonicky, oblast adnex bilat. bez palp. rezistencie a citlivosti, CD nevyklenuje.

    Lezala som v nemocnici 3 dni a dostala som magneziove infuzie.
    Potom mi znovu urobili cervikometriu (kde ma 1. Krat uporoznili aby som mala aj prazdny mocovy mechur) a vysledok bol 34mm, funneling negativny aj pri VM. Podla slov doktora: Vraj uplne normalny nalez. Hned ma pustili domov s tym, ze mam mat kludovy rezim a pokracovat v uzivani magnerotu a progestenonu na noc.

    Este podotknem, ze moja gynekologicka mi krcok merala v kresle v takom pololahu, a v nemocnici mi krcok merali v polohe na chrbte v uplnom lahu. Moze to ovplyvnit vysledok merania?

    Je mozne ze sa mi krcok predlzil?

    Nemam ziadne tazkosti, citim sa dobre. Tvrdnutie pocitujem len velmi zriedkavo (mozno 2x do tyzdna a vacsinou len v noci ked lezim na chrbte) a obcas pri chodzi citim mierny tlak v podbrusku.

    Co si o tom myslite? Je moj nalez kriticky? Aky rezim mam dalej dodrziavat? Je obcastne tvrdnutie v poriadku? Momentalne som v 21. Tyzdni tehotenstva.

    Vopred velmi pekne dakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    máte úplne normálne nálezy na krčku a nemusíte ma´t ani kľudový režim ani užívať progesterón, ste normálna tehotná a riziko potratu či predčasného pôrodu máte rovnaké ako všetky zdravé tehotné.
    Všetkým tehotným občas tvrdne maternica.