Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,189 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • vysvetlenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    prosim o vysvetlenie pojmov placenta na zs nižšie neprekriva vnutornu branku zasahuje do dolneho segmentu normohydramnion možem pri takejto diagnoze rodit bez problemov normalne vdaka za odpoved

Podobné otázky

  • Nález 25tt

    , Autor: marymaria

    Dobrý deň,

    V prvom trim.som mala diagnostikovanu nizko uloženú placentu. Pri vyšetrení minulý týždeň mam uvedené v správe:

    Placenta na PS homog.typu I., nesiaha k VB
    Dr. Mi povedal len ze je to v poriadku.

    Môžem poprosiť o vysvetlenie co daný nález znamená? Znamená to ze sa placenta už vytiahla a bude možný vaginalny porod?
    Doposiaľ som mala šetriaci režim je nutne v ňom pokračovať?

    Ďakujem vopred


    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    placenta je na prednej stene na nesiaha k vnútornej bránke, teda nejedná sa o vcestnú placentu. Pred pôrodom by sa malo zmerať vaginálnou sondou ako ďaleko je dolný okraj placenty od bránky, ak je to viac ako 2 cm, je možný vaginálny pôrod.

  • Virus herpes

    , Autor: Jul652

    Dobry den,
    pan doktor, momentalne som v 1. trimestri tehotenstva (10tt) a trpim genitalnym herpesom, ktory som uz od zaciatku tehotenstva mala dva krat, nejde o prvotnu infekciu, genitalny herpes mam uz niekolko rokov... (zvyknem mat herpes aj na pere, ale ten je menej casty) kedze sa mi takto opakuje, moze to znamenat, ze nemam dostatocny pocet protilatok a plod je ohrozeny a moze sa poskodit ?alebo protilatly mam vytvorene a opakuje sa z dovodu inych faktorov ako hormonalne zmeny, pokles imunity a pod. ? gyn. mi povedal, ze kazdy virus je nebezpecny...nerozumiem ci je teda plod dostatocne chraneny, alebo sa virus dostava aj k plodu, mam obavy, vopred dakujem za vysvetlenie

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak máte recidivujúci herpes, tak by mal byť plod chránený Vašimi protilátkami. V tehotnosti je celkovo mierne znížená imunita, preto sa Vám môžu opakovať recidívy.
    V 36. týždni by ste mali mať nasadený acyklovir 3x400 mg denne až do pôrodu, aby sa Vám nevyhodil výsev pred pôrodom.

  • Transfuzny syndrom

    , Autor: 6mili

    Pozdravujem, pán doktor,

    chcela by vás poprosiť o vysvetlenie. Čakám mo-bi dvojičky, momentálne 18.tyzden. podľa ultrazvuku v 17. týždni boli obe dievčatká takmer totožné, podľa merania bol medzi nimi rozdiel jeden deň a primerané štádiu tehotenstva podľa poslednej menštruácie. Na usg vedela pani doktorka odčítať, že obe majú trojcievny pupočník. Znamená to, prosím, že v takom prípade by im nemalo hroziť riziko transfúzneho syndrómu a mali by byť vyživované rovnomerne?
    Z vašich skúseností, ako dlho sa dokážu dvojičky s jednou placentou udržať v maternici, je reálne donosiť ich aj do 38.tyzdna? Samozrejme rozumiem, že s určitosťou sa to povedať nedá, zaujíma ma čisto Vaša skúsenosť z praxe.
    Ďakujem za Vašu odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    transfúzny syndróm sa môže vyvinúť aj neskôr, takže hoci je dobré, že v 17. týždni sú plody v poriadku, stále je potrebné ich sledovať.
    Monochoriálne dvojíčky by mali porodiť najneskôr do 37. týždňa, pretože neskôr narastá riziko rôznych komplikácii.

  • Krvácanie v 7. týždni

    , Autor: Jakub92

    Dobrý deň, chcel by som poprosiť o vysvetlenie. U mojej ženy sa nasledujúci deň po gynekologickom vyšetrení objavilo krvácanie, krv bola jasne červená, mala znečistené celé nohavičky, nesprevádzali ju žiadne bolesti ani kŕče, ale zintenzívnil sa jej pocit nevoľnosti, nutkanie na zvracanie, bolesť hlavy a silná únava. Na druhý deň krvácanie pretrváva, ale menej. Čo to môže znamenať a ako ďalej treba postupovať? Ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    môže ísť o náhodu. Ale ak bral kolega pri vyšetrení cytologický ster, tak krvácanie môže byť aj po stere a nijako to neohrozuje tehotenstvo.
    Inak môže ísť aj o hroziaci potrat, ale kým sa manželka necíti dobre, tak zrejme plod žije. Stačí kontrola v poradni podľa objednania.

  • Toxoplazmoza

    , Autor: Elena335

    Dobrý deň, dlhšie sa zdržiavam v Rakúsku keďže som tehotná 16 týždeň robili mi odber krvi, v ktorom mi zistili takéto hodnoty toxoplazmoza IgG 643, RöteIn IgG 65.90, IgM negativ.
    Chcem Vás poprosiť o vysvetlenie mám sa obávať o dieťatko? Robili my ďalšie odbery hodnoty zatiaľ neviem. Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    máte ochranné protilátky proti toxplazmóze, takže ste v tehotnosti plne chránená pred infekciou. V minulosti ste ochorenie prekonala. Rovnako máte ochranné protilátky proti rubeole, vďaka očkovaniu. Je to všetko v poriadku.