Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
18,811 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Tehotenstvo

    , Autor: Nata2905

    Dobrý deň môžem sa opýtať začínam 17 týždeň a boli má pod bruškom keď vstávam že sa nemôžem ani narovnať a pri chôdzi ties neviete čoto môže byť v stredu som bola v poradni všetko bolo ok

Podobné otázky

  • Stres v tehotenstve

    , Autor: Tinka.2

    Dobrý deň,
    Doteraz som mala tehotenstvo viac menej v poriadku no posledný týždeň bol hlavne psychicky náročný (rodinné problémy) môže tento stres nejako uškodiť bábätku alebo vyvolať predčasný pôrod ?(od 19tt do 20tt). Na mierne tvrdnutia brucha som brala magnezium.
    Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    predstavte si tehotné ženy na Ukrajine, kam im denne russkí teroristi hádžu na domy a nemocnice bomby. To je stres, a napriek tomu sa tam rodia väčšinou zdravé deti.
    Naše bežné životné situácie, ktoré sa javia pre nás ako zaťažujúce sú oproti tomu "rajská záhrada" a naše telo sa s nimi bez problémov vyrovná.

  • Protrombin G20210A heterozygot

    , Autor: nandeska

    Dobry den pan doktor,

    tento tyzden som zistila tehotenstvo, ktore mi bolo potvrdene gynekologom s predpokladanym 4/5tt. Nakolko mi uz skor bola zistena heterozygotna mutacia Protrombinu G20210A, bola som hned odoslana na hematologiu. Odbery mi na hematologii v ten den robene neboli a zhodnotena som bola len na zaklade toho, ze som dosial asymptomaticka a doteraz som nemala ziadne problemy. Ide o moje prve tehotenstvo vo veku 31 rokov.

    Vysledkom vysetrenia bolo, ze nemam indikovanu profylaxiu LMWH a mam prist na kontrolu az o mesiac, kde sa uz budu robit aj odbery a zvazi sa liecba.

    Som z toho trochu rozpacita, kedze gynekolog ma na hematologiu poslal s tym, ze urcite budem musiet okamzite cim skor zacat s podavanim nizkomolekuloveho heparinu, hlavne na ochranu plodu. Na hematologii vsak tuto nutnost vylucili a doporucili sledovanie hodnot - avsak az od dalsieho mesiaca.

    Chcem sa vas opytat na nazor co sa tyka tejto mutacie ci s nou mate skusenosti - ci je pri nej v tehotnosti nasadenie preventivnej liecby LMWH nutne alebo postacuju pravidelne hematologicke kontroly?

    Dakujem za odpoved

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    tieto a podobné mutácie sú veľmi časté a iba vo veľmi málo prípadoch je indikované podanie LMWH, pri heterozygotných konšteláciách väčšinou naozaj nie je potrebné. Som rád, že konečne sa už nepodávajú lieky zbytočne a "pre istotu", pretože všetky lieky majú aj svoje riziká.

  • Mimomaternicové tehotenstvo a dutinka v maternici

    , Autor: katarinaa

    Dobrý deň, pred týždňom v utorok som mala krvný odber hcg - hodnota bola 9,14 a na sone nebolo vidieť nič. Pani doktorka si myslela že pôjde o biochemické tehotenstvo, preto ma objednala na kontrolný odber a sono o týždeň. Výsledok utorkového odberu odberu bol 104,9. Deň na to na sone povedala, že v maternici vidí "dutinku". Čo je to prosím vás tá dutinka? Je to nejaké synonymum pre gestačný vak alebo čo to vlastne je a čo to znamená? Stále totiž hovorí že sa nedá vylúčiť zatiaľ ešte ani mimomaternicové tehotenstvo, že uvidíme. Budúcu stredu mám kontrolný odber a budúci piatok kontrolné sono. Myslíte že už by mohlo byť na usg aj vidieť niečo čo nám potvrdí že neide o mimomaternicové tehotenstvo? Prípadne mala by som nejaké príznaky už teraz ak by išlo o mimomaternicové? Cítim sa úplne v poriadku, preto nerozumiem prečo to stále spomína. Ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    hladiny HCG sú extrémne nízke a jedná sa pravdepodobne o začínajúce tehotenstvo. Plod v maternici by mal byť na 100% vidno až pri hladine HCG okolo 1000, takže počkajte na to sono v piatok a uvidí sa.

  • Čerstvá klobása v tehotenstve

    , Autor: Petruša02839

    Dobrý deň pán doktor mohla by som zjesť čerstvú klobásu ktorá bola grilovaná ? Neviem ako dlho sa grilovala pretože dala nám to svokra. Robila to počas obeda takže už pravdepodobne bude vychladnutá tak by som si ju zohriala v mikrovlnke. Nehrozí mi z takejto klobásy texoplazmóza nemusím sa obávať ? Akurát je ešte to že je ta klobása dosť mastná. Som v 21 týždni tehotenstva. Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak bola klobáska ugrilovaná, tak sa toxoplazmozy nemusíte obávať. Čo sa týka masti, tak tá tehotenstvo neohrozuje, na druhej strane nie je to ideálna súčasť zdravej stravy, ale raz za čas si to možno dopriať, hlavne ak je to od milovanej svokry.

  • Tehotenstvo po potrate

    , Autor: DIDI97979797

    Dobrý deň, 25.01.2024 som potratila dieťa v 20.týždni z dôvodu neliečenej infekcie e-coli. Chcela by som sa Vás opýtať po akom čase sa môžeme pokúšať znova o dieťa, pretože na jednej kontrole mi povedali počkať 2-3 cykly a na druhej 1 cyklus. Ako sa vyhnúť infekciám v tehotenstve, aby tehotenstvo bolo úspešné? Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    iba krátka poznámka, naozaj som sa nikdy nestretol, že by infekcia e. coli spôsobila potrat. Maximálne ak by bol závažný zápal obličky s vysokými horúčkami spôsobený touto baktériou, viem si predstaviť, že žena potratí.
    E. coli je normálna súčasť pošvovej flóry. Ak by aj napadla plod, väčšinou je za tým iná príčina.
    Bolo by dobré to celé došetriť a určiť správnu stratégiu do ďalšej tehotnosti.