Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,077 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • srdiečko

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den..bola som na kontrole,a doktor nemohol najst tlkot srdiecka maleho..tak sa pozrel na ultrazvuk a az tam uvidel,vraj bolo schovane na boku..stava sa to?strasne sa bojim ,25 t. dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    v 25. týždni počúvať plod je naprostý nezmysel, je to počuť iba výnimočne. Aj tak nechápem načo to robí, aj keby počul v mašine Beethovenovu symfóniu, nič nemože spraviť !!!!

Podobné otázky

  • Tabletka na potrat

    , Autor: Melly2

    Dobry den,

    zijeme v Belgicku a dnes presne na 10. tyzden mi dr oznamil, ze srdiecko nebije.
    Povedal, ze dnes si uz nemam vkladat utrogestan, a zajtra 4 namocene tabletky zo spodu cytotec, a ked do 3 hodin sa nic neudeje, 2 este do ust.....
    A ze prvy den budem extremne krvacat, ale potom sa to ustali. O 2 tyzdne mam ist na kontrolu.

    Nepoznam, ako to robia na SK.

    Spominal aj kyret, ale povedal, ze embryjko zodpoveda iba 7tt... Stacia tie tabletky.

    Podla Vas je to spravny postup?
    A kedy ist na pohotovost?

    Dakujem!

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    je to najlepší postup, pretože máte viac ako 80% šancu, že sa vyhnete chirurgickému zákroku. Tento postup sa podarilo na Slovensku presadiť iba nedávno, žiaĺ nie všetky nemocnice ho ponúkajú a slovenské ženy stále musia často postupovať zbytočné chirurgické zákroky.

  • Echokardiol.usg

    , Autor: laura207

    Dobry den pan Dr, moja reumatologicka ma poslala pre pozitivitu antifosfolipidovych protilatok na prenatalnu echokardiologiu plodu, vraj len pre istotu a je na mne ci tam pojdem. Mam za sebou 2x MA. Teraz vyzera byt vsetko OK s liecbou, plod rastie aj na morfolog.usg bolo vsetko OK. Aj napriek tomu by ste mi odporucili ist na ten echo usg? Je to vobec bezpecne pre plod take monitorovanie srdiecka? Som v 24tt.dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    echokardiografia je bezpečné vyšetrenie. Pozitívne antifosfolipidové protilátky znamenajú rôzne riziká pre plod (predčasný pôrod, rastové zaostávanie) neprinášajú však riziko štrukturálnych anomálii. Avšak ja osobne by som echokardiografiu plodu odporučil, budete mať istotu, že srdiečko plodu je v poriadku.
    V budúcnosti bude potrebné merať rast plodu každých 14 dní a sledovať celkovo jeho stav.

  • zamlknuty potrat 10tt

    , Autor: dm193

    Dobry den pan doktor,
    mam za sebou zamlknuty potrat v 10+2 tt. Prisli mi na to na sone v 12tt. Podla informacii od doktora na sone, babatku prestalo bit srdiecko den po kontrole u mojej pani gynekologicky. Na tej kontrole bolo vsetko v absolutnom poriadku. Chcem są spytat, je to, ział, bezne v tychto zaciatkoch ? Vsetci boli ku mne velmi mili a ubezpecovali ma, ze som to nijakym sposobom nevedela ovplyvnit. Moja dalsia otazka pan doktor je, co by mała histologia zistit ? Cakam na vysledky. Posledna otazka - znamena to, ze je vysoka pravdepodobnost, ze tak skonci aj potencionalne dalsie tehotenstvo ? alebo to mohla byt nahoda ako mi bolo viac menej od kazdeho komunikovane, ze islo o smolu, nahodu, cierneho petra.
    Dakujem pekne za vas cas.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    samovoľné odumretie plodu v I. trimestri je veľmi časté, postihne až 20% poznaných tehotností. Najčastejšou príčinou je v podstate "smola" že sa nestretla zdravá spermia so zdravým vajíčkom, alebo došlo ku chybe pri prvých deleniach. Je to vlastne "prirodzený výber" aby sa rodili iba podľa možností čo najzdravšie deti.
    Samozrejme existujú aj vonkajšie škodliviny, ktoré vedia poškodiť zárodok a spôsobiť potrat, najčastejšie vírusy, ale ani tam sa nedá na 100% tvrdiť, ktorý vírus a kedy je nebezpečný, s jednou výnimkou, a tou je Rubeola, rubeola poškodí plod vo viac ako 90% prípadov, ak sa nakazí tehotná. Našťatie sme všetci proti rubeole očkovaní a preto u nás už nekoluje.
    Histológia nedokáže nič, takmer vždy. Vôbec neobjasní dôvody potratu, ale robí sa, aby sa vylúčili prípadne extrémne vzácne nádory spojené s tehotnosťou (tzv. mola hydatidosa). Občas sa síce nájde zápal, ten však často vzniká až po odumretí plodu.
    Riziko opakovania potratu je malé, nezvyšuje sa pri jednom potrate.

  • 6/1 tmavo hnedý vytok

    , Autor: 5ka1983

    Dobrý deň pán profesor.
    Prosím Vás som už vo veľkých obavách.
    Som v 6 týždni tehotenstva dňa10.1. som začala krvácať našťastie ako to začalo aj sa zastavilo. Bola som v nemocnici na pohotovosti tam mi pichli injekciu na zastavenie krvácania. Pán doktor zistil, že dieťatku je počuť srdiečko všetko vyzerá v poriadku . Keďže už beriem duphasto 3x2 , ascorutin 3×1 , pridal mi magnézium 3×1.
    Môj gynekológ po tel. rozhovore mi nariadil kludovy režim a mam prísť 31.1.
    11.1. som mala zvyšky z krvácania veľmi málo v hnedej farbe ale dnes 12.1. mam opäť teraz od poobedia keď sa utriem tmavšie hnedý vytok .
    Prosím Vás môže to byť ešte z toho krvácania čo bolo 10.1. a vyšetrenia ultrazvuku zo spolu čo mi robili v nemocnici. Ak áno dokedy to môže trvať? Alebo mam ísť keďže je začiatok víkendu na pohotovosť?
    Už som pred 8 rokmi prišla o dieťatko a mam naozaj z tejto situácie obavy a otázniky.
    Za odpoveď vám vopred ďakujem veľmi

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    netreba žiadne opatrenia, stačí počkať, ak je plod zdravý, prežije, ak je poškodený (čo sa stáva) tak sa potratí. Liekov máte habadej (väčšinou neúčinných), takže už aj tak Vám nemajúú čo napísať. HLáste sa v poradni podľa objednania, ak by ste krvácali silnejšie ako pri menštruácií, stačí kontrola v nemocnici ráno.

  • Málo plodovej vody

    , Autor: VK333

    Dobrý deň, som v 20.TT a dnes som začala krvácať. Bola som na pohotovosti a tam mi doktor povedal, že plod je v poriadku aj pohyby aj srdiečko, len sa mu zdá málo plodovej vody. Pichli mi niečo na zastavenie krvácania. Pýtal sa ma ci genetické testy boli v poriadku - áno boli.
    O 4 dní idem na podrobnejšie SONO, že sa uvidí tam. Mávam aj výtok, niekedy dosť intenzívny vodnatý až som sa obávala ci nie plodová voda, ale keď som bola na oddelení povedali ze to voda nie je. Vtedy som mala aj dosť plodovej vody ešte - je tomu rozdiel 2 týždne. Aké to môže mať dopady na plod a priebeh tehotenstva a je možné, že za dva týždne mi pomaly odtekala plodová voda namiesto vodnateho výtoku?
    Za odpoveď vám vopred ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak Vám naozaj odteká plodová voda v 20. týždni tak je prognoza pre tehtoenstvo veľmi neistá až nepriaznivá. Hrozí infekcia v maternici, a pri nedostatku plodovej vody hrozí porucha vývoja pľúc plodu.