Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,246 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Pôrod??

    , Autor: Miminkuska

    Dobre ráno,
    Pán doktor poraďte mi, že či sa stresujem zbytočne alebo ide o dôvod na obavy. Dva týždne dozadu som bola na poradni, momentálne som na konci 26tt, kde mi doktor povedal že mám krčok kratší ako by som mala mať, ale stále je norme, skratka že ho mám kratší ako som mala, ale stále to nie je pod to číslo na riziko, avsak posledné dve dni, cítim bábätko oveľa nižšie v bruchu ako predtým, teraz ho cítim akoby úplne na spolu panvy, predtým som ho cítila oveľa nižšie a cítim také akoby tlmené kopance, akoby ma kopalo tak jemnejšie na mechúr alebo konecnik, ale stále cítim tie pohyby na spodu brucha, dva dni som ho vôbec necítila v inej časti, predtým sa vždy kýval a kopkal po celom bruchubteraz len na spodu, môže to znamenať nieoc zle? :(

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    prosím Vás neexistuje "mať kratší krčok ako by som mala mať ale je to v norme", buď je to v norme, alebo je krčok skrátený.
    Normálna dlžka krčka je nad 25 mm. Vaše subjektívne pohyby nemusi vôbec nič zlé znamenať.
    Navrhujem navštívte Vášho lekára, nech Vám zmeria krčok maternice, ak je krčok skrátený, potrebná je liečba, ak je normálny, nič sa nedeje a máte normálnu tehotnosť. Ak sa lekár jasne nevyjadrí, zvážte jeho výmenu.

Podobné otázky

  • hrozí predčasný pôrod alebo potrat???

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    23.3.2011 som bola na poradni, TT 26+4. Lekar ma stale upozornuje na napnute klenby a chce ma zakazdym nechat na PN, strasi ma potratom alebo predcasnym porodom, doporucuje klud a nenamahat sa. Krcok ma 2,5 cm, cervikalne skore 40 mm (dufam, ze som to napisala dobre, lebo sa to po nom neda citat). Ja sa citim dobre, nic ma neboli, pohyby citim. Myslite si, ze hrozi potrat alebo predcasny porod???

  • porod

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den.ak mam kvasinky moze to nejako ovplivnit porod??dakujem za odpoved

  • Tehotná a už otvorená.

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer. Som v 32 týždni tehotenstva. Už jedno tehotenstvo mám úspešne za sebou. Chcela by som spýtať. Minulý týždeň som bola na poradni a lekár po vyšetrení mi povedal, že vonkajšie mám otvorené už na dva prsty. A že krčok je mäkký. Čo to znamená??? Niekedy cítim, že bábo je veľmi nízko. Je to nebezpečné
    ??? Hrozí skorý pôrod??? ďakujem

  • nalez

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den pan doktor, miinuly tyzden som sa vratila z nemocnice, prijali ma tam s castym tvrdnutim bruska, to sa nezlepsilo ani teraz doma, niekedy mam pocit, ze je brucho viac tvrde ako v pokoji. beriem na to magnezium, ale nic to so mnou nerobi. nedal by sa v lekarni kupit na to iny volne predajny liek?
    okrem toho sa mi dnes dostala do ruk sprava z nemocnice, kde moj nalez pri prijati popisali takto: krcok formovany, orientovany medialne, branka-vonk. pre hrot prsta, vnutorna zatvorena, uterus hebd. 28-29 - iritabilny, okolie volne. Portio hladke - MOP: II. b + ojedinele mycelie.
    teraz som 31+4tt, nehrozi mi podla tohto nalezu predcasny porod?? ake velke je riziko? co su to mycelie? krcok mam mäkky, DCK pri prepusteni z nemocnice bolo 40+

    za odpoved vam vopred dakujem, s pozdravom viki

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nález je normálny a zrejme predčasný porod pri takomto náleze nehrozí, ale nález sa samozrejme može zmeniť.
    mycélie sú telá húb, nachádzajú sa v pošve normálne. Ak máte výtok a svrbenie, tak si kúpte canesten krém.
    neviem čo je to DCK.

  • Cervix

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor,
    chcela by som sa Vás opýtať, dnes som bola u môjho lekára, som v 34 a 4dni tehotenstva, vyšetril ma, povedal, že mám prísť o 2 týždne a nič viac. Ale doma keď som si doma prezrela svoju tehotenskú knižku, je tam napísané, že cervix 3. Znamená to, že sa otvára krček maternice??? Nie je to skoro na 34 týždeň??? Hrozí predčasný pôrod???
    Mávam raz za deň bolesti v podbrušku, lekár mi povedal, že to je normálne.
    Takže otázka: je to naozaj normálne a je všetko v poriadku???
    Veľmi pekne Vám vopred ďakujem za odpoveď a prajem pekný deň.