Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,505 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Ukončenie tehotenstva

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Lekarka na Sone videla len jednokomorove srdiecko a prúdenie krvy len cez jednu cievu...Boli sme sa iným lekarom a ten povedal ze práva komora j uuplne malička a lava abnormálne veľká ze je tam nejaký defekt...Povedal ze babo by nemalo šancu prežiť .......Ako to ze plod sa vyvíja a hýbe na Sone??Mam vraj zvážiť potrat . . Ďakujem za váš nazor

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    tzv. jednokomorové srdce je veľmi závažná vývojová chyba srdca, ktorá po pôrode môže viesť k rýchlej smrti plodu. Pred pôrodom sa krv plodu okysličuje v placente a cez pupočník sa dostáva do tela plodu a jednokomorové srdce dokáže túto okysličenú krv posielať do všetkých orgánov. Po pôrode sa podviaže pupočník a krv by mala začať prúdiť do pľúc plodu, kde sa okysličí. Ale pri vážnej vývojovej chybe srdca sa krv do pľúc nedostane, respektíve iba v nedostatočnom množstve a dieťa sa zadusí.

Podobné otázky

  • Kortikoidy

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den. Aktualne som 25+2tt a som hospitalizovana kvoli podozreniu na preeklampsiu. Pri prijimani mi lekar povedal,ze mi budu podane kortikoidy, aktualne som hospitalizovana 10 den a pytala som sa lekara kedy mi kortikoidy budu podane na co mi uviedol, ze kortikoidy vydrzia iba tyzden a nasledne sa musia opatovne aplikovat a u mna zatial nehrozi porod, preto by bolo zbytocne ich aplikovat kazdy tyden. U ostatnych pacientiek aplikovane boli a po tyzdni nebola opakovana aplikacia tak nerozumiem preco mi neboli podane. Ak by nastala eklapsia a okamzite ukoncenie tehotenstva nebol by cas na dve davky kortikoidov. Je podavanie kortikoidov jednorazove alebo sa opakuje po tyzdni ako uviedol? Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    kortikoidy sú liek, ktorý ak sa správne podá, jednoznačne zlepšuje vyhliadky plodu pri jeho predčasnom narodení. Na druhej strane však je potrebné zdôrazniť, že ak sa podajú a žena predčasne neporodí, zvyšujú riziká niektorých porúch vývoja. Preto je jednoznačne potrebné, aby boli indikované správne a nie iba "pre istotu". V zahraničí sa dokonca sleduje "zbytočné" podanie kortikoidov ako jeden z parametrov kvality starostlivosti.
    Takže ak u Vás je jednoznačne potvrdená preeklampsia, ktorá má svoje jasne dané kritériá, tak je potrebné zvážiť, či je natoľko závažná, že naozaj hrozí potreba ukončenia v takto nízkom týždni a podľa toho podať kortikoidy.
    Opakované dávky sa odporúčajú iba naozaj výnimočne, pretože majú vplyv na vývoj mozgu plodu.

  • antibiotika a tehotenstvo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    asi 6 dní pred otehotnením a ešte tri dni po tom, som užívala antibiotika augmentin a entizol, po jednej tablete z každého lieku, každých osem hodín. Predpísala mi ich zubná lekárka kvôli paradontóze, tiež som bola na zubnom RTG/asi panoramaticky/ dva týždne po otehotnení. Po zhliadnutí mne dostupných informácií,som zistila, že by nemalo v tomto prípade hroziť žiadne nebezpečenstvo, avšak môj gynekológ ma veľmi znepokojil, zrejme má objedná na farmaceológiu, tiež spomínal ukončenie tehotenstva, v prípade, že mi to bude navrhnuté a podobne.
    Viem, že istotu mi nikto nedá, ale veľmi ma zaujíma Váš názor.

    Podotýkam, že svojmu gynekológovi dôverujem, má praktické skúsenosti,bol primárom gyn.pôr.oddelenia, ale predsa mi to nedá.

    Pozn. mám 34 rokov, dve tehotenstvá za sebou, ktoré boli bez akýchkoľvek komplikácií od začiatku až do konca.

    ďakujem