Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,246 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Tehotenstvo

    , Autor: Nata2905

    Dobrý deň môžem sa opýtať začínam 17 týždeň a boli má pod bruškom keď vstávam že sa nemôžem ani narovnať a pri chôdzi ties neviete čoto môže byť v stredu som bola v poradni všetko bolo ok

Podobné otázky

  • Tehotenstvo počas dojčenia

    , Autor: Kristínnka

    Dobrý deň mala by som pár otázok. Od pôrodu to už je vyše 3 mesiacov, u svojho gynekológa som ešte nebola. Počas 6 nedelia som krvácala 5 týždňov potom som dostala aj normálnu menštruáciu. Minulý mesiac a ani tento mesiac zatiaľ sa menštruácia nedostavila. Chcem sa spýtať ako to je s menštruáciou po pôrode keď je dieťa kojené. Mala som aj dvakrát nechránený styk pri ktorom sme nedávali pozor. Môžem tak skoro otehotnieť ? Ďakujem za odpoveď pekný deň

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    riziko otehotnenia je asi 2% závisí na viacerých faktoroch. Pri dojčení však menštruáciu mať vôbec nemusíte, alebo bude nepravidelná, alebo normálna, všetko je normálny stav.
    Ak chcete znížiť riziko neželanej gravidity (pôrody tesne za sebou zvyšujú riziká niektorých komplikácii) dajte si napísa´t antikoncepciu pre dojčiace ženy, alebo si kúpte lokálnu chemickú antikoncepciu v lubrikačnom gely (spermicídny gel),

  • Kupalisko

    , Autor: Jana222

    Dobry den, mam podozrenie na tehotenstvo, ca 1.az 2.mesiac tehotenstva. 30.7.cestujem s rodinou do Sturova a planujeme ist na kupalisko. V takto skorych pripadnych zaciatkoch tehotenstva sa mozem ist kupat dopočkaj verejneho bazena? Tampon by som pouzila specialny na kupanie. Vdaka.

  • Tehotenstvo a fajcenie

    , Autor: šandyy

    Dobry den , chcem sa opytat, ak som fajciar konkretne iqos a zistila som ze som tehotna, je velky problem si raz za cas dat? Kedze som doteraz vlastne fajcila kazdy den aspon 10.
    Tak isto sa chcem opytat ako je to s cvicenim. Som 6tt+2
    Dakujwm

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    cvičiť môžete až do pôrodu takmer bez obmedzenia, prospieva to nielen Vám ale aj plodu. Naopak nikotín je pre plod škodlivý aj pri IQOS a odporúčam Vám s tým prestať a už po pôrode ani nezačať. Existujú aj ambulancie, kde Vám pomôžu skončiť s fajčením.

  • Placenta praevia marginalis

    , Autor: Johnya

    Dobrý deň, chcela by som sa poradiť už mesiac som hospitalizovaná v nemocnici pre nízko uloženú placentu (praevia marginalis) pre krvacanie. Podávajú mi liečbu (dicynone 3-4x ,trenolk), ktorá zaberie, no akonáhle mi ju začnú postupne vysádzať vždy sa spustí silne krvacanie, pri ktorom zaberie len trenolk. Cely mesiac len ležím, hýbem sa minimálne Momentálne som 30+4 a hemoglobín mám 96 (od začiatku tehotenstva beriem Globifer 2x1) placenta bola od vnútornej bránky na začiatku hospitalizácie 0,4 mm teraz by mala byť 1,4 cm. Je možnosť, že krvacanie ustúpi úplne alebo čo môžem urobiť, aby nebolo. Prip odporučate nejakú inú liečbu?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    takýto prísny kľudový režim nie je úplne ideálny, hoci zakrvácate, tehotenstvo pokračuje úspešne ďalej, dokonca okraj placenty sa vzdaluje od bránky. Neviem čo je trenolk, ale ak máte posteľ dole hlavou, tak to určite neúčinkuje a neodporúča sa to.
    Dicynone spevňuje cievy, ale či naozaj zastaví krvácanie je otázne. Vo Vašom prípade je potrebné iba počkať na vývoj situácie, je možné, že ak sa placenta ešte viac vytiahne, krvácanie ustane.

  • Unik plodovej vody

    , Autor: Dusana_11

    Dobrý deň, možno úplne hlúpa otázka???????? ale ako spoznám prípadný únik plodovej vody? Opíšem situáciu:Dnes sme šli na kúpalisko a po ceste som mala už plavky a pokiaľ sme tam došli už som mala malý mokrý fliačik na kraťasoch. A plavky viac prepúšťajú. Tam som mala mokrý fľak tiež.Nekúpala som sa a mala som so sebou náhodou aj vložku tak som si ju založila keby čo. No tak 3-4 hodiny od toho a vložka úplne suchá???????? mám podozrenie, že išlo skôr o únik moču (aj mi to tak páchlo ale tak nikdy človek nevie) alebo teda mala som tú noc predtým aj preventívne čípok probiotiká Gynimun a to vyteká niekedy aj počas celého druhého dňa.Otázka je- keby mi unikala po kvapkách plodová voda, vložka by bola asi aj tak časom úplne mokrá či? Nevsiakla by proste plodovu vodu uplne dovnutra. Asi by nebolo možné, že uniklo kúsok raz a potom už vôbec nič…. Lebo nechala som si vložku stále preventívne aj na noc a proste stále je uplne suchá ked po nej prejdem prstom. Len mi to vŕta hlavou???? kebyze aj chcem ist na pohotovost nechat to skontrolovat, tak nemam co????
    Resp. Vie kusok vody odtiecť a už neodtečie? Ohrozuje to nejako tehotenstvo ? Vždy som si myslela, že ak raz unikne, postupne bude unikať, keďže je plodový vak porušený. Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    plodová voda uniká po "kvapkách" veľmi zriedka, a takmer vždy keď sa takéto niečo objaví je to moč alebo pošvový sekrét. Plodovej vody je v termíne pôrodu až liter a uníká väčšinou celá naraz. Ak máte suché vložky, nie je potrebné zaťažovať pohotovosť zbytočným vyšetrením, aj tak by sa nič neobjavilo.