Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,511 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Kortikoidy

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den. Aktualne som 25+2tt a som hospitalizovana kvoli podozreniu na preeklampsiu. Pri prijimani mi lekar povedal,ze mi budu podane kortikoidy, aktualne som hospitalizovana 10 den a pytala som sa lekara kedy mi kortikoidy budu podane na co mi uviedol, ze kortikoidy vydrzia iba tyzden a nasledne sa musia opatovne aplikovat a u mna zatial nehrozi porod, preto by bolo zbytocne ich aplikovat kazdy tyden. U ostatnych pacientiek aplikovane boli a po tyzdni nebola opakovana aplikacia tak nerozumiem preco mi neboli podane. Ak by nastala eklapsia a okamzite ukoncenie tehotenstva nebol by cas na dve davky kortikoidov. Je podavanie kortikoidov jednorazove alebo sa opakuje po tyzdni ako uviedol? Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    kortikoidy sú liek, ktorý ak sa správne podá, jednoznačne zlepšuje vyhliadky plodu pri jeho predčasnom narodení. Na druhej strane však je potrebné zdôrazniť, že ak sa podajú a žena predčasne neporodí, zvyšujú riziká niektorých porúch vývoja. Preto je jednoznačne potrebné, aby boli indikované správne a nie iba "pre istotu". V zahraničí sa dokonca sleduje "zbytočné" podanie kortikoidov ako jeden z parametrov kvality starostlivosti.
    Takže ak u Vás je jednoznačne potvrdená preeklampsia, ktorá má svoje jasne dané kritériá, tak je potrebné zvážiť, či je natoľko závažná, že naozaj hrozí potreba ukončenia v takto nízkom týždni a podľa toho podať kortikoidy.
    Opakované dávky sa odporúčajú iba naozaj výnimočne, pretože majú vplyv na vývoj mozgu plodu.

Podobné otázky

  • Belogent, kortikoidná masť

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pán doktor, som v 35 týždni tehotenstva, od malička ma trápia zapáli v uchu a sem tam sa zjaví stafylokok. Krčná mi na to predpisuje masť belogent. Snažím sa si ju nedávať, ale posledné dni to ucho bolo fakt neznesiteľné a belogent som lokálne do ucha natierala. Už sa to zlepšilo. Je prosím táto masť bezpečná v 3 trimestri ?

  • Kortikoidy na pľúcka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor, som 34+1, hrozí mi predčasný pôrod skrz krčok, ale aj skrz placentu (bábätko môže mať len niečo cez 1600/1700g), chceli by to však ešte udržať. Kortikoidy mi pichnúť odmietli, vraj to môj prípad ešte nie je. Ale čo ak prídu nejaké komplikácie najbližšie dni ? Ja by som bola spokojnejšia keby som liečbu kortikoidami mala za sebou, bojím sa, že bábätko nebude mať ešte dostatočne vyvinuté pľúca. Je tento postup lekárov v poriadku ? Prečo tak s tými kortikoidami čakajú ?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    musím veľmi pochváliť kolegov, že nepodali zbytočne kortikoidy. Majú sa podať naozaj iba vtedy, ak je riziko predčasného pôrodu neodvratné a možno ho očakávať takmer s istotou do týždňa, zrejme sa nejedná o Váš prípad.
    Existujú dôkazy, že zbytočné podané kortikoidy (pacientky ich dostali ale neporodili predčasne) zvyšujú riziká oneskoreného neurologického vývoja plodu. Preto sa teraz ako jeden z parametrov kvality starostlivosti pôrodnice hodnotí aj percento zbytočných podaní kortikoidov (samozrejme vždy bude, pretože nie je vždy možné presne predpovedať pôrod).
    Ak sa u Vás rozbehne predčasný pôrod, vždy sa dá na istý čas zabrzdiť a kortikoidy sa potom stihnú podať.
    Podávanie "pre istotu" už nemožno považovať za správny postup, naopak je to škodlivá prax.

  • FGR stage 1

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pán doktor, som 34+0, v správe mám napísané, že mám FGR stage 1, veľkosť bábätka pod 1 percentilom, približne váha 1550 +-200 g, prietoky sú zatiaľ perfektne, plodovej vody dostatok, placenta zatiaľ tiež dobre. Ale doktorka spomínala, že to môže byť zapríčinené práve placentou a treba to sledovať na tyZdennej báze. Vraj by bolo vhodné vydržať ešte tri týždne do 37+0, ak by sa nález zhoršoval porod by vyvolávali skôr. Kortikoidy mi podané neboli. Beriem len teh. vitamíny, magnézium a fraxiparine. Je takýto postup správny ? Skutočne to môže byť tou placentou aj keď doktorka vraví že zatiaľ funguje v poriadku ? Ale sama iný dôvod nevidí. Veľmi sa obávam toho, že ak bude pôrod skôr než 37+0, bábätko bude malé. Ale je pravda, že môj cyklus nebol pravidelný (cca 36 dní), ale nik to nejako nebral do úvahy.
    Ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    najpodstatnejšie vo Vašom prípade je stanovenie presného termínu pôrodu (a veku plodu) na základe prvého ultrazvuku, nie na základe menštruácie.
    Ak je dieťa pod 1. percentilom, tak napriek dobrým prietokom je potrebné prísne sledovanie, ideálne aj pomocou počítačového CTG, a včasné ukončenie tehotnosti, pretože je vysoko pravdepodobné, že aj napriek dobrým prietokom je narušená funkcia placenty. Na webe existujú presné vzorce na výpočet závažnosti FGR aj s odporučením pre ďalší postup, my používame barcelonské tabuľky.

  • DEXAMED

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer. Môžu sa použiť kortikoidy na vývin pľúc DEXAMED 2x počas tehotenstva? Najprv v 26tt teraz mi ich dávajú v 34tt. Stretla som sa na oddelení s prípadmi kde si nečítajú poriadne spisy tak niesom úplne spokojna.
    Ďakujem za odpoved :)

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    celkovo je momentálne veľký tlak, aby sa kortikoidy (dexamed) podávali iba keď je to nevyhnuté a naozaj reálne hrozí predčasný pôrod. V praxi je to vtedy ak je krčok maternice pri cervikometrii kratší ako 15 mm, inak sa kortikoidy nemajú podávať. Opakované podávanie je veľmi kontroverzné, pretože ak naozaj nehrozí predčasný pôrod, prináša viac škody ako úžitku. Ak nemáte krátky krčok, podanie kortikoidov odmietnite.

  • Skracujuci sa krčok 2

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    v prvom rade treba povedať že magnéziové infúzie nepredlžujú graviditu, preto sa môžu vysadiť. Dávajú sa skôr na subjektívne skľudnenie rodičky, pretože ak pociťuje kontrakcie, často býva žena vystresovaná. Ale ak naozaj hrozí predčasný pôrod, magnézium sa dáva iba na ochranu mozgu plodu a nie na predlženie gravidity.
    Vaše tehotenstvo je z viacerých hladísk vysoko rizikové, ale hodnota cervikometrie 25 mm je hraničná a zatiaľ nie je potrebné nič riešiť. U nás by sme kortikoidy nepodali (iba ak by hrozil pôrod kvôli preeklampsii). V prvom rade by som sledoval stav plodu, pretože vysoké riziko preeklampsie je potrebné veľmi poctivo sledovať, aj z hľadiska vývoja a rastu plodu. Verím, že beriete Anopyrín, ten to riziko podstatne znižuje.
    Takže za mňa - sledovanie cervikometrie, sledovanie stavu plodu a byť pripravený na pôrod skôr, pretože naozaj máte pomerne vysoké riziká, že nedonosíte


    Ďakujem veľmi pekne za odpoveď, ešte teda dodám, že beriem aspirin protect 150 mg od 15tt, dopegyt 3x1 na krvný tlak, v rizikovej poradni mi stále kontrolujú KVP, momentálne cez 200mg, tlak sa drží v nižších hodnotách, verím, že teda potiahneme ešte nejaký týždeň, aj keď rátam, že pôrod bude určite skôr, pekný deň