Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
18,568 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • hroziaci potrat

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobrý deň pán doktor,mám na Vás zopár otázok.som v 10.týždni, toto je moje druhé tehotenstvo.po pôrode prvého syna mi zistili trombofíliu mutácia FV Leiden a od začiatku tohto tehotenstva si pichám denne Fraxiparin.asi pred dvoma týždňami som začala krvácať, hospitalizovali ma s diagnózou hroziaci potrat a zistili, že sa mi v maternici vytvárajú krvné zrazeniny.plod rastie, už nekrvácam.chcem sa spýtať:
    1.môžu tie zrazeniny spôsobiť potrat alebo predčasný pôrod?
    2.môže trombofília spôsobiť, že dieťa bude mať nejaké vrodené vývojové chyby?prvý syn mal viaceré vrodené chyby srdca, doteraz nezistili príčinu.
    3.môžem rodiť spontánne alebo je nutný cisársky rez?
    Ďakujem za odpovede, pekný deň prajem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    1. tieto zrazeniny sú skor prejavom hroziaceho potratu ako jeho príčinou
    2. nie, liečená trombofília nie je príčinou vrodených chýb
    3. ak nie je iný dovod možete rodiť spontánne

Podobné otázky

  • Krvácanie v 7. týždni

    , Autor: Jakub92

    Dobrý deň, chcel by som poprosiť o vysvetlenie. U mojej ženy sa nasledujúci deň po gynekologickom vyšetrení objavilo krvácanie, krv bola jasne červená, mala znečistené celé nohavičky, nesprevádzali ju žiadne bolesti ani kŕče, ale zintenzívnil sa jej pocit nevoľnosti, nutkanie na zvracanie, bolesť hlavy a silná únava. Na druhý deň krvácanie pretrváva, ale menej. Čo to môže znamenať a ako ďalej treba postupovať? Ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    môže ísť o náhodu. Ale ak bral kolega pri vyšetrení cytologický ster, tak krvácanie môže byť aj po stere a nijako to neohrozuje tehotenstvo.
    Inak môže ísť aj o hroziaci potrat, ale kým sa manželka necíti dobre, tak zrejme plod žije. Stačí kontrola v poradni podľa objednania.

  • Vytok

    , Autor: Nana2728

    Dobrý deň, som v 6. Týždni, včera som si nasla na intímke asi o veľkosti eurovky spinenie – hlienovite skôr hmavohnede, bez zápachu nič má neboli. Keď som na toalete tiež si vsimnem akoby som splnila, nie veľa, skôr ako keď mi končila menstruacia a žena už len špiní. Je to normálne alebo mám pre istotu navštíviť gynekologickú? Picham si injekcie na riedenie krvi, pretože som mala trombozu pred 7 rokmi, môže to s tým súvisieť? Ďakujem veľmi pekne.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    každé zakrvácanie v tehotnosti môže znamenať hroziaci potrat, ale nedá sa tomu nijako zabrániť, preto pri takto slabo zašpinení, nie je potrebné vyhľadať lekára, ak ste už mali potvrdnú tehotnosť. Treba počkať, ako to dopadne.

  • Špinanie

    , Autor: Natty

    Dobrý deň,
    Pán Doktor chcela by som sa opýtať v piatok 22.9. som začala 8tt tehotenstva a v nedeľu som si všimla slabunké hnedé špinenie so slabunkou vôňou krvi, ale bolesť v podbrušku necítim ani nic iné. Sledujem to a nevidím tam čerstvú červenú krv ani nic podobne aj keď teraz podvečer keď dlhšie nejdem na WC príde mi, že sa tam trocha viac toho nazbieralo, samozrejme chápem že v tele sa deje veľa zmien a môže sa to stať, len trocha ma to vystrašilo lebo v prvom tehotenstve som sa s tým nestretla.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    každé krvácanie môže znamenať hroziaci potrat, ale s tým nevieme nič urobiť. Treba počkať, ako sa situácia vyvinie, ak sa nebude krvácanie opakovať, riziko nepriaznivého výsledku je malé.

  • Špinenie

    , Autor: Michaelita

    Dobrý deň, pán doktor,
    Chcela by som sa spýtať na špinenie počas tehotenstva. Som na začiatku 8.tt. ale už približne 2 týždne spinim, na začiatku to bol svetlo ružový výtok, potom sa objavilo aj krvácanie tmavo červenej farby a teraz skôr výtok do hneda a bolesti v podbrušku. Bola som aj na pohotovosti aj u svojho gynekológa. Obaja pred týždňom potvrdili, že je všetko v poriadku a doktorka mi nasadila duphaston 2x1. Lenže stále to neprestáva a už týždeň špinim každý deň. Môže to byť niečo vážnejšie? Už som raz potratila a mám z toho obavu.
    Prípadne pomohol by mi ascorutin alebo to môže uškodiť plodu?

    Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    takéto špinenie môže znamenať hroziaci potrat, ale nedá sa to nijako ovplyvni´t, ak sa má plod potratiť, tomu sa nedá zabrániť. Nie sú presvedčivé dôkazy, že Duphaston by znižoval riziko potratu, ale dáva sa ako jediná možno účinná liečba. Ascorutin nemá význam. Treba počkať ako sa situácia vyvinie.

  • Hematóm a cestovanie lietadlom

    , Autor: Jesssso

    Dobrý, chcela by som sa opýtať či je bezbezpečné letieť 2h 45min letom, ak mám hematóm. Som v 15 tt. Vopred ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    samotný let nemá vplyv na plod v 15. týždni ani pri hematome. Je otázka, či je vhodné vôbec cestovať, ak máte takto rizikové tehotenstvo a reálne hroziaci potrat.