Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,246 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Progestanelle

    , Autor: Lucluc

    Dobrý deň,
    Rada by som sa poradila ohľadom užívania Progestanelle 100 v tehotenstve, som 17+3.
    V prvom trimestri som uzivala kvoli silnym bolestiam podbruska Duphaston, casom bolesti vymizli. Teraz sa objavia, ak mam tazsi den/dni, alebo fyzicky prezeniem aktivitu. Duphaston som nebrala zhruba od 11t a na poslednej kontrole,ked som spomenula obcasne bolesti, doktorka mi predpisala Progestanelle. V tej chvili mi nenapadlo sa spytat, preco iny liek ako v 1.trimestri a vlastne mi nepovedala ani ako ho užívať. Predpokladam, ze preventivne len 1 kapsulu vecer ale neviem, ci oralne alebo vaginalne. Ako sa prosim obvykle uziva v tehotenstve?

    V jednej z Vasich odpovedi na uzivanie Progestanelle spominate, ze spevnuje krcok maternice,preto sa zvykne davat prave pri skracovani krcka. Mna pri poslednej kontrole lekarka vaginalne nevysetrovala a zo spevnovania krcka mam obavy, pretoze pri prvom tehotenstve som krcok mala prilis tuhy a uplne zavtrety, rodila som 41+0.

    Moze docasne vaginalne uzivanie tohto lieku napr do 22-23tt ovplyvnit krcok, ze by bol az prilis stuhnuty a zavrety na porod?

    Ak je to iba preventivne, kvoli obcasnym bolestiam, je lepsie Duphaston alebo Progestanelle alebo radsej nic?

    Vopred ďakujem za pomoc,
    Lucia

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    prosím toto musíte skonzultovať s Vaším lekárom, ja naozaj neviem aký máte nález na krčku a prečo ste dostali liečbu, na bolesti brucha sa progesteron (ani duphaston ani progestanelle) určite nedáva.
    Ak by sa skracoval krčok je potrebné dávať progestanelle (nie duphaston) do pošvy, cez ústa to nemá význam.

Podobné otázky

  • Progesteron

    , Autor: vesssa

    Dobry den pan doktor,

    mala by som otazku ohladom podavania progesteronu vaginalne (7 mesiac ) do 34tt.

    Je nejaky rozdiel medzi liekmi Progestenalle 200 a utrogestan? Ktory je lepsi v pribalovom letaku utrogestan je napisane ze sa pouziva vaginalne v pripade predcasneho porodu pri progestanelle nie je a i tak mi bol predpisany. Mam trosku obavy ci bol spravne urceny.

    Bol mi dany preventivne. Oplati sa ho brat preventivne nie su nejake vedlajsie ucinky na dietatko v brusku? Mam hydronefrozu ktora sa zhorsuje tak z dovodu toho asi mi bolo predpisane keby drazdila oblicka maternicu. je mozne ze zvacsujuca sa oblicka moze spustit porod?

    v Pripade ze ho vysadim v tom 34 tt nespusti sa pri poklese hormonu porod?

    a este otazocka mam asi hranicny hemoglobin z Krvneho obrazu bol mi predpisany Maltofer... je to bezpecný liek v tehotenstve? zlozenie v pribalovom letaku je aj z takych zloziek ktore ak napisem do googlu vyskocia strasne veci. tak ma to znepokojilo. Ale nebolo mi vobec vysvetlene co znamena ked ma zena v tehotenstve nizke zelezo co sa moze stat s dietatkom v brusku je ohrozene? co mu hrozi?

    vopred dakujem za odpoved.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    progesteron do pošvy (utrogestan, progestanelle) sa dáva v týchto dvoch prípadoch
    - žena v minulej tehotnosti predčasne porodila
    - žena má skrátený krčok, menej ako 25 mm.
    Inak podávanie nebolo overené štúdiami. Liek je bezpečný, ale mal by sa podávať iba keď je na to dôvod. Dilatácia obličky nie je dôvod na podávanie progesteronou a predčasný pôrod sama o sebe nespúšťa.
    Progesteron do pošvy účinkuje tak, že spevňuje štruktúru krčku a bráni jeho skracovaniu. Vysadením sa predčasný pôrod nespustí.
    Maltofer je bezpečný. Chudokrvnosť v tehotnosti zvyšuje riziko rôznych komplikácii, preto sa železo štandardne podáva ak je potrebné.

  • Duphaston vs Progestanelle

    , Autor: katarinaa

    Dobrý deň, je duphaston 100mg (2x denne 1tbl) to isté ako Progestanelle 200mg (1x denne 1 tbl vaginálne)? Má to rovnaký účinok alebo je v tom nejaký rozdiel? Ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    závisí na indikácii. Ak sa dáva vaginálne progesteron kvôli skrátenému krčku maternice, tak to nemá alternatívu, pretože sa vstrebáva rovno do krčku a spevňuje ho. Nie je to to isté.

  • Hrozba predčasného pôrodu

    , Autor: Sabi123

    Dobry deň, aktuálne som v 33 týždni, na poradni mi lekár zistil skrátený krčok na 2cm (iba pohmatom, meranie nie), doteraz bolo všetko v poriadku, bez komplikácií a problémov, je to prvé tehotenstvo. Mám 30r, netrpím nadváhou, neužívam žiadne lieky, hýbem sa aktívne aj počas tehotenstva. Lekar mi predpísal progestanelle 100mg, mám obmedziť fyzickú aktivitu “aby nebol predčasný pôrod”.
    Som z tejto situácie trochu zmätená aj znepokojená, je tento postup v poriadku? Hrozí v takejto situácii predčasný pôrod? Akým spôsobom by som mala obmedziť fyzickú aktivitu? Keď som dlhšie bez pohybu, mám bolesti krížov, neviem si to predstaviť (som zvyknutá plávať, behať, cvičiť)
    V poslednom rade mám obavy, či tento liek nemôže negatívne ovplyvniť spôsob akým sa telo chystá na pôrod…
    Dakujem vam za odpoved a prajem pekný deň :-)

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    je to nezmysel. Pokiaľ nemeral krčok ultrazvukom a ten nebol výrazne skrátený, tak máte riziko predčasného pôrodu rovnaké ako ostatné tehotné. Netreba nič špeciálne robiť, 2 cm krčok pohmatom je úplne normálny nález.

  • Progestanelle, Fluomizin

    , Autor: Nikola_

    Dobrý den,
    jsem momentálně v 10 tyd. a už 2 týdny mě trápí pálení při močení. Užívala jsem Augmentin, akutní příznaky odezněli, ale svrbění a pálení při čůrání stále přetrvává. Po douzivani ATB byla moc chemicky čistá, ale v kultivaci moci stále figuruje Ent.faecalis 10v5. Mam i slabý nažloutlý výtok. Dostala jsem od lékaře ještě Fluomizin. Vkládám si ale i Progestanelle. Je možné obojí vkládat večer, či je třeba časový rozestup? Mockrat děkuji za odpověď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    myslím, že by bolo dobré dať si odstup pár hodín, alebo počas užívania fluomizinu progestanelle vynechať, v 10 týždni vaginálne podanie možno nahradiť aj klasickým prehĺtaním.

  • Hematóm a nekrvácam

    , Autor: lenkamisko

    Dobrý deň, od začiatku tehotenstva si pichám clexane, som po IVF a brala som amelgén, teraz progestanelle...2 ráno, 3 večer. V 13. týždni mi zistili hematóm o veľkosti 5 cm x 3 cm. Som v 14. týždni a od začiatku tehotenstva som ešte ani raz nekrvácala...čím to môže byť spôsobené prosím Vás? Mám sa pripraviť na najhoršie? Ďakujem vopred za odpoveď

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    áno, hematom môže byť následok začínajúceho sa potratu. Treba počkať ako sa situácia vyvinie, šanca že plod vydrží sa nedá nejako spočítať.